Alternative la Valea Prahovei şi Marea Neagră. Destinaţii turistice la un pas de Bucureşti

În fiecare weekend, staţiunile de pe Valea Prahovei şi, vara, cele de la malul mării sunt pline de turişti veniţi din Capitală şi din toate colţurile ţării. Bucureştenii care doresc să îşi petreacă un weekend liniştit, departe de freamătul din marile staţiuni, pot alege dintr-o multitudine de destinaţii situate la doar câţiva kilometri de Capitală.

 

Comana, „delta de lângă Bucureşti”
Între Bucureşti şi Giurgiu, la doar 30 de kilometri de Capitală se ascunde una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din ţară, Parcul Naţional Comana. Înfiinţat în 2004, prin unirea Rezervaţiei Naturale de Ghimpe (ruscus aculeatus), a Rezervaţiei Ştiinţifice de Bujor (paeonia peregrina) şi a Bălţii Comana, parcul are o suprafaţă de peste 25.000 de hectare şi cuprinde un ecosistem caracteristic deltei, motiv pentru care a fost botezată „Delta de lângă Bucureşti”. Aici se regăsesc 141 de specii de păsări, 19 specii de peşti şi 31 de specii de mamifere, unele dintre ele regăsindu-se pe lista roşie europeană de specii pe cale de dispariţie. Totodată, în Parcul Naţional Comana există două tipuri de peşti, ţigănuşul şi cleanul de Comana, care se regăsesc doar în această zonă. Taxa de vizitare este de 3 lei de persoană, iar pentru a putea intra cu maşina mai trebuie să plăteşti încă 15 lei. Totodată, vizitatorii care doresc să imortalizeze clipele petrecute aici trebuie să mai achite o taxă pentru fotografii necomerciale de 27 lei/zi de persoană. Tot aici, ca vizitator poţi închiria un caiac sau barcă cu motor, sau, dacă doresşti să campezi, cort şi sac de dormit.

 

Castrul roman Jidava, o întoarcere în epoca dacilor
La aproximativ două ore de mers cu maşina, lângă Câmpulung Muscel, la limita comunei Schitu Goleşti, se înalţă castrul roman Jidava, una dintre cele mai importante tabere fortificate construite de conducătorii vechiului imperiu pe teritoriul ţării noastre. Castrul a fost ridicat de împăraţii romani Commodus şi Septimius Severus în perioada 190-211, şi este cel mai important de pe  Limes Transalutanus, fosta graniţă fortificată între teritoriul cucerit de romani şi zona dacilor liberi. Aproape de acesta există şi un mic muzeu în care se regăsesc multe dintre descoperirile arheologice făcute aici, precum vârfuri de săgeţi, piroane, cârlige, vase sau căni de lut.

 

Palatul Mogoşoaia, relaxare la marginea Capitalei
Tot la o distanţă mică de Bucureşti, 11 kilometri, se află Palatul Mogoşoaia, un loc ideal de a petrece o zi de weekend departe de aglomeraţia oraşului. Locul le oferă vizitatorilor o multitudine de atracţii turistice. Printre obiectivele ce trebuie vizitate se numără clădirea palatului, gheţăria, turnul de veghe, cavoul familiei Bibescu, dar şi Biserica „Sfântul Gheorghe”, ce se află poziţionată lângă zidurile cetăţii. Construit în 1702 de Constantin Brâncoveanu, Palatul Mogoşoaia a constituit punctul de plecare al unui nou stil arhitectural, brâncovenesc, ulterior unul dintre cele mai importante ale arhitecturii româneşti. Totodată, la Palatul Mogoşoaia, vizitatorii se pot plimba pe marginea lacului cu acelaşi nume sau prin grădini şi pot face chiar şi un picnic în pădurea din apropiere.

 

Belciugatele, loc ideal pentru picnic şi pescuit
O altă destinaţie de weekend din apropierea Bucureştiului este comuna Belciugatele. Situată în judeţul Călăraşi, la doar 20 de kilometri de Bucureşti, localitatea este vizitată la fiecare sfârşit de săptămână de foarte mulţi turişti. Belciugatele este locul ideal pentru pescarii amatori, dar şi pentru cei care vor să iasă la iarbă verde şi să admire peisajul spectaculos din zonă. Comuna dispune şi de câteva hanuri şi un complex turistic pentru cei care vor să petreacă un weekend relaxant.

 

Cernica şi Snagov, lăcaşe de cult pline de istorie
În jurul Bucureştiului se află mai multe mănăstiri frumoase, dar şi pline de istorie. Una dintre acestea este Mănăstirea Snagov, situată în comuna Gruiu, la aproximativ 45 de kilometri de Capitală. Lăcaşul a fost ctitorit de Mircea cel Bătrân şi datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Tot aici este şi mormântul lui Vlad Ţepeş. De asemenea, picturile în interiorul mănăstirii reprezintă cel mai mare ansamblu mural păstrat într-o biserică din ţara noastră. La o distanţă mai mică, la doar 14 kilometri de Bucureşti, este Mănăstirea Cernica, un important alt lăcaş de cult. Aceasta a fost ctitorită în prima parte a secolului al XVIII-lea, iar din cadrul aşezământului fac parte şi două biserici, capele închinate sfinţilor şi un muzeu de carte veche şi artă bisericească. În cimitirul de la Cernica se odihnesc o serie de personalităţi din istoria ţării, precum pictorul Ion Ţuculescu, scriitorul Gala Galaction sau teologul Dumitru Stăniloae. De asemenea, Biserica „Sf. Nicolae” adăposteşte şi o icoană făcătoare de minuni. Pe lângă credincioşi, Cernica atrage în fiecare weekend un număr important de vizitatori, o mare parte a acestora venind pentru a face un grătar în pădurea din apropiere.

 

Samurcăşeşti, mănăstirea cu trei altare
La doar 20 de kilometri de Bucureşti, în comuna Ciorogârla, se află o altă mănăstire importantă, Samurcăşeşti, singura din ţară care are trei altare. Biserica cea mare a mănăstirii adăposteşte mai multe obiecte de valoare, cea mai importantă fiind o raclă de arfint în care sunt păstrate părţi din moaştele mai multor sfinţi, precum Sf. Apostol Andrei, Sf. Arhidiacon Ştefan, Sf. Ierarh loan Gură de Aur, Sf. Ierarh Silvestru, Sf. Ierarh Modest, Sf. Mucenic Teodor Tiron, Sf. Mucenic Teodor Stratilat, Sf. Mucenic Ermin şi Sf. Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. O altă mănăstire care adăposteşte moaşte ale sfinţilor Dimitrie, Ştefan, Pantelimon, Elefterie, Haralambie şi Parascheva, dar şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului este Căldăruşani, în comuna Gruia, judeţul Ilfov. Aceasta a fost ctitorită în 1638 de către Matei Basarab,  în muzeul său aflându-se mai multe manuscrise în latină, greacă şi italiană ce datează din acel secol.

 

Peştera Ialomicioara – la munte, fără înghesuială
Pentru cei care iubesc muntele, dar care nu vor să aibă parte de aglomeraţia din staţiunile de pe Valea Prahovei, Peştera Ialomicioara este o altă destinaţie ideală. Lângă Târgovişte, la mai puţin de 150 de kilometri de Bucureşti, peştera este situată în masivul Bucegi, zona fiind plină de peisaje superbe. În afară de Ialomicioara, turiştii mai pot ajunge, cu ajutorul telecabinei, la Babele. De asemenea, în zonă se mai pot vizita lacul Scropoasa, Cheile Tătarului, Piatra Arsă şi Spintecătura Urşilor. Cei care vor să rămână peste noapte pot să o facă la una dintre multele pensiuni din zonă, la Mănăstirea Peştera Ialomicioarei, sau îşi pot instala cortul pe malul râului Ialomiţa, care izvorăşte chiar din peşteră.

 

La băi şi la „Paris”
O altă destinaţie apropiată şi ideală pentru un weekend de relaxare este Amara. Staţiunea balneo-climaterică este situată la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti, unde se pot face băi calde cu apă din lacul care îi poartă numele, împachetări cu nămol, cure cu ape minerale şi gimnastică medicală. La doar câţiva kilometri de Amara se află municipiul Slobozia, care adăposteşte o serie întreagă de obiective turistice ce merită vizitate. Unul dintre acestea este Muzeul Naţional al Agriculturii, în al cărui parc este Biserica de lemn „Poiana”, atestată documentar din anul 1737. Tot în Slobozia trebuie vizitat parcul de vacanţă „Hermes”, o replică a fermei „Southfork” din celebrul serial american „Dallas”. Acelaşi parc găzduieşte şi o replică a Turnului Eiffel din Paris. Aceasta măsoară 50 de metri înălţime, fiind de cinci ori mai mic decât originalul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial