Cea mai ruşinoasă eliminare din istoria naţionalei

A treia ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal s-a disputat în 1938, în Franţa. România, calificată fără joc, pornea ca mare favorită în primul tur al competiţiei, unde urma să întâlnească reprezentanta Americii Centrale, Cuba.

În vara lui 1936, chiar în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice din Germania, a avut loc la Berlin Congresul FIFA, care a decis ţara organizatoare a celei de-a treia ediţii a Campionatului Mondial de Fotbal. A fost aleasă Franţa, în detrimentul Argentinei, care a şi anunţat, ulterior, că boicotează competiţia. Interesant este faptul că „pumele” ar fi întâlnit în prima fază eliminatorie România. Nu a fost să fie atunci, ci abia în 1990, în Italia, când tricolorii, cu Hagi în frunte, au smuls, în grupe, un 1-1 izbăvitor împotriva campioanei mondiale en-titre, marea Argentină a inegalabilului Maradona… Aşa s-a făcut că, din cele patru reprezentante ale Americii Centrale –  Columbia, San Salvador, Cuba şi Costa Rica –, am picat cu ţara romului şi a celebrelor havane.

Cuba şi Brazilia, împreună pe „Queen Mary”

În tabăra tricolorilor domnea optimismul, în ciuda rezultatelor nefavorabile din amicale (0-1 cu Iugoslavia, pe 8 mai 1938, şi 2-2 cu Preston, câştigătoarea Cupei Angliei). România pleacă spre Toulouse, oraşul care va găzdui partida cu reprezentativa Cubei, pe 29 aprilie, însă gândurile tuturor zboară deja spre sferturile de finală ale competiţiei… Cuba ajunge în Franţa la bordul celebrului transatlantic „Queen Mary”, împreună cu Brazilia. Selecţionerul Cubei, Josi Abelea, face declaraţii prudente: „Nu nutrim ambiţii nemăsurate. Dacă vom face o figură onorabilă în Campionatul Mondial, ne vom întoarce mulţumiţi în Cuba”. De partea cealaltă, selecţionerul tricolorilor, Ţane Săvulescu, debordează de încredere: „Le dăm de la şapte în sus!”.

 

„Au venit la teren cu ghetele înfăşurate în jurnale”

Pe teren însă, lucrurile au luat o turnură dramatică pentru fotbaliştii români. Pe 5 iunie 1938, la Toulouse, Cuba şi România au terminat la egalitate, 3-3, după prelungiri, golul egalizator al tricolorilor venind în minutul 105, autor Dobay. Decizia? Rejucare! Astfel, pe 9 iunie, pe acelaşi stadion din Toulouse, mica echipă a Cubei, despre ai cărei jucători acelaşi Ţane Săvulescu afirmase că „au venit la teren cu ghetele înfăşurate în jurnale”, a eliminat România cu scorul de 2-1, după ce acelaşi Dobay deschisese scorul. Mult timp, această eliminare a fost considerată cea mai usturătoare şi mai ruşinoasă din istoria naţionalei… Este interesant de precizat că tricolorii ar fi întâlnit în sferturi Suedia. Încă o dată, ca şi în cazul Argentinei, nu a fost să fie atunci, ci abia în 1994, când Kennet Andersson ne-a spulberat visul unei semifinale cu Brazilia lui Dunga şi Romario…

 „O înfrângere mai usturătoare decât toate scorurile zdrobitoare de până atunci şi care se vor succeda, din păcate, ca într-un ciclu al sterilităţii.”  – Ioan ChIrilă

„Întâlnim (…) o ţărişoară care n-a ajuns încă în faţa ghetelor cu crampoane.”  – Ioan Chirilă

 Sursa:   Ioan Chirilă, „Şi noi am fost pe  «Conte Verde»”, Ed. Sport-Turism, Bucureşti, 1983

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial