Orgoliu „alb-roşu” pentru Europa League

Un meci Dinamo – Steaua suscită întotdeauna interesul microbiştilor, indiferent de poziţia din clasament a celor două formaţii. Teoretic, pentru Steaua, campionatul s-a terminat, însă Dinamo îşi doreşte cele trei puncte şi pentru orgoliu, şi pentru netezirea drumului către Europa League.

Spre deosebire de ultimele ediţii ale Ligii I, când de cele mai multe ori s-a jucat cu titlul pe masă aproape până în ultima etapă, în acest an, câştigătoarea se cunoaşte deja cu multe etape înainte de ultimul fluier. Steaua s-a desprins matematic încă din runda a 29-a, singurele necunoscute rămânând echipele retrogradate şi cele care vor participa în Europa League. Un derby Dinamo – Steaua suscită de fiecare dată orgolii, ambiţii şi, nu în ultimul rând, nevoia de a demonstra pe teren, în partidă directă, că una dintre ele este mai bună.

Derby cu o triplă semnificaţie pentru „câinii roşii”

„Eternul derby”, aşa cum este îndeobşte denumit, nu este totuşi fără miză, chiar în condiţiile în care Steaua este campioană. Pentru Dinamo, care este şi gazdă, meciul are o triplă semnificaţie: în primul rând, cele trei puncte puse în joc îi sunt absolut necesare în lupta pentru ocuparea unui loc de Europa League; în al doilea rând, „câinii roşii” îşi doresc să bată Steaua din orgoliu, pentru onoarea culorilor clubului; în al treilea rând, o victorie asupra „roş-albaştrilor” ar însemna o revanşă pentru înfrângerea din tur cu 1-3. Aşadar, trei argumente care îi vor mobiliza la maximum pe jucătorii dinamovişti pentru a provoca a treia înfrângere din acest campionat celei mai în formă echipe din Liga I.

Primul meci, prima victorie pentru Dinamo

Privind un pic în urmă, statistica întâlnirilor Dinamo – Steaua este în acest moment favorabilă „câinilor roşii”, care au la activ 46 de victorii, spre deosebire de cele 39 ale „roş-albaştrilor”. Din totalul de 130 de partide disputate până acum, 45 s-au încheiat la egalitate. Primul joc dintre cele două echipe s-a disputat pe 21 noiembrie 1948, Dinamo având câştig de cauză cu 1-0 împotriva „militarilor” numiţi atunci CSCA Bucureşti. O primă victorie categorică s-a înregistrat pe 30 septembrie 1951, când Dinamo a învins cu 6-2 redenumita CCA Bucureşti. Primul meci în care numele celor două formaţii coincid cu cele din ziua de azi s-a desfăşurat pe 11 noiembrie 1962, confruntarea dintre Dinamo şi Steaua terminându-se nedecis, 2-2.

Un Dudu Georgescu de neoprit

Unul dintre cele mai frumoase derby-uri dintre Dinamo şi Steaua s-a disputat pe 1 septembrie 1986 pe fostul stadion „23 August”, atunci când „alb-roşiii” au câştigat cu 5-2 după un meci spectaculos. Dinamo a deschis scorul repede, chiar în minutul 4, prin Custov, „militarii” egalând în minutul 19 prin Troi. A urmat un adevărat tur de forţă dinamovist împotriva campioanei en-titre de atunci, Dudu Georgescu şi Mircea Lucescu ducând scorul la 3-1. Steaua a redus din handicap prin Marcel Răducanu, însă Ion Moldovan şi din nou Dudu Georgescu au ridicat scorul la 5-2, rezultat care a contribuit şi el la câştigarea titlului în acel sezon de către o formaţie, Dinamo, foarte puternică la acea vreme.

10  este numărul cel mai mare de goluri marcate într-o partidă Dinamo – Steaua.  

252   de goluri a marcat în total în Liga I dinamovistul Dudu Georgescu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial