Stefano Piazza a învăţat să dea cu flit cancerului şi îi ajută pe românii purtători de stome cutanate

În 2003, medicii i-au dat o veste pe care ar fi preferat să nu o pimească niciodată: cancer.

După operaţie, italianul Stefano Piazza a devenit purtător de stomă cutanată. Stefano nu s-a plâns, a învăţat să lupte cu boala şi să trăiască la fel ca înainte. A înfiinţat o asociaţie pentru a-i ajuta pe oamenii aflaţi în aceeaşi situaţie ca şi el şi în 2011 a venit cu donaţii în România. În toamna acestui an, vrea să le mai întindă o mână de ajutor românilor purtători de stomă (n.r. – anus contra naturii).

Nu s-a temut nicio clipă. Sau nu a lăsat să se vadă. Stefano nu numai că şi-a acceptat soarta, dar a continuat să trăiască o viaţă normală şi, în plus, a refuzat să se pensioneze. Aşa cum ne-a mărturisit, a avut noroc de medici buni la Spitalul Civil „Sf. Augustin”, din Modena, dar şi-a găsit şi resurse interioare pentru a se reechilibra psihic.

 

„Psihicul joacă un rol decisiv”

„Am mai avut probleme, am fost reoperat, dar continui să  trăiesc. Mă duc la serviciu, îmi duc copilul la şcoală, merg în vacanţă cu soţia. Şi pentru că am aflat, din păcate, pe propria piele cum este să trăieşti cu o stomă, cât de mare este şocul când afli vestea că vei purta toată viaţa punguţa aceea, am decis să înfiinţez o asociaţie – AMIS – Asociaţia Modeneză de Incontinenţi şi Stomizaţi. Psihicul joacă un rol decisiv în lupta cu boala şi acceptarea situaţiei. De aceea, asociaţia noastră oferă consiliere psihologică. La fel ca şi în mastectomie, de exemplu, un stomizat se poate confrunta cu temerea că va fi respins de societate. În plus, apar tot felul de temeri legate şi de viaţa sexuală. Sub aceste aspecte, şi nu numai, oferă ajutor AMIS”, ne-a mărturisit Stefano.

 

 Prima donaţie, în noiembrie 2011

Este zâmbitor, dinamic şi, dacă nu ţi-ar mărturisi personal, nu ai bănui nicio clipă că este un purtător de stomă cutanată, un om în al cărui organism se dă o luptă continuă între dorinţa de viaţă şi cancer. „Pe lângă aspecte delicate, precum cele psihologice sau sexuale, am descoperit că, în timp, am adunat în garajul casei numeroase produse pentru îngrijirea stomelor. Mi-au oferit în spital diverse modele pentru a-l alege pe cel care mi se potrivea cel mai bine. În plus, am cunoscut o mulţime de alţi pacienţi sau cadre medicale care, la rândul lor, aveau saci de colostomă depozitaţi pe cine ştie unde. Am făcut un proiect pentru a le oferi ajutor pacienţilor care se confruntă cu lipsa produselor pentru îngrijirea stomelor. Aşa am strâns o mulţime.

Când am aflat că în România pacienţii stomizaţi se confruntă cu ceva problemele în a-şi procura sacii, am contactat Asociaţia Purtătorilor de Stomă Cutanată din România, unde am întâlnit oameni la fel de inimoşi ca şi mine. Am colaborat foarte bine în special cu vicepreşedintele acestei asociaţii, Isabella Grosu, şi în noiembrie 2011 am făcut prima donaţie. În parteneriat cu Crucea Roşie Italiană, am trimis o ambulanţă cu stome la Bucureşti. La plecarea  transportului au participat primarul din Modena şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii din Italia. Doi români voluntari, Sorin Ţepşanu şi Iulian Burlacu, au acceptat să fie şoferii acelui transport. Au făcut un popas la Arad, iar Letiţia Atanasiu, şefa Hotelului Arad, impresionată de faptul că era vorba despre un transport umanitar, le-a oferit cazare  gratuită”, ne-a mărturisit Stefano.

 

 A ajuns consilierul altor pacienţi

Plin de entuziasm, după ce a înfiinţat AMIS şi a devenit şi vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Incontinenţi şi Stomizaţi din Italia, Stefano este invitat la conferinţe, unde le explică pacienţilor, care trec prin aceeaşi experienţă traumatizantă ca şi el în 2003, că „un purtător de stomă nu este un handicapat”. “Odată am fost sunat noaptea să merg la un spital să discut cu o tânără domnişoară ce făcuse o cădere psihică atunci când medicii i-au spus că trebuie să-i monteze o colostomă şi că va trăi cu ea toată viaţa. Altă dată am convins un pacient care, de când fusese stomizat, nu mai ieşise din casă şi stătea doar în pat, că nu este handicapat şi că îşi poate desfăşura toate activităţile la fel ca înainte”, povesteşte Stefano.

 

În toamnă, un alt transport de ajutoare

Stefano a pus şi bazele publicaţiei „Ritrovarci” („Regăsirea”) iar Tribunalul Bolnavilor şi Crucea Roşie din Italia i-au propus o colaborare pentru a le arăta celorlalţi stomizaţi că nu este nicio diferenţă între ei şi ceilalţi oameni. A fost premiat şi de americani pentru proiectele sale. „În noiembrie, vom aduce în România un alt transport de produse pentru îngrijirea stomelor. Ştim că aici uneori nu sunt suficiente şi, cel mai adesea, pacienţii nu-şi permit să le cumpere”, explică Stefano.

 

Cum le obţineţi de la stat

Bolnavii purtători de stome cutanate (colostome – anus contra naturii sau anus iliac, realizate pe intestinul gros, ileostome – realizate pe intestinul subţire şi urostome, ureterostome – realizate prin diversia urinei) au dreptul la proteze în mod gratuit, prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) de care aparţin. Astfel, în funcţie de recomandarea medicului specialist, bolnavul poate obţine de la CAS, lunar, un set de pungi. Pentru a le primi gratuit, trebuie depuse recomandarea medicului specialist în care să se specifice tipul de pungi (saci de colostomie tip sistem unic sau tip sistem stomic cu două componente) şi o cerere-tip. După ce se obţine aprobarea, bolnavii pot ridica sacii colectori de la firmele acreditate de Casă.

 Orice donaţie este bine-venită

Puteţi face donaţii pentru Asociaţia Purtătorilor de Stomă Cutanată din România (APSCR) în contul IBAN: RO35CARP041200016640R001
Banca Comercială Carpatica – Sucursala Brezoianu, Bucureşti,
CIF: 17811368.

Pentru Asociaţia Modeneză de Incontinenţi şi Stomizaţi (AMIS) puteţi face donaţii în contul IT04V0538712900000002021615 deschis la Banca Popolare dell’Emilia Romagna.

 

„Când afli că ai cancer, nu trebuie să simţi că viaţa s-a sfârşit. Trebuie să trăieşti perfect normal chiar dacă nu ştii cât va mai dura.” – Stefano Piazza, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Incontinenţi şi Stomizaţi din Italia

 „Nu vreau să mă privez de nicio bucurie a vieţii. Am făcut şi scufundări, deşi port colostomă.” – Stefano Piazza

10.000 de români devin, anual, purtători de stome cutanate, ca urmare a unor boli autoimune şi a diferite forme de cancer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial