Ţălnar vs Mulţescu sau între trecut şi prezent

Etapa a 28-a a Ligii I opune două echipe, Dinamo şi Gaz Metan, ai cărei antrenori au scris istorie pentru clubul din Ştefan cel Mare: Ţălnar şi Mulţescu, adică doi dintre cei care au îngenuncheat, în 1983, campioana Europei de atunci, SV Hamburg.

Partida dintre Dinamo şi Gaz Metan, din cadrul etapei a 28-a a Ligii I, are, pe lângă disputa pragmatică pentru cele trei puncte puse în joc, şi o conotaţie sentimentală. Se întâlnesc două echipe într-o confruntare care opune doi antrenori care au fost jucători emblematici pentru clubul din Ştefan cel Mare. De numele lui Cornel Ţălnar şi Gheorghe Mulţescu se leagă poate cele mai importante performanţe europene ale lui Dinamo, eliminarea campioanei continentale, SV Hamburg, precum şi a marii echipe Internazionale Milano. Pe 21 octombrie 1981, Dinamo remiza la Milano, scor 1-1 (cu golul lui Custov), pentru ca, în returul de la Bucureşti, „alb-roşiii” să învingă cu 3-2 (goluri Dudu Georgescu, Augustin şi Orac).

Artizanii calificării cu Hamburg

Marea performanţă care a rămas în sufletele dinamoviştilor a fost eliminarea, în 1983, a lui SV Hamburg care, la acea oră, era deţinătoarea trofeului Cupa Campionilor Europeni. La Bucureşti a fost 3-0, scorul fiind stabilit de golurile spectaculoase ale lui Augustin, Mulţescu şi Orac. În returul de la Hamburg, nemţii au reuşit să recupereze handicapul de trei goluri în doar 30 de minute. Antrenorii de azi ai lui Dinamo şi Gaz Metan, Ţălnar şi Mulţescu, nu au fost de acord cu acest scor şi au înscris două goluri pentru istorie şi pentru onoarea clubului din Ştefan cel Mare. Jocul dintre Dinamo şi Gaz Metan este, aşadar, şi confruntarea a doi profesionişti care au reuşit una dintre cele mai mari performanţe ale fotbalului românesc în anii ’80.

O diferenţă ca de la cer la pământ

În mod normal, un meci între Steaua şi CFR ar fi trebuit să fie considerat derby-ul rundei, însă situaţia din clasament arată două echipe la o distanţă de nu mai puţin decât 26 de puncte, diferenţă de neînchipuit în ediţiile trecute ale Ligii I. Steaua este ca şi campioană, în timp ce gruparea din Gruia, acum cu un nou antrenor, Eugen Trică, încearcă să remonteze distanţa faţă de locurile care asigură participarea în Europa League. Un alt meci interesant este cel dintre Vaslui şi Astra, cele două echipe având, de asemenea, ambiţii europene, cu un plus pentru giurgiuveni, care au o poziţie mult mai bună din acest punct de vedere.

Despre „derby-urile suferinţei”

De data aceasta, „derby-ul suferinţei” se dispută la Piatra Neamţ, acolo unde Ceahlăul întâlneşte echipa studenţilor din Cluj, ambele formaţii având emoţii cu retrogradarea. O altă echipă care luptă pentru evitarea Ligii a II-a este CS Severin, deplasarea în Giuleşti din această rundă fiind importantă în efortul de a acumula puncte. Nici Viitorul lui Hagi nu are un meci uşor, Petrolul fiind o echipă care pierde puncte foarte greu pe teren propriu. În fine, Oţelul – Concordia, o confruntare de care pe care, orice punct pierdut pentru fiecare dintre aceste două echipe putând însemna griji suplimentare.

17    goluri a marcat Dinamo în confruntările cu Gaz Metan de până acum.

„Întâlnirea cu Hamburg a fost meciul de referinţă al carierei mele.” -  Gheorghe Mulţescu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial