Valentin Luca, barman-campion mondial: „Tom Cruise m-a inspirat să fac «flair bartending»”

Se antrenează şapte-opt ore zilnic ca să-şi apere titlul de campion mondial câştigat anul trecut la Londra. Din 2007, a participat la sute de competiţii de profil atât în România, cât şi în alte ţări. Pasionat de „flair bartending”, Valentin Luca a povestit, într-un interviu acordat ziarului „ring”, ce înseamnă să ai succes, ce avantaje i-a adus această pasiune şi cât a muncit pentru a ajunge campion mondial.

Cum ţi-ai descoperit pasiunea asta?

La 18 ani am întâlnit pe litoralul românesc doi barmani din Anglia care făceau în tandem „flair bartending”. Am fost foarte impresionat. După aceea, am văzut „Cocktail”, în care Tom Cruise făcea tot felul de jonglerii cu sticle în bar, apoi chiar m-am apucat de treabă. M-am angajat la un cazinou unde lucram doar seara, iar ziua citeam cărţi de profil şi mă antrenam.

Ce înseamnă, pentru tine, meseria asta?

Nu este o meserie, este o pasiune pentru că fac ceea ce îmi place şi chiar trăiesc ceea ce fac. Mai mult de atât, este un stil de viaţă. M-am dezvoltat şi pe partea de evenimente, dar cel mai mult mă pregătesc pentru concursuri. Dacă nu fac asta, pregătesc training-ul pentru şcoala de barmani unde predau. E o continuă pregătire, dar îmi place. Văd pasiunea asta ca pe un sport. Undeva între sport de performanţă şi pictură. E nevoie de creativitate, imaginaţie, dar şi de multă muncă.

„A fost ceva extraordinar să devin campion mondial”

Care a fost cea mai mare satisfacţie din cariera ta?

Au fost multe satisfacţii de-a lungul anilor, dar, evident, cea mai mare bucurie am avut-o anul trecut când am devenit campion mondial. A fost ceva extraordinar pentru mine când am venit cu trofeul în ţară. Am câştigat şi 13.000 de euro la acea competiţie.

Ai crezut că o să ajungi vreodată campion mondial?

Când am început pregătirile pentru „flair bartending”, deja mă vedeam campion pe scena de la Londra. Simţeam că o să se întâmple ceva, ştiam că o să ajung acolo, dar nu mă aşteptam să fie atât de repede.

Cât ai muncit să ajungi la nivelul acesta?

Am muncit foarte mult. Nu am avut sâmbătă şi duminică. M-am antrenat, încă de la 18 ani, câte şapte-opt ore zilnic. La fel mă antrenez şi în prezent, cu reflectoarele în faţa ochilor, cu un bar în faţă, îmi creez exact mediul de la concurs pentru a nu fi surprins. Pe de altă parte, am şi o alimentaţie corespunzătoare, şi fac şi psihologie sportivă. Îmi doream mult să ajung campion, iar când îţi doreşti cu adevărat, reuşeşti.

„La un antrenament mi-am dat cu o sticlă în tâmplă”

Ai avut parte de accidente în timpul antrenamentelor?

Daaa! Pe lângă faptul că sparg zilnic, la antrenamente, aproximativ 20 de sticle, au fost situaţii când mi-am dat cu ele în cap. Odată mă pregăteam pentru un eveniment şi mi-am dat cu o sticlă în tâmplă, am căzut şi am rămas câteva minute la pământ.

Se câştigă bani mulţi din meseria asta?

Da, dacă faci asta pentru bani, dacă participi la multe evenimente, show-uri, dar eu nu o fac pentru bani, nu mă gândesc neapărat la ei. Cum am mai spus, e vorba de pasiune. Când o faci din pasiune, lupţi pentru a atinge anumite ţinte, te antrenezi, munceşti doar pentru a ajunge unde ţi-ai propus, după care nici banii nu vor întârzia să apară.

„Sunt multe femei care mă caută”

Ai succes mai mare la femei de când eşti barman?

Sunt multe care mă caută, eu încerc să fiu amabil şi să le răspund, le zâmbesc, dar nu mai mult. De trei ani am o iubită, locuim împreună şi ne este foarte bine. Ea lucrează în domeniul bancar. Mă înţelege, mă sprijină, deşi sunt mult timp plecat şi foarte implicat în ceea ce fac.

Ne spui o reţetă de coktail?

Cocktailul preferat se numeşte „Jadoo”. A fost făcut de un barman mixolog special pentru un prinţ. Ca ingrediente se folosesc 40 ml de gin, 10 ml de fresh lime, 10 ml sirop de zahăr, 5-6 frunze de mentă şi un top de apă tonică.

„A fi barman nu înseamnă doar să torni o băutură în pahar”  

Ce avantaj ţi-a adus participarea la „Românii au talent”?

Mi-a crescut notorietatea şi automat s-au deschis mai multe uşi. Am reuşit, prin intermediul emisiunii, să-i fac pe mulţi să înţeleagă că a fi barman nu înseamnă să torni doar băutură în pahar, ci mult mai mult. Plus că am mai multe evenimente, iar ăsta este un avantaj din multe puncte de vedere.

 „Prietenii şi familia mă descurajau spunându-mi să fac ceva folositor. După doi ani m-au sunat să mă felicite că am devenit campion mondial.”-  Valentin Luca

„Nu am fost neapărat interesat de câştigul financiar. Cu toate astea, mi-am cumpărat maşină şi apartament cu banii câştigaţi din meseria asta”. – Valentin Luca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial