Valentin Teodosiu: „În cultură nu este niciun os de ros pentru politicieni”

 

Actor de 10 ani la Teatrul de Comedie, Valentin Teodosiu merge prin Centrul Vechi către serviciu ori de câte ori are spectacole sau repetiţii. A trăit pe viu toate schimbările din această zonă, iar transformarea i se pare benefică pentru imaginea actuală a Bucureştiului.

 

 

 

Domnule Teodosiu, sunt benefice pentru imaginea oraşului transformările care au loc în Centrul Istoric?
Da, este în regulă. Este ceva fenomenal, este o aglomeraţie nemaipomenită, plin de tineri care vor să stea la o terasă ca să bea o bere, deoarece cred că mai mult nu pot. Bine, nu pot pentru că nu au bani, nu pentru că nu rezistă. E „plăcut”, pe de altă parte, când vrei să vii la teatru şi n-ai pe unde să treci din cauza meselor şi a scaunelor.

 

„Mi-a cerut unul 15 lei pentru un loc de parcare”
Este un câştig faptul că nu mai circulă automobilele pe aici?
Da, e normal să fie aşa. Peste tot în lume, unde sunt astfel de locuri, nu circulă maşinile, deoarece este centru pietonal. Pentru noi e mai greu cu parcarea. Trebuie să-mi şi plătesc spectacolul ca să las maşina undeva pe chei. Unul mi-a cerut 15 lei odată. I-am zis: „Să-ţi dau aşa, de sufletul lui mamaie! Nu ţi-e ruşine, eşti nebun? Păi ce, stau o săptămână aici, ca să-ţi dau 15 lei?” „Hai gata, lăsaţi, că luăm de la alţii mai bogaţi!”

 

Nu i-aţi spus că sunteţi bugetar, că aveţi salariu mic?
Nu, pentru că dacă te înfigi în ei nu e bine. Probabil că, până la urmă, n-au curaj chiar să-ţi zgârie maşina! Ideea asta tâmpită cu zgâriatul maşinii îi face pe toţi să scoată banii, indiferent cine sunt, pentru că omul îşi spune: „Dom’le, dacă nu dau, mi-o zgârie!”. Sunt însă amărâţi care spun mersi şi pentru un leu.

 

„La bere mergem la Terasa Comedia, unde avem reducere”
Cum vi se pare zona în comparaţie cu ce a fost, cu tranşeele şi cu toată nebunia reabilitării care au durat ani de zile?
Cert este că şi atunci se venea la teatru. Şi pe schele, şi pe pontoane, şi pe podeţe de lemn, femeile cu tocuri veneau riscând să cadă prin vestigiile arheologice de aici. Din cauza acestor vestigii a şi durat aşa de mult. Dacă găseşti un os, trebuie să mai lucrezi, să mai sapi trei luni, pentru că o fi de dinozaur sau din 1800. Dar toată lumea îşi face treaba, inclusiv ăştia cu siturile arheologice. Măcar de-am fi în siguranţă, de n-am sări şi noi în aer cum au păţit-o alţii.

 

Se întâmplă să mai ieşiţi la o bere cu colegii din teatru în Centrul Vechi?
Mergem la Terasa Comedia, unde mai avem o reducere, cât de cât. Ce să spun, e plăcut, e frumos, stăm de vorbă despre spectacole, mai dăm autografe. Oamenii vin în Centrul Istoric şi vor să facă poze cu noi. E frumos şi sperăm să fie şi mai frumos, pentru că se poate.

„Teatrul de Comedie este, la ora asta, cel mai bun din Bucureşti”
Aţi vizitat centre istorice ale altor oraşe europene?
Da, cam toate. Toate sunt interesante, plăcute, de aceea lumea se şi duce pe acolo. Noi încă nu avem clovnii, circarii, muzicanţii… Mai vin, din când în când, muzicanţii ăia din Peru. Afară au program de măscărici, de saltimbanci, de clovnerie, iar lumea se opreşte, face poze cu ei, le mai dă câte un bănuţ… Aşa era şi la Edinburg, unde am fost foarte apreciaţi. Acolo erau şi spectacole de stradă, aşa cum şi la noi vor fi. George Mihăiţă, spre exemplu, din Festivalul Naţional de Comedie a făcut unul internaţional. A scos şi va mai scoate spectacole în stradă, ceea ce va fi foarte bine.

 

Dacă tot v-aţi referit la George Mihăiţă, ce părere aveţi despre tot ce face pentru teatrul românesc?
Părere mai bună decât că a venit la Teatrul de Comedie nu cred că poate fi. De când a venit el, am venit şi eu aici. Face şi şcoală de manageriat acum. E foarte bine, e şi important pentru teatru şi de asta este, la ora asta, şi teatrul cel mai bun din Bucureşti. Jucăm cu casa închisă.

 

„Nu interesează pe nimeni cultura”
Vorbind de teatru, ca fenomen cultural, se poate pune întrebarea: de ce credeţi că se investeşte atât de puţin în cultură?
Este grav că politicienii nu s-au aplecat asupra culturii. E un lucru foarte trist. Problema e că aici nu este niciun os de ros. Nu interesează pe nimeni cultura, deoarece este un capitol mort pentru ei. Altele sunt jocurile, vor să facă, să dea bine, să reuşească să câştige şi la următoarele alegeri. Sau să pună economia pe picioare, ceea ce este extrem de greu. Trebuia să se gândească acum 20 de ani, când au pornit la drum.

 

„Din păcate nu s-a făcut nimic pentru cultură, şi asta este tare neplăcut. Ne gândim cu groază la ce se va întâmpla mai departe!” – Valentin Teodosiu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial