Acţiune de şcoală veche

După ce filmul de acum doi ani a avut încasări de trei ori mai mari decât bugetul iniţial, producătorii au mai adăugat 20 de milioane de dolari pentru producţia unui nou film care să adune pe generic starurile de acţiune ale ultimelor decenii.

“Eroi de sacrificiu 2” poate că nu a solicitat prea mult imaginaţia cineaştilor atunci când a fost vorba să găsească un titlu pentru noua producţie, dar când vine vorba despre ce se întâmplă în film, lucrurile sunt făcute ca în anii ’80. Sigur că între timp s-au schimbat pretenţiile în legătură cu acţiunea de pe marile ecrane, dar nostalgicii genului camp vor fi mulţumiţi: vedete şi glume (personajul lui Chuck Norris strecoară până şi  una dintre poantele făcute în celebra listă de bancuri pe seama sa), explozii şi urmăriri, explozii şi împuşcături, variate cu scurte episoade corp la corp. În sfârşit, ca pe vremea când starurile încă însemnau ceva.

Farmecul discret al acţiunii camp

Seamănă pelicula „Eroi de sacrificiu 2” cu o reclamă la pate de ficat în care guşti faptul că fetele „sandvişesc”, dar măcar nu încearcă să păcălească pe nimeni. Arnold Schwarzenegger are ocazia să spună „I’m back!” şi să-şi ţină promisiunea din alt succes din cariera sa şi, nu după mult timp, îi este scoasă pe nas replica de Bruce Willis. Ca să încheiem genericul, Sylvester Stallone, Chuck Norris, Dolph Lundgren, Jason Statham, Terry Crew, Randy Couture şi Jet Li îşi reiau personajele din filmul de acum doi ani, lor adaugându-li-se Jean-Claude Van Damme într-un rol negativ (Jean Vilain – sic!). De altfel, dacă sunteţi pregătiţi să gustaţi un film care începe cu 15 minute de acţiune şi urmăriri cu arme mici şi mari prin Nepal, pe pământ, pe apă şi în aer, cu perdele de foc şi treceri prin ziduri, aceasta e alegerea care vă va aminti de filmele pe care le urmăreaţi la petrecerile de video din secolul trecut. Totul exagerat, impozant, cu ironia camp de rigoare.

Mama tuturor clişeelor

Primul film a plimbat exploziile „Eroilor de sacrificiu” din lumea piraţilor somalezi în plină dictatură insulară din America Latină, acum este rândul noului „negru”, mafia balcanică. Aer curat, carteluri mafiote care vorbesc ceva între rusă, ucraineană şi un pic de bulgară, în timp ce aleargă prin pădurile albaneze, şi tot potenţialul pe care îl oferă nişte săteni oprimaţi de oamenii răi şi cinci tone de plutoniu rătăcit printr-o fostă bază militară rusească. Până la urmă, toată lumea ştie că în Balcani poţi să găseşti oricând un mall în care să intri cu camionul, o mină părăsită în care să plonjezi cu tot cu avionul şi că la orice schimb de focuri apare un tanc rebegit. Fanii vor fi fericiţi să afle, în sfârşit, deznodământul unuia dintre subiectele care pasionau elevii de gimnaziu în comunism, cine iese învingător dintre Stallone şi Van Damme.

100 de milioane de dolari a fost bugetul pentru „Eroi de sacrificiu 2”.

“Un lucru unic în «Expendables 2» este că ia o figură iconică din filmele de acţiune şi îl distribuie în afara imaginii de câştigător cu care ne-a obişnuit, într-un rol opus, al tipului căruia abia aştepţi să îi vină cineva de hac.”

Randy Couture

„Eroi de sacrificiu 2” („The Expendables”)

Regia Simon West

În distribuţie: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris, Dolph Lundgren, Jason Statham, Jet Li, Jean-Claude Van Damme

Gen acţiune

Rating ring **

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial