Stilul de viaţă raw-vegan, explicat de Olivia Ster

Prezentatoarea Acasă TV a ales pentru ea şi familia ei un stil de viaţă ce poate părea extrem pentru mulţi dintre români: vegetarianismul crud (sau raw). Olivia vorbeşte în „Centrul Vechi” despre beneficiile unei astfel de alimentaţii.

 

Olivia Steer, revenită pe micile ecrane cu emisiunea „Doamne de poveste”, a devenit una dintre cele mai cunoscute susţinătoare ale vegetarianismului crud, ce se bazează pe consumul alimentelor de natură vegetală fără ca acestea să fie prelucrate termic sau încălzite la temperaturi mai mari de 45°C. Olivia şi soţul ei, Andi Moisescu, au fost criticaţi pentru privarea celor doi copii în creştere de o alimentaţie completă. Olivia se declară însă pe deplin mulţumită de alegerea făcută şi promovează acum beneficiile acestui stil de viaţă şi pe blogul ei, oliviasteer.ro.

 

Cum ai luat decizia de a deveni vegetariană?
Când sora mea s-a îmbolnăvit de cancer, am început să caut informaţii în diverse cărţi, ca să înţeleg de ce un om face cancer şi dacă, într-adevăr, cancerul nu alege, cum se spune. Am aflat din diverse cărţi că un om se îmbolnăveşte de cancer întâi de toate din cauza alimentaţiei greşite. Am înţeles destul de greu la început, căci prejudecăţile pe care le aveam nu mă lăsau să deschid ochii, că alimentaţia greşită înseamnă în primul rând consumul de carne, pentru care nu suntem făcuţi.

 

O proporţie mică este ocupată de legumele fierte la aburi
Când alegi „raw”, înseamnă că nu mănânci niciodată alimente gătite?
În opinia mea, crudivorismul este ideal. Dar nu-i găsesc, din păcate, aplicabilitate de 100% în România. Cred că proteinele din fasole, năut, linte, carbohidraţii din mei, hrişcă, orez, porumb sunt la fel de importanţi atunci când clima în care trăieşti nu te răsfaţă doar cu fructe exotice şi alge marine. Aşa că practic un crudivorism aplicat la condiţiile pe care le găsesc aici, acasă. Crud în proporţie de 80%-90% şi fiert la aburi, 10-20%.

 

Cum se poate adapta un consumator de carne la stilul de viaţă ,,raw”?
Recomandarea tuturor naturopaţilor e în sensul unei treceri foarte lente, pentru că altfel organismul suferă un şoc de adaptare, la fel de toxic ca orice stres. În plus, o trecere bruscă la vegetarianism ar duce la o detoxifiere accelerată, care se poate însoţi de diverse „crize de vindecare”, mascate sub forma unor erupţii pe piele, stări de rău sau chiar agravarea unor afecţiuni mai vechi.

 

Lipsa cărnii nu afectează organismul
Crezi că ne putem lipsi total de carne?
Vegetarianismul corect înţeles şi practicat e demonstrat ştiinţific, acoperă tot necesarul proteic al organismului. Chiar şi Doctor Spock, cel mai mare pediatru al tuturor timpurilor, susţine teza vegetarianismului la copii, cei care dintre toţi au nevoie de cele mai multe proteine.

 

De ce sunt excluse lactatele din alimentaţia ta?
Lactatele sunt mari formatoare de mucus. Mucus ce va fi eliminat din vreme de organism prin tuse, expectoraţii şi mucozităţi ce se scurg din nas, sau “răceală”. În plus, mucusul este acid, mediu prielnic pentru toţi viruşii, microbii şi bacteriile. Şi, foarte important, în încercarea de a neutraliza aciditatea mucusului, organismul va recurge la o bază (după cum învăţam la chimie), iar cea mai mare sursă de baze din organism e calciul din oase şi dinţi. Lactatele sunt răspunzătoare de osteoporoză, carii şi dezvoltare defectuoasă a scheletului şi craniului la copii.

 

„Nu mănânc după ora 20”
Ce sfaturi ai pentru noi?
Din punctul meu de vedere, cea mai bună sursă de hrană rămâne piaţa. Iarna aleg rădăcinoase româneşti, ca morcovi, sfeclă, ţelină, păstârnac, dar şi nuci, mere şi pere de Voineşti. Conopida şi varza crude, ambele cu puternice proprietăţi anticancerigene, nu lipsesc în nicio săptămână din meniul familiei. Nu iau ultima mea masă mai târziu de ora 8.00 seara, iar înainte de culcare beau mereu o cană cu ceai de plante medicinale.

 

„Trecerea de la omnivorism la vegetarianism am făcut-o uşor, căci organismul meu nu a tolerat niciodată carnea.” – Olivia Steer

 

„Îmi aleg fructele şi legumele după nişte criterii clare: să fie mici, parfumate, pârguite la soare, inegale, cu urme de viermi dacă se poate. Aşa am garanţia că n-au fost chimizate.”  – Olivia Steer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial