Balul Cenuşăresei de la „Monumentul isteric”

 

S-a dorit a fi un eveniment cultural altfel, un fel de replică la deja consacrata noapte a muzeelor, dar fără amestec instituţionalizat. S-a vrut un pic de artă, un pic de „iţe de intrigi”, ingrediente lipite între ele cu firele invizibile ale inteligenţei. A ieşit „Monumentul isteric”, adică o chestie contemporană într-o clădire din secolul al XIX-lea.

 

 

Unul dintre cei care au pus în funcţiune motoarele „Monumentului isteric” a fost Mugur Grosu, scriitor şi artist plastic „de ocazie”, un împătimit al „ieşirii din rând”. „La început a fost ideea Irinei Banari şi-a lui Silviu Dancu de-a pune la cale ceva de Noaptea Galeriilor într-un spaţiu liber din Centrul Vechi – o clădire din 1897, pe Str. Covaci nr. 4. Un eveniment independent şi fără resurse, invizibil pe harta oficială, un fel de căpuşă (că tot e la modă cuvântul) a marii nopţi culturale bucureştene. Flama entuziasmului m-a luat imediat”, şi-a început relatarea artistul.

 

 

O echipă triplată peste noapte
Mobilizarea a fost exemplară, iar organizarea a decurs perfect ca urmare a eficientei şi străvechii comunicări „din gură-n gură”. „Experimentasem formula asta de acţiune discretă, gratuită şi clandestină în urmă cu 10 ani, când o mână de oameni făcusem Festivalul «Erotik» din Constanţa, fără finanţări, instituţii şi semnături, fără surle şi sigle în frunte, chiar şi fără comunicate de presă, şi am avut cel mai viu şi mai pofticios public pe care mi l-aş fi imaginat. Vestea s-a dus din gură în gură, aşa cum ne-am mobilizat şi noi, om cu om. Şi, exact ca atunci, totul s-a conturat din mers, chiar din fugă, echipa s-a triplat peste noapte ca-n basmul ăla ucrainean cu mănuşa pierdută”, a continuat Mugur Grosu.

 

„Monumentul isteric 2”, la „momentul oportunist”
„Miza noastră era să aprindem niţel imaginaţia tuturor, să reactivăm, preţ de-o noapte, un punct din centrul ăsta pe cât de frumos, pe-atât de sărac cu duhul. Am vrut să împrumutăm temporar acelor cărămizi propriul puls, oferind Cenuşăresei o noapte de bal, fie şi isteric, cum n-a mai văzut. Cred că măcar asta ne-a reuşit, judecând după chipurile celor care s-au  perindat pe acolo în acea noapte: o lumină pe care ai vrea s-o mai vezi. De altfel, sper că asta se va întâmpla destul de curând: testăm terenul pentru «Isteric 2», pentru alt spaţiu fain, eliberat temporar, în zona Universităţii. Dacă va fi cazul, se va afla, vorba lui Sorescu, «la momentul oportunist»”, a încheiat Mugur Grosu.

 

„Spaţiul liber – patru camere plus balconaş – era în căutare de chiriaşi, iar proprietarul avea o oarecare deschidere culturală.”  – Mugur Grosu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial