Psihiatrul Lucian Vasilescu: „Nici o dependenţă nu se poate vindeca”

 

Doctorul psihiatru Lucian Vasilescu, şeful secţiei de dezintoxicare (a XVI-a) din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, povesteşte, pentru cititorii ziarului „ring”, despre cât de greu se poate ieşi din capcana drogurilor, dar şi despre „fenomenul drogurilor legale”.

 

 

Câţi oameni sunt trataţi zilnic la secţia XVI de la Obregia?

Avem o capaciate de 25 de paturi, dar tratăm zilnic mai mulţi tineri. Nu pe toţi îi internăm. În anul 2000, când s-a înfiinţat această secţie, dar şi în 2001 şi 2002, când a fost un vârf în ceea ce priveşte consumul de heroină, aveam câte 100 de oameni internaţi aici. Acum sunt mai puţini.

Sunt mai puţini şi din cauză că nu prea mai există „magazinele de vise”?

Nu neapărat. Chiar dacă s-au închis multe dintre aceste magazine, consumul de droguri (impropriu spus) legale nu a scăzut. Îşi procură în continuare „marfă” de pe internet sau de la magazinele închise, care încă funcţionează, dar la negru.

 

„Consumatorii de etnobotanice au reacţii asemănătoare cu cele ale schizofrenicilor.”
Este adevărat că sunt mai periculoase aceste droguri decât cele de mare risc?

Da, sunt mult mai periculoase pentru că „biciuiesc” sistemul nervos vegetativ şi hormonal şi amplifică funcţiile organismului. Au un efect asemănător cu cel al LSD-ului, dar amplificat. Din acest motiv, consumatorii au reacţii asemănătoare cu cele ale schizofrenicilor. Au halucinaţii, nu îşi pot controla mintea şi devin paranoici. De aceea sparg pereţii din casă căutând microfoane, merg pe jos până îşi fac răni la picioare sau îşi atacă membrii familiei. Să nu se înţeleagă că heroina sau cocaina nu sunt aproape la fel de periculoase.

Care este drogul care ucide cel mai repede?

Nu se pot clasifica astfel. Cel mai periculos în consumul de droguri este felul în care sunt administrate. Injectarea este principala cauză de deces şi felul în care se transmit boli, precum HIV sau hepatita C, indiferent că vorbim de etnobotanice, heroină sau orice alt drog. La noi se foloseşte destul de mult această metodă pentru că suntem la început cu informarea şi cu prevenţia în ceea ce priveşte drogurile, iar asta din cauză că suntem la început şi cu consumul. În ţări precum Olanda, Spania sau Germania, unde există o anumită cultură în această privinţă, cei care se injectează sunt respinşi de grupurile de tineri chiar dacă se droghează şi ei, dar prin alte metode, mai puţin periculoase din acest punct de vedere.

„Am văzut recidivă şi după opt ani la heroinomani”

Se poate scăpa de dependenţa de droguri?

Dependenţa este o tulburare cronică cu perioade de remisiune şi cu recăderi. Nu se vindecă niciodată, de aceea întrebarea „când sau cum se vindecă?” nu-şi are locul. Nu se discută de vindecare la nici o dependenţă. Un consumator înrăit poate ajunge să se lase o lungă perioadă de timp sau chiar de tot, dar nu se vindecă niciodată. Ca să ajungă la abstinenţă totală o lungă perioadă de timp trebuie schimbat mediul, anturajul, ca să nu mai apară fenomenul craving (termen preluat din engleză, reprezintă impulsul imperios, necontrolat, de a consuma droguri). Am văzut recidivă şi după opt ani la heroinomani, dar există şi oameni care reuşesc să se abţină până la sfârşitul vieţii.

Atunci, cu ce îi ajutaţi aici dacă nu pot fi „vindecaţi”?

Le oferim tratament medicamentos celor care consumă droguri de mare risc şi îi asistăm în perioada de sevraj. Celor care consumă substanţe aşa-zis etnobotanice, încercăm să le reducem starea, care este foarte asemănătoare cu cea a unui schizofrenic, cu medicaţie. Când trece efectul dozei, nu putem să le mai dăm nimic. Nu există medicamente pentru aşa ceva. Le oferim doar asistenţă psihologică, la fel ca şi heroinomanilor, pentru a vedea motivaţia pentru schimbare.

 „Cel mai periculos în consumul de droguri este felul în care sunt administrate. Injectarea este principala cauză de deces, indiferent că vorbim de etnobotanice, heroină sau orice alt drog.”- Doctor psihiatru Lucian Vasilescu

 „Celor care consumă substanţe aşa-zis etnobotanice, încercăm să le reducem starea, care este foarte asemănătoare cu cea a unui schizofrenic, cu medicaţie.”

 „Chiar dacă s-au închis multe dintre aceste magazine, consumul de droguri (impropriu spus) legale nu a scăzut.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial