Ovidiu Cuncea: „Centrul Istoric este cel mai frumos loc din Bucureşti!”

Nu este bucureştean get-beget, însă a ajuns să iubească acest oraş, în care locuieşte de aproape 30 de ani, şi datorită Centrului Istoric. Actorul Ovidiu Cuncea are nostalgii legate de vechiul aspect al Capitalei – mutilat în anii ’80 de Ceauşescu – însă este sedus, în prezent, de faptul că centrul vechi al oraşului a fost eliberat de trafic. Unul dintre cel mai importante câştiguri ale acestei zone este, în opinia artistului, libertatea pietonului, libertate de care el însuşi se bucură nu de puţine ori.

 

Ovidiu, care sunt primele tale amintiri legate de Bucureşti?
Am venit în Bucureşti prin 1984. Eu sunt făgărăşean, iar părinţii mei au lucrat în construcţii. Aşa am ajuns la Piteşti şi din Piteşti am venit în Bucureşti. Când am venit în Capitală, încă mai erau Dealul Spirii şi cartierul Uranus. Extraordinar! Ţin minte că acolo erau cele mai frumoase grădini. Erau toţi artiştii, actorii, fotografii, pictorii, era extraordinar! Acolo aveau case, pentru că era singurul deal din tot oraşul şi se vedea frumos: acoperişurile de ţiglă, de tablă…

 

„La câte blesteme şi-a luat Ceauşescu…”
Şi după aceea a urmat ce a urmat în această zonă şi nu numai…
Da, după asta am început să văd cum se dărâmă totul. Nu ne venea să credem, lumea era deja îngrozită. Eu m-am tot gândit: de ce a fost omorât Ceauşescu pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun? Păi, câte blesteme şi-a luat el de la oamenii ăia care au fost daţi afară din casele lor, chiar dacă li s-au dat apartamente, poate câte două sau trei, în compensaţie… E adevărat, poate, că unii nu aveau case atât de bune, dar la bloc nu era acelaşi lucru. M-am tot gândit şi cred că asta a fost una dintre cauze.

 

Trecând la Centrul Istoric, cum ţi se pare că arată în prezent aceste locuri?
Pentru mine este cel mai frumos loc din Bucureşti. De ce? Deoarece nu circulă maşini! Este o libertate absolută a pietonului. Când am chef să mă relaxez – mai ales primăvara îmi place foarte mult, când nu e nici frig, nici cald – stau pe terasă, îngheţ un pic, beau un ceai şi pot să mă gândesc la rolurile mele, la prietenii mei, la lumea frumoasă în care trăiesc, pentru că nu sunt maşini. Asta, pentru mine, este cea mai faină chestie posibilă.

 

Bucureştiul n-ar fi fost la fel fără Centrul Istoric
Cum ar fi fost, în condiţiile în care s-au realizat atâtea lucruri frumoase, să fie permisă circulaţia automobilelor în această zonă?
Păi, gândiţi-vă cum ar fi arătat Centrul Istoric cu gherţoii plini de bani – care nu au ca mine Logan – şi care ar fi vrut să-şi etaleze maşina în faţa cârciumii! Ar fi fost îngrozitor! Chiar şi aşa, trec scutere şi pe mine mă deranjează. Deci eu, personal, aş interzice şi scuterele, pentru că trec şi fac gălăgie, unii vin şi cu motociclete, îşi scot căştile şi au aerul că: „Mamă, ce sculă sunt eu!”.

 

 

Ce părere ai despre Bucureştiul de azi, la modul general?
Bucureştiul nu e distrus în totalitate datorită faptului că există Centrul Istoric. Altfel, oraşul ăsta are puţine zone frumoase, foarte puţine… Este un oraş sărac din punctul ăsta de vedere. Dacă n-ar fi fost Centrul Istoric şi oarecum Cotroceniul – care nu e atât de frumos cum e Centrul Istoric – n-ar mai fi fost la fel. E adevărat, au mai rămas locuri frumoase la Şosea, dar sunt foarte puţine.

 

Ai călătorit prin Europa? Cum ţi se par centrele lor istorice în comparaţie cu cel din Bucureşti?
Eu am văzut Budapesta, Praga, Paris, Roma… Centrul nostru istoric are însă atâta fineţe, atâta căldură… Faptul că e mic, că au rămas clădirile aşa cum au fost… Spre exemplu, Varşovia practic a fost refăcută. Ce înseamnă arhivele! Eu cred că ar putea fi extins Centrul Istoric, să se ducă un pic mai mult, să cuprindă şi partea de primărie, Cişmigiul… Dacă o să fie mai mare, o să fie şi mai interesant.

 

„Mulţumesc lui Dumnezeu, sunt mulţumit cu ce am!”
Te simţi mai tânăr când mergi în Centrul Istoric?
Da, mă simt mai tânăr când merg în Centrul Istoric, mă simt mai tânăr ca profesor al elevilor mei, mă simt mai tânăr când joc teatru, mă ţin tânăr, de altfel… Mă simt însă bătrân când mă uit la televizor şi văd ceva în care nu mă mai regăsesc şi nu are rost să mai fac. De ce să o fac, numai pentru bani? Bun, am câştigat bani, am o casă, am o maşină şi, până la urmă, important e să întreţin ce am, dacă nu pot să mai construiesc altceva! Mulţumesc lui Dumnezeu, sunt mulţumit cu ce am!

 

 

„Dacă nu mi se oferă ocazia să fac ceva şi să-mi şi placă, nu o fac sub nicio formă. Nu are rost, gata, am făcut când a trebuit!” – Ovidiu Cuncea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial