Şeful Poliţiei Capitalei: ,,Toţi poliţiştii din Centrul Istoric ştiu cel puţin o limbă străină”

Din ziua venirii în fruntea Poliţiei Capitalei, chestorul Vasile Viorel a pus un pariu cu el însuşi: că va reduce criminalitatea în Centrul Istoric al Capitalei şi că va câştiga încrederea bucureştenilor… şi a reuşit.  

 

Cât de bine cunoaşteţi Centrul Vechi?
Până să vin la Poliţia Capitalei, contactul meu cu Centrul Istoric era aproape inexistent pentru că nu aveam timp de pierdut acolo. Fusesem doar de două ori cu un amic la Carul cu Bere şi la restaurantul unguresc. Acum, de când sunt aici, Centrul Istoric a reprezentat pentru mine o prioritate, mai ales că toţi turiştii străini care vin în Capitală trec cel puţin o dată pe aici. Chiar şi cei care vin pentru a vizita alte obiective turistice prin ţară vin măcar la o cafea în această zonă.

 

Ce aţi făcut pentru această zonă?
Astfel, când am venit la Poliţia Capitalei, am elaborat un plan de măsuri speciale pentru Centrul Istoric prin care am adus oameni de la celelalte secţii de poliţie din Bucureşti şi am mărit numărul de patrule pe toate cele trei schimburi şi tot aici am angrenat şi Poliţia Locală. Şi pentru că am văzut şi eu prin alte ţări, prin oraşe precum Praga, Viena, am adus două echipaje de SPIR care să stea permanent la vedere pe străzile din centru pentru ceea ce se numeşte descurajare sau pentru intervenţii în timp scurt atunci când este nevoie.

 

Şi care sunt rezultatele?
Şi dacă anii trecuţi au fost scandaluri, încăierări în Centrul Vechi, anul acesta nu am avut nimic. Gândirea cetăţeanului este simplă: intră în centru, îi vede pe băieţii mascaţi, în uniforme negre care îi oferă siguranţă, iar pentru infractori inspiră frică. Pentru că pe cei din cluburi care fac scandal paza îi scoate afară şi îi preiau poliţiştii. Îmbucurător pentru mine este faptul că timp de două săptămâni nu am avut nicio infracţiune stradală în Centrul Istoric.

 

Dar în cluburi?
Străzile le pot controla eu, ca poliţie, dar în incinta cluburilor este greu. Se poate întâmpla să fie şi trafic de droguri, de etnobotanice, furturi din buzunare şi îmi este greu să controlez. Dar atunci când este sesizată fapta, o înregistrez şi acţionez. Sunt sesizate şi astfel de fapte, iar cele mai multe sunt furturile din buzunare, distrugeri şi ameninţări. Dar nici acestea nu sunt multe faţă de anii trecuţi. Noi ne-am atins scopul de a scădea criminalitatea şi să dăm un sentiment de siguranţă cetăţenilor care vin în această zonă.
Poliţia, pe post de ghid
Ce fac aceşti poliţişti în Centrul Vechi?
Există Poliţia Centrului Istoric, un birou pe care noi l-am suplimentat. Acolo sunt poliţiştii de la Secţia 10. Având în vedere că, din păcate, partea de informare din Centrul Istoric nu prea există, atunci poliţistul este cel care trebuie să ofere informaţii şi chiar face asta. Noi am ales pentru acel post poliţişti care cunosc cel puţin o limbă străină la nivel de dialog. Spre exemplu, acum câteva zile, când mergeam prin Centrul Istoric, am văzut că doi străini stăteau de vorbă cu ei. M-am dus şi am văzut că tocmai le explicau câteva lucruri despre Centrul Vechi şi credeţi-mă că i-am felicitat. Le-am spus că, printre altele, chiar mi-am dorit lucrul ăsta de la ei.

 

Ce informaţii pot da?
Sunt capabili să dea orice fel de informaţie: străzi, restaurante, obiective turistice. Mulţi dintre poliţişti sunt bucureşteni, iar ceilalţi au învăţat în timp. Eu le-am pus la dispoziţie o carte numită „Bucureşti, micul Paris”, pe care să o aprofundeze şi să înveţe despre istoria locurilor.

 

Ce părere aveţi despre ce se întâmplă acolo?
Mă bucură când văd terase pline şi că putem compara Bucureştiul cu Roma sau Viena. Sunt cetăţeni care îşi doresc să îşi petreacă timpul liber în acest stil. Ce nu îmi place în Centrul Istoric sunt faţadele acelea urâte ale clădirilor.

 

Parcările supraterane, singura soluţie de a scăpa de “parcagii”
Ce este de făcut cu „parcagiii” neautorizaţi şi uneori violenţi?
Este o problemă care deranjează şi care se întâmplă şi în jurul Poliţiei Capitalei. În primul rând, parcările nu aparţin de poliţie, dar asta nu înseamnă cu nu ne interesează şi pe noi acest aspect. Din păcate, legea nu ne oferă posibilitatea de a eradica. Singurul lucru pe care îl putem face este de a-i sancţiona contravenţional, dar asta cu siguranţă nu îi determină să plece de aici. Ba, mai mult, trebuie apoi să îşi scoată banii pentru a plăti amenda plus câştigul lui. Pentru Centrul Istoric, cred că vom rezolva problema. Pentru că în zona Străzii Franceze se va face o parcare supraterană, iar pe lângă sediul Inspectoratului General al Poliţiei se intenţionează să se facă o altă parcare. Şi va mai fi şi cea de la Universitate. Aşa vom elimina această problemă a parcagiilor.

 

Există probleme cu prostituţia în Centrul Vechi?
Prostituţia la vedere nu este un fenomen în Bucureşti. În saloane există, dar e foarte greu de probat. E greu de autorizat un investigator sub acoperire. Câte trebuie să facă el ca să demonstreze prostituţia… Şi, ca la grupările infracţionale, în salon, toţi sunt de acord cu ceea ce fac. Şi inclusiv prostituatei îi convine situaţia. Ea nu vine să spună să o scot pe ea şi să îl bag pe proxenet.

 

,,De când sunt eu în structură, nu au avut loc crime în Centrul Vechi. Ştiu că în perioada de după război au fost câteva. Acum au mai fost doar scandaluri mărunte.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial