Theodor Paleologu: „De ce nu se pot lua gunoaiele în timpul nopţii?”

 

Este deputat în Colegiul ce cuprinde şi Centrul Istoric. Fost ministru al culturii, Theodor Paleologu vorbeşte despre căpătuiala din politică, Festivalul ,,Enescu”, dar şi despre droguri şi prostituţie.

 

 

 

Nu aveţi alura unui politician pus pe căpătuială şi cam faceţi un dezacord în peisaj…
Dezacord fac ceilalţi care sunt puşi pe căpătuială pentru că rostul angajării în politică nu este acesta. Eu nu înţeleg, psihologic vorbind, fenomenul să intri în politică pentru a face bani. Dacă vrei să faci bani, te apuci de afaceri.

 

„Eu nu înţeleg, psihologic vorbind, fenomenul să intri în politică pentru a face bani. Dacă vrei să faci bani, te apuci de afaceri.”

 

Sunteţi deputat într-un Colegiu ce cuprinde şi Centrul Istoric. Ce aţi făcut, propriu-zis, pentru oamenii şi pentru zona unde aţi fost ales?
Ar fi mai multe de spus. Când vorbim despre Centrul Istoric, nu trebuie să ne limităm doar la ceea ce e numit în mod comun Centru Istoric, adică zona din jurul Băncii Naţionale şi străzile acelea. Nu este numai acela Bucureştiul vechi. După mine, Bucureştiul vechi este suma zonelor protejate. Sunt şi zone protejate în cartiere care sunt destul de depărtate de ceea ce numim în mod obişnuit Centru Istoric. Deci pentru mine important este să apărăm şi să dezvoltăm Bucureştiul vechi definit ca sumă a zonelor protejate. Iar aici cred că am avut o acţiune foarte importantă în primul rând ca ministru şi apoi ca deputat.

 

„Sub nasul primului-ministru, un investitor distruge un monument istoric”
Aţi fost ministru…
Ca ministru, am pus accentul altfel decât au făcut-o predecesorii mei. Sigur că avem mari probleme şi în ceea ce priveşte monumentele istorice. Din lipsă de bani, sunt monumente importante care se deteriorează sau nu sunt restaurate destul de repede. Vă dau ca exemplu Casa Oromolu, care se află la 30 de metri de clădirea Guvernului. Sub nasul primului-ministru, un investitor distruge un monument istoric. N-am văzut până acum un primar care să exproprieze pentru deteriorare de patrimoniu. Dacă ajung cumva primar fie la Capitală, fie la un sector, vă asigur că voi începe printr-o campanie de expropriere. Am deja o listă cu ce trebuie expropriat, proprietari care distrug monumente, care îşi bat joc de patrimoniul urban pentru interese imobiliare.

 

„Pe mine mă revoltă acest «nu se poate» românesc”
Ce altceva vă deranjează?
Este exasperant ca firmele de salubrizare să îşi trimită maşinile de gunoi în timpul zilei, blocând traficul care şi aşa este foarte dificil în Bucureşti. De ce în alte oraşe se poate ca gunoiul să fie luat noaptea, iar în Bucureşti, nu? Pe mine mă revoltă acest «nu se poate» românesc. La noi, nimic nu se poate dacă e să ne luăm după cei care ne spun acest lucru. Nimic nu se poate din ce se poate în altă parte. De ce nu se pot lua gunoaiele în timpul nopţii? Nu mă complac deloc în acest excepţionalism păgubos. Bucureştiul poate fi curat cum sunt alte capitale europene, poate fi mult mai prietenos pentru pietoni, pentru biciclişti, pentru mamele care ies cu căruciorul. Poate deveni un oraş mult mai plăcut decât este în prezent. În timpul Festivalului „Enescu”, nu e vorba numai de un eveniment cultural cu totul aparte, este şi atmosfera oraşului care într-un perimetru relativ restrâns este absolut încântătoare. Există o prezenţă remarcabilă a oamenilor în stradă, concerte în aer liber; la concertul lui Alexandru Tomescu au venit aproape 10.000 de oameni. În fiecare zi era ceva, un film, un spectacol. Acest lucru l-am putea crea mai multe luni la rând. Nu văd de ce trebuie să fie mereu parcare în faţa Ateneului. E un loc public pentru bucureşteni şi pentru cei care vin în vizită în Bucureşti. Este buricul târgului. Unde aţi mai văzut ca în faţa Catedralei Notre Dame să fie parcare? E un spaţiu public, în care lumea se poate întâlni, în care au loc spectacole, sau la Viena, unde în faţa primăriei nu e parcare. Vreau un Bucureşti pentru oameni. Şi când spun oameni ştiu foarte bine că şi automobiliştii sunt oameni şi trebuie să le pui la dispoziţie parcări. Nu merge doar cu măsurile punitive.

 

„Urmăresc creaţia poetică a Ioanei Crăciunescu pentru că suntem buni prieteni şi îmi citeşte, de fiecare dată când ne vedem, ceea ce a mai scris. Şi Dan Lungu e un autor interesant. Pleşu mă interesează mult ce scrie.”

 

Să ne întoarcem la Centrul Vechi. Cum vi se pare acum?
Este foarte plăcut. E chiar o atmosferă minunată, însă aici s-ar putea discuta într-un cadru mai larg cu urbanişti. Cred că zona respectivă nu trebuie să fie una exclusiv cu restaurante şi cluburi. E prost pentru dezvoltarea zonei. Întotdeauna e bine să poţi îmbina diferite activităţi.

 

Peste drum se deschide Biblioteca Naţională
Abia aştept. Sunt foarte mândru că am contribuit la demararea lucrărilor.

 

Preferă bicicleta
Aveţi carnet?
Nu. Şi nici nu-mi iau decât dacă mă mut în America. Acolo nu poţi supravieţui fără maşină. La New York şi la Boston se poate fără maşină, pentru că am stat acolo, dar în alte locuri e mai greu. Poate atunci o să-mi iau carnet.

 

Înconjurat de „lucrătoare”
Cum vă poziţionaţi faţă de legalizarea prostituţiei şi faţă de legalizarea drogurilor uşoare, respectiv legea etnobotanicelor?
Faţă de legea drogurilor uşoare sunt un partizan al rigorii şi represiunii. În privinţa prostituţiei, cred că situaţia actuală este insuportabilă în sensul că e o mare ipocrizie care generează multe lucruri oribile, şi anume acest statut de ilegalitate, pe de altă parte acceptată, dă o enormă putere proxeneţilor şi produce conivente cu poliţişti. E foarte grav acest lucru. E un fapt de corupere a poliţiei, a acelei părţi din poliţie care se ocupă de acest fenomen. Când vin spre casă, sunt nişte „lucrătoare” la colţul Armenească cu Rosetti, colţul Rosetti cu Vasile Lascăr, altele, la Scala, dacă o iau pe dincolo, pe Batiştei, mai sunt alte „lucrătoare” la colţul Batiştei cu Magheru, deci să nu ne ascundem după deget. Prostituţia este în Bucureşti o realitate vizibilă. Cred că o mai mare sinceritate în această chestiune ne-ar ajuta să batem reţelele de proxeneţi şi să avem şi o activitate impozitată pentru că este vorba despre nişte venituri importante. Nu mă ascund în această privinţă. M-am abţinut atunci când Silviu Prigoană a propus măsura lui legislativă pentru că nu mi se părea suficient de bine gândită, dar în această chestiune nu consider că ipocrizia e bună.

 

„Sunt fan al echipelor Gaz Metan Mediaş şi Oţelul Galaţi.”

Get the Flash Player to see this player.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial