Piţi, ai uitat cum se juca în curtea şcolii?

Determinare, tupeu în sens pozitiv, poftă de joc, imaginaţie, joc simplu, bazat pe ideea de a „o băga în aţe”, iată câteva dintre atuurile Olandei din jocul de pe „Amsterdam Arena”. Adică exact elementele care i-au lipsit naţionalei lui Victor Piţurcă.

Antrenorul batavilor, Lois Van Gaal, şi-a permis să bage în teren, pe finalul partidei cu România, jucători tineri, precum Clasie sau Maher, în locul mai experimentaţilor Guzman şi Van der Vaart. Olanda conducea confortabil şi nu se mai putea pune problema învingătoarei. Schimbările tehnicianului „portocalei mecanice” spun multe despre evoluţia jenantă a tricolorilor. „Elevii” lui Victor Piţurcă, bulversaţi poate şi de formula de echipă neomogenă, încropită, trimisă în teren, au fost, practic, neputincioşi în faţa unui fotbal limpede, necomplicat, jucat cu un fel de bucurie a copilăriei, ca în curtea şcolii, de nişte fotbalişti talentaţi, dar nu imbatabili.

Fotbal falimentar sau antrenor falimentar

Singura echipă românească din acest moment care practică un joc elaborat, proaspăt, în viteză, este Steaua. Rezultatele teamului pregătit de Laurenţiu Reghekampf spun multe, inclusiv acel 2-0 cu Ajax care a dus la calificarea „roş-albaştrilor” în optimile Europa League. În consecinţă, fotbalul românesc, aşa falimentar cum este considerat, are încă resurse. Nu întâmplător, Chipciu a egalat la Budapesta sau Adi Popa a fost cel mai periculos jucător român la Amsterdam. Ambele formule folosite de Victor Piţurcă în dubla cu Ungaria şi Olanda s-au dovedit însă neomogene, adesea jucătorii din teren părând că joacă propriile partituri. Consecinţa logică ar fi că falimentul nu este, poate, al fotbalului românesc, ci al unui antrenor care nu are priceperea şi clarviziunea necesare pentru a trimite în teren 11 jucători capabili să construiască, nu să distrugă, să atace, nu să se apere, să se bucure de fotbal, nu să fie crispaţi şi să tragă mereu cu ochiul la „indicaţiile” unui tehnician defazat, care nu înţelege nimic din fotbalul secolului XXI.

Ocheadă către Liga I

Meciurile naţionalei au trecut şi, cu tot gustul amar, trebuie, vrând-nevrând, să ne întoarcem la campionatul intern. Etapa a 24-a a Ligii I are câteva partide care, în mod normal, trebuiau să fie adevărate capete de afiş. Rapid primeşte vizita Pandurilor, giuleştenii plecând oarecum cu şansa a doua în faţa gorjenilor lui Cristi Pusztai. Petrolul – CFR este din nou o confruntare între două echipe cu ambiţii, chiar dacă gruparea din Gruia pare complet ieşită din formă. Şi Oţelul – Steaua ar fi trebuit, în mod normal, să decidă ierarhia superioară a clasamentului, însă, în acest moment, gălăţenii sunt mai degrabă preocupaţi de evitarea retrogradării. O întâlnire „tare” este cea dintre Dinamo şi Astra, „câinii roşii” fiind, evident, montaţi pentru o victorie în cursa de ocupare a unei poziţii care să le permită participarea în cupele europene.

18   goluri a marcat în 23 de etape golgheterul Ligii I, Raul Rusescu.  

 8  goluri a primit România în dubla cu Olanda din preliminariile CM 2014.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial