Medicul care a slăbit 20 kg în 45 de zile ne dezvăluie totul despre diete

Eu recomand dietele în care se mănâncă brânză, carne, seminţe, nuci, salate de crudităţi, legume şi fructe puţin dulci.

Rezident în anul IV la Chirurgie, la Spitalul „Sf. Ioan”, dr. Andrei Laslău este pasionat de nutriţie şi studiază intens.

Mai mult, medicul a reuşit performanţa de a slăbi 20 kg în 45 de zile cu o dietă specială (www.facebook.com/drlaslauandrei).

 

Dr. Laslău a acceptat să spulbere multe mituri şi să ne dezvăluie totul despre diete.

O dietă cu fructe şi lactate ar fi eficientă?

Nu. Când aud despre dietele bazate pe fructe, mă apucă groaza. Fructele, mâncate în exces, îngraşă. Nu am nicio problemă cu un măr, o portocală, un kiwi şi 200 g de fructe de pădure. Nu poţi mânca prea multe fructe întregi, până la urmă, dacă le alegi, aşa cum ar fi ideal, pe cele puţin dulci. Am, în schimb, o problemă cu băutul fructelor în formă concentrată – aşa-zisele cure de „detoxifiere” – altă gogomănie special făcută pentru a ne păcăli să cumpărăm diverse suplimente sau produse – deci nu suntem toţi intoxicaţi şi ficatul se pricepe de minune la treaba asta.

Ce dietă ne recomandaţi?

Eu recomand dietele în care se mănâncă brânză, carne, seminţe, nuci, salate de crudităţi, legume şi fructe puţin dulci.

Nu cred că este bine să excludem ceva azi şi mâine, şi poimâine. Avem nevoie şi de proteine de calitate, şi de grăsimi, şi de glucide, dar ultimele trebuie limitate drastic dacă vrem să slăbim şi trebuie să vină din surse de mare calitate.

 

 

Mâncatul în viteză, risc de cancer

Are importanţă ora la care mâncăm sau ceea ce mâncăm?

Eu am o singură regulă – să mănânci doar alimente neprocesate, doar când îţi este foame, după ce ai verificat dacă nu-ţi era sete. Se mănâncă încet şi relaxat, nu în viteză. Mâncatul în viteză şi pe nemestecate te poate îmbolnăvi – îţi dublează riscul de diabet şi de cancer esofagian.

Ce i-aţi sfătui pe obezi? Întâi să slăbească puţin şi ulterior să se apuce de sport, pentru a nu face infarct?

Merg mână în mână cele două. Dietele cu puţine glucide ajută la slăbit, iar un sistem de antrenament corect nu îi pune omului viaţa în pericol. Majoritatea oamenilor încep întâi cu dieta, apoi merg să facă efort, pentru că le plac rezultatele obţinute şi vor să grăbească procesul.

 

Dacă pastilele ar avea efect, nu ar mai exista graşi

Ce părere aveţi despre pastilele de slăbit? Există unele care au o oarecare eficienţă?

O să fiu 100% sincer. Dacă pastilele ar avea efect, nu ar mai exista graşi. Toţi am fi slabi. Nu există să iei pastile de slăbit şi să mănânci torturi şi prăjituri. Nu există să te operezi şi să-ţi micşorezi stomacul şi să mănânci torturi şi prăjituri. Pe primul loc este o dietă cât mai corectă, de preferat personalizată, în funcţie de preferinţele alimentare şi bolile pe care le ai. Iar dieta trebuie însoţită de schimbarea stilului de viaţă pe termen lung. Nutriţionismul a greşit. Specialiştii au scos nutrimenţii din alimente, alimentele din dietă şi dieta din stilul de viaţă. Ca lucrurile să funcţioneze pe termen lung, este important ca totul să devină un stil de viaţă. Cu dietă, antrenament, odihnă, evitarea substanţelor toxice. Nu merge să slăbeşti pe low carb (dietă săracă în carbohidraţi – n.r.) 20 kg şi apoi să te întorci la torturi şi prăjituri. Cred că observi obsesia mea cu torturi şi prăjituri, de aia le-am dat oamenilor nişte reţete low carb demenţiale.

 Ceaiurile, o păcăleală

 Există ceaiuri care ajută slăbirea? Dacă da, care?

O să fiu iar 100% sincer. Păcăleli de luat banii. Dacă vrei să slăbeşti, totul începe de la ce mănânci. Jurnalul alimentar este obligatoriu. Eu nu lucrez decât pe jurnal alimentar. Dacă nu ştii exact cât mănânci, de unde ştii cum funcţionează lucrurile în realitate? Da, ceaiul verde şi cel negru şi cafeaua produc, prin metabolizarea cofeinei din compoziţia lor, paraxantina, teofilina şi teobromina, toate astea fiind metixantine. Ele blochează fosfodiesteraza şi menţin lipaza activată. De aici a apărut o mizerie de marketing ce le-a permis bandiţilor ăstora să scrie şi pe ceaiurile lor cu zahăr că te ajută la slăbit. Păi, nu, că insulina indusă de zahăr blochează lipaza aproape ireversibil.

Putem renunţa total la zahăr

 „Dacă scoatem total zahărul din dietă, glucidele vor veni din fructe puţin dulci, nuci, seminţe, crudităţi, legume, poate chiar şi o cantitate mai mare din acestea dacă facem suficient sport şi ardem acele glucide.”

„Fructoza are o cale metabolică specială prin care se transformă foarte uşor în trigliceride – grăsime. Deci, excesul de fructe duce rapid la obezitate.”

Ce înseamnă dieta keto-law-carb?

Dieta keto este una populară, nerestrictivă. Poţi mânca regeşte. Îţi dă voie să mănânci orice aliment, la orice oră, dacă îţi este foame. Dieta ketogenică cere ca, din totalul caloriilor zilnice, 65% să provină din grăsimi, 30% din proteine şi 5% din glucide. Diminuarea glucidelor în dietă scade nivelul de insulină, iar aceasta duce la activarea lipazei. Aceasta desface trigliceridele din ţesutul adipos în acizi graşi, care ajung în sânge, sunt tranferaţi în mitocondrie – uzina energetică a celulei, unde sunt oxidaţi şi se formează ketone, pe care le poate folosi organismul pentru energie.

Nu se pierde masa musculară în dieta keto-law-carb?

Dieta keto permite scăderea semnificativă în greutate, dar păstrează 90% din masa musculară, determină scăderea trigliceridelor, menţine glicemia în limite foarte bune, scade colesterolul rău, creşte colesterolul bun şi determină scăderea inflamaţiei sistemice. Slăbirea ţine de reacţia  organismului fiecăruia. În general, femeile pierd în greutate mai lent decât bărbaţii. Eu, de exemplu, am slăbit, cu această dietă, 20 de kg în 45 de zile.

10 portocale nu poţi mânca niciodată, dar poţi bea un fresh făcut din 10 portocale.

70% din corpul omenesc este format din apă. La naştere, 80% din greutatea totală a unui nou-născut este reprezentată de apă.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial