Cavaleri, exploratori şi fermieri, la luptă în cafenele

Unul dintre hobby-urile mai puţin cunoscute ale românilor, dar care ia amploare în ultima vreme este jocul de societate – “boardgame” pentru cunoscători.

 

Pentru ei, miercurea, programul de muncă se termină tot timpul mai repede. Fac în aşa fel încât să scape de şefi sau de orice alte obligaţii pentru a se strânge, în jurul orei 17.00, la cafeneau Tabiet (str. Gheorghe Ionescu Gion, nr. 9). Aici are loc BoardGamesBlog Night. Tineri la costum, studenţi, dar şi oameni trecuţi de vârsta a doua se strâng în jurul unei mese pentru a concura într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte. Atuurile fiecăruia constau în cartonaşe, teritorii cucerite, jetoane, iar şansa este dată de rostogolirea zarului. Pentru câteva ore, ei uită de grijile cotidiene şi, fie că devin comandanţi de batalion din al Doilea Război Mondial, fie întemeietori ai unui Imperiu Spaţial sau ingineri de cale ferată, vor un singur lucru: să câştige.

 

De la ”Dacii şi romanii” la jocuri complexe
Costin Manolescu şi Viorel Voican sunt primii care s-au gândit să înfiinţeze în Romania un blog de boardgame-uri. “În februarie 2009, Viorel a aflat despre jocuri de la un coleg de serviciu. Şi-a cumpărat apoi două, trei şi am început să ne jucăm”, îşi începe Costin povestea. Cei doi prieteni şi vecini de palier au început astfel să prindă gustul jocurilor de societate. “Şi eu, şi Costi participam la jocuri asemănătoare în copilărie. Aveam «Dacii şi romanii«, «Piticot» ş.a.m.d. După ce am achiziţionat eu primele trei boardgame-uri, l-am contactat pe Costi, care stătea uşă-n uşă cu mine. Nu aveam cu cine juca, aşa că am zis să i le arăt, poate îl prind. Am început să jucăm regulat. Veneam eu cu soţia şi el cu prietena şi de-atunci am început să evoluăm încet, încet la alte jocuri”, adaugă Viorel, poreclit de prieteni “Muck”.

 

BoardGamesBlog, punctul de întâlnire a pasionaţilor
Ideea cu blogul le-a venit în luna iunie a aceluiaşi an. Au văzut că există o lipsă de informaţie cu privire la boardgame-uri în România. “Suntem o comunitate destul de mare. Anul trecut am avut şi câteva întâlniri la munte unde am reuşit să adunăm pasionaţi din toată ţara. În Bucureşti, ne strângem în fiecare miercuri la Tabiet şi organizăm BoardGames Blog Night. Magazinul Red Goblin mai încearcă să organizeze astfel de întâlniri la The Ark de vreo două luni de zile, însă, pe perioada de vară au stopat pentru că lumea pleacă în concediu”, povesteşte Costin.

 

Unde găseşti boardgame-uri
La ora actuală, în Bucureşti sunt patru astfel de magazine care comercializează boardgame-uri: “Taraba de jocuri”, “Red Goblin”, “boardgames.ro” şi “Regina şi nebunul”.

 

Recomandări de la experţi
Dacă vă tentează să vă apucaţi de jocuri de societate, Costi şi Viorel vă recomandă, în funcţie de gradul de dificultate, următoarele jocuri:

 

Dificultate scăzută: „Dixit”. A fost lansat în 2008, iar în 2010 a devenit jocul anului, câştigând “Spiel des Jahres”, premiu german acordat pentru jocuri de societate. Este un joc de cărţi, de petrecere pentru începători, cu o durată estimată de 30 de minute. Se joacă în trei-şase persoane.
Preţ: 120 de lei

 

 

Dificultate medie: “Carcassonne”. Este un joc la care participă de la două la cinci persoane, durata medie fiind de 30 de minute. Scopul fiecărui participant este de a cuceri cetatea Carcassonne, ajutat fiind de şapte supuşi.
Preţ: 95 de lei

 

Dificultate ridicată: “Agricola”. Este un joc complex cu 360 de cărţi şi nouă table. Mulţi îl consideră unul dintre cele mai bune jocuri de societate făcute vreodată. În jocul pe tablă „Agricola” eşti un fermier care trăieşte într-o colibă din lemn construită împreună cu soţia. Scopul tău este să îţi extinzi cât mai mult proprietatea în 14 ture de joc. Durata este variabilă.

Preţ: 230 de lei

 

 

 

Ce sunt boardgame-urile
Boardgame-urile sunt la bază jocuri care presupun mişcarea unor piese sau alte elemente (ex. cărţi de joc) conform unui set de reguli, pe o suprafaţă marcată corespunzător. Unele jocuri de acest tip există încă din anul 3.000 î.Hr. Două dintre celebrele (şi complexe) astfel de jocuri sunt şah şi go.
În România, astfel de jocuri au început să apară în jurul anului 1980, publicate de CentroCoop. Dintre acestea putem aminti “Dacii şi romanii”, “Piticot”, “Bunul Gospodar”, “Enigma” şi “Turism”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial