Stelian Tănase: „Regele Mihai este cel mai important personaj din România ultimelor decenii”

Tabloul oferit de România postdecembristă este complet diferit faţă de cel la care visau revoluţionarii în dramaticele zile ale sfârşitului lui 1989. În timpul scurs de atunci, ideea reinstaurării monarhiei a rămas mai degrabă un subiect tabu la nivel de conducere. Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Centrul Vechi”, scriitorul şi jurnalistul Stelian Tănase este de părere că un referendum pe această temă ar clarifica opţiunea românilor pentru monarhie sau pentru republică.  

 

Domnule Stelian Tănase, cum credeţi că ar arăta azi România dacă imediat după 1989 ar fi fost reinstaurată monarhia?
Era singura soluţie viabilă pentru România. Ţara ar arăta azi mai puţin coruptă, mai onestă, mai transparentă, mai morală. Oamenii, noi înşine, am fi fost mai încrezători în destinul ţării şi în cei care ne conduc. Vă imaginaţi că dacă regele Mihai era pe tron, această plevuşcă de corupţi, de parveniţi ar fi avut acces la nivelul de sus? Adică parlament, guvern etc.?

 

Vi se pare simptomatică atitudinea pe care regimul instaurat imediat după 1989 a avut-o faţă de regele Mihai?
După părerea mea, regele Mihai este cel mai mare personaj cu care eu sunt contemporan. Nu cred că există o persoană mai importantă, cel puţin în lumea românească. Nu există un personaj echivalent regelui Mihai. Este  rege din naştere, rege pe viaţă. Că are tron sau nu are tron este o discuţie, dar rămâne veşnic rege. Adversitatea cu care a fost primit, în loc să ne fifolosit de toate aceste date, este de neînţeles.

 

Toată lumea s-a temut de rege”
S-a temut preşedintele de atunci, dl Ion Iliescu, de regele Mihai?
Toată lumea s-a temut de regele Mihai. Autoritatea lui, experienţa lui, faptul că nu este corupt, că nu a fost implicat în lucruri dubioase, faptul că că are autoritate şi echilibru – pentru că este în afara jocului politic – i-au dat forţă morală. Şi prin faptul că este rege i-a făcut să se teamă de el. Asta pentru că nu poţi să compari legitimitatea lor precară, că au beneficiat de nişte voturi, cu legitimitatea regelui nostru, care este unsul lui Dumnezeu, deci nu poate să fie altceva. El nu se duce să-şi pună la încercare regalitatea prin alegeri.

 

Aţi avut ocazia să-l cunoaşteţi pe regele Mihai?
Am avut onoarea asta încă din 1990, la Paris. Am discutat cu Maiestatea Sa şi mi-a făcut, în primul rand, impresia unui om de o mare valoare umană. Mulţi spun ba că e prost, ba că e mediocru. Nu e adevărat! Este un om care şi-a creat această imagine pentru că obişnuieşte să te asculte. Într-o lume nervoasă şi agitată, în care se vorbeşte tot timpul, regele Mihai te ascultă. Este un mare om, cel mai mare om pe care-l avem noi acum. Faptul că-l tratăm în această manieră demonstrează cât de jos suntem, ce societate labilă avem.

 

„Republica noastră de azi este falsă”
S-ar putea pune, la un moment dat, problema reinstaurării monarhiei în România?
România are această tradiţie, de a avea un domnitor, de a avea un tron de la formarea Ţărilor Române în secolul al XIV-lea. De altfel, ce tradiţie este asta pe care ne-au dat-o comunişii? Regele a fost silit să abdice de Gheorghiu-Dej şi de Petru Groza, doi trădători, cozi de topor ale lui Stalin. L-au alungat pe regele nostru legitim la 30 decembrie 1947 pentru că era român. Din cauza aia l-au alungat. Trebuiau instrumente sovietice să vină aici ca să ne distrugă! Asta este republică născută atunci! Republica noastră de azi este falsă. Este o republică uzurpatoare.

 

Deci cu atât mai mult chestiunea ar trebui să fie pusă pe tapet.
La noi, republica este o uzurpare bolşevică. Noi nu am discutat în cele două Constituţii din ultimii 20 de ani în mod deschis, cu toate forţele politice, ce dorim, monarhie sau republică. Aşa cum a fost făcută Constituţia – şi aici Iliescu are o vină -, au fost făcute textul şi referendumul în aşa fel încât, dacă erai de acord cu Constituţia, erai de acord automat şi cu republica. Nu s-a pus niciodată în discuţie în 20 de ani dacă noi, românii, vrem republică sau monarhie. Nu m-a întrebat nimeni, ce vrei tu? Eu, spre exemplu, vreau monarhie!

 

Eu cred că în acest secol câteva ţări europene vor reveni la monarhie. Nu ştiu care vor fi fericitele, în ce împrejurări, dar senzaţia mea este că nevoia de stabilitate şi legitimitate va aduce această formulă.” – Stelian Tănase

 

Dar credeţi că are românul puterea să discearnă şi să aleagă corect în ziua de azi între cele două forme de guvernământ?
Nu, deoarece nu ştie istorie, asta dacă tot se vorbeşte de educaţie şi de şcoala noastră. Şcoala îi transmite copilului cunoştinţele pe care i le transmite! Normal că toate aceste generaţii, în 50 de ani de comunism, s-au schimbat şi au alte convingeri republicane, sau au devenit indiferente faţă de forma de guvernământ, faţă de monarhie. Eu cred că ar trebui să facem un referendum, chiar dacă există riscul ca o majoritate să se exprime pentru republică. Am putea astfel să degajăm o minoritate, cu voci care vor spune: „Noi suntem monarhişti, noi credem în rege!”.

 

„Intervenţia lui Băsescu a fost lamentabilă”
Ce părere aveţi despre atacul preşedintelui Traian Băsescu la adresa regelui Mihai?
Ce a făcut Traian Băsescu este inacceptabil. Intervenţia a fost lamentabilă. Ştiţi ce se întâmplă? Putem să avem sentimente monarhiste sau republicane, putem să avem simpatie sau nu faţă de regele Mihai. Este dreptul oricui. Cum eu îmi afirm propriile convingeri, accept dreptul oricui să aibă convingeri la fel de ferme ca ale mele. Eu sunt monarhist, cred că trebuie să avem un rege pe tron şi cred că regele Mihai este cel mai important personaj din istoria României ultimelor decenii. Ăsta este un punct de vedere, şi s-ar putea ca cineva să aibă un punct de vedere contrar. E absolut în regulă. Dar este un lucru pe care nu pot să-l accept: lipsa de respect faţă de adevărul istoric şi faţă de istoria României. Să spui că regele Mihai a trădat, când el a fost silit să abdice de nişte trădători în solda Moscovei, mi se pare că eşti un mincinos şi că doreşti să înşeli lumea cu fantasmele tale. Cu atât mai mult, preşedintele României nu avea voie să o facă. El trebuie să apere Constituţia, dar şi adevărul despre istoria noastră.

 

Senzaţia mea este că Băsescu nu se simte şeful statului. Se simte jupân, are un clan pe care-l patronează împotriva celorlalţi, dar niciodată nu s-a simţit preşedintele tuturor românilor, adică să aibă o atitudine generoasă, echilibrată, faţă de toţi românii.” – Stelian Tănase

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

2 Comentarii

  1. ioana says:

    de ce nu avem putere sa convingem ca monarhia ne ar ridica statutul
    in lume ,ca am reveni la normalitate, ca s ar alege ca bobul de neghina
    cei cu moralitate ,cei cei ce respecta legile,ca vom avea modele de urmat

  2. rebelfire says:

    Nu e vorba de monarhie sau republica,ptr ca si datorita regelui au murit romani in razboi, daca e sa luam istoria reala, e vorba de esenta noastra ca romani,ne-am uitat-o..am lasat toti parvenitii egoisti la putere,ca sa vanda tara..s-a facut acordul cu FMI care a falimentat si alte tari,-vezi Argentina,Portugalia,Grecia,- fara nici un referendum..s-au lasat straini sa vina sa investeasca si sa dea salarii de 2 lei..s-au vandut petrolul,gazele si aurul tarii la fel, pe comisioane grase..asta e de fapt..nu exista o lege a patrimoniului national,dar o lege dura,reala..care sa-i bage la zdup pe aia gen base care se “catara”cu un tupeu de hot batran unde nu le e locul..ce a facut asta inafara de a fura?Nimic..Oprescu d ecand e la capitala tot se vede destul..chiar si centrul vechi,dar pe vremea cand era chioru nu s-a facut chiar nimic..

Lasa un comentariu


GetSocial