Maia: „Andy Garcia – fără fiţe; Sharon Stone nu se întinde la glume”

Marea actriţă Maia Morgenstern participă, zilele acestea, la un nou proiect internaţional, fiind distribuită de regizorul Klaus Menzel în „What About Love”, o parte din filmări fiind programate în locuri din România, inclusiv în Bucureşti.

Artista a avut amabilitatea de a acorda un interviu în exclusivitate ziarului „ring”, în care dezvăluie câteva aspecte din „bucătăria” realizării acestei pelicule.

 

Doamna Morgenstern, aş dori, în primul rând, să vă mulţumesc că aţi avut amabilitatea de a-mi acorda acest interviu.
Cu mare plăcere! Vorbesc astfel cu dvs. şi cu nimeni altcineva, vreau să spun cu o anumită zonă a presei – şi nu generalizez. O anumită zonă a presei este agresivă, obraznică, defăimătoare. Am încercat să am întotdeauna o relaţie civilizată, dar se pare că nu se poate.

Vă rog să-mi spuneţi câteva lucruri legate de invitaţia pe care v-a făcut-o regizorul Klaus Menzel de a face parte din distribuţia filmului „What About Love”.
A avut loc un fel de întâlnire, prânz, repetiţie, cunoaştere, discuţii, improvizaţie în legătură cu personajele, cu rolurile şi cu situaţiile pe care le interpretăm. Regizorul, ca un adolescent emoţionat, dar şi conştient de valoarea tuturor actorilor săi, ne-a prezentat, a spus cuvinte frumoase despre absolut tot. Şi cei din echipă, şi producătorii, şi cei care lucrează pentru binele acestui film. Cozeria şi discuţiile prieteneşti, aşa cum se întâmplă la o masă, s-au împletit cu studiul şi cu lucrul.

Când vi s-a prezentat scenariul filmului?
Încă de la început. Mi l-a dat regizorul să-l citesc, pentru ca după aceea să spun dacă-mi place, dacă nu-mi place, ceea ce cred că este o dovadă de aleasă preţuire, deoarece mulţi dintre noi privim chestiunea asta în felul următor: „Bă, l-ai apucat pe Dumnezeu de un picior!”. Vezi, Doamne, orice halcă, orice ciosvârtă aruncată de peste Ocean se cheamă că este marele rol.

„Am jucat cu artişti imenşi,ca Ştefan Iordache”
Totuşi, nu sunteţi la prima distribuţie de acest gen, pentru că aţi jucat alături de actori foarte cunoscuţi, cum ar fi Jim Caviezel sau Monica Bellucci în „Patimile lui Hristos”.
Am jucat şi într-un alt film, extrem de important, care se numeşte „Privirea lui Ulise”, în regia lui Theo Angelopoulos, alături de Harvey Keitel, film care a luat Premiul Juriului la Cannes. Toate lucrurile acestea contează… De asemenea, am avut privilegiul – şi mă mândresc cu asta, n-o să-mi atingă nimeni nici cu prăjina nasul! – că am jucat cu imenşi artişti care se numesc Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Leopoldina Bălănuţă, Răzvan Vasilescu.

În acest context, cum vă veţi poziţiona faţă de Andy Garcia şi de Sharon Stone, precum şi faţă de tânărul actor Miguel Angel Munoz?
L-am văzut lucrând pe Miguel Angel Munoz, e un actor absolut minunat. Sunt oameni oneşti, mari artişti, conştienţi de valoarea lor, care ştiu să întindă o mână, iar atunci când se află în preajma altor artişti comunică, stabilesc o punte, un nivel ridicat, încercând să creeze. Fiţele şi prejudecăţile astea – vezi, Doamne, numai eu să mă văd, că restul e pleavă, plevuşcă, umplutură – sunt false vedetisme şi nu e cazul aici. Oamenii, artişti importanţi, au venit să facă roluri, să creeze o situaţie în film. Acest lucru se poate numai prin comunicare şi aici este meritul regizorului.

„Nu eşti un fel de marionetă pe care eu o trag cu sforile”
Apropo de asta, cum relaţionaţi cu Klaus Menzel?
Ne invită mereu să lucrăm, să inventăm… Spre exemplu, încercând eu, aşa, să fiu foarte politicoasă, mă scuzam că-l întrerup dintr-o altă conversaţie cu producătorul. Mi-a spus că nu încap astfel de scuze, deoarece suntem parteneri, suntem o echipă – „Nu eşti un fel de marionetă pe care eu o trag cu sforile” –, lucru foarte corect şi destul de rar la regizori, şi de aproape, şi de departe. Unora le trebuie un întreg arsenal de temenele, mulţumiri şi recunoştinţă veşnică pentru a putea să comunici cu ei.

Pe lângă faptul că este un foarte bun profesionist, Andy Garcia lasă impresia că e şi un tip plin de modestie. Dvs. cum îl vedeţi?
Cred că este incorect să spunem modest. E un om conştient de valoarea şi de talentul lui, care se cuvine să lucreze. Şi când ai de lucru, nu încap nici fiţe, nici fumuri. Când ştii că ai un material important şi preţios cu care lucrezi, propriul tău talent, de care se cuvine să fii conştient, nu încape loc de înfumurare. Încape doar preocuparea de a cizela ceea ce ţi-a fost dăruit prin har.

 

Pe de altă parte, Sharon Stone lasă impresia că este o tipă mai rece, mai distantă.
Cred că este o impresie falsă. E un om extrem de serios, care nu se întinde nici la bancuri, nici la glume, nici la farse. Este un om, o actriţă. Adevărul este că nu ne-am adunat la petrecere. Faptul că regizorul a creat o atmosferă plăcută şi destinsă, pentru a ne putea, într-adevăr, exprima liber, este extraordinar. A avut intuiţia de a lăsa frâu liber imaginaţiei, deci ne-a făcut să ne eliberăm şi să încercăm să discutăm pe marginea personajelor.

Ce spune despre celebra scenă din „Basic Instinct”
Aţi filmat, de-a lungul carierei, şi scene mai… aparte. Făcând o paralelă între dvs. şi Sharon Stone, aţi fi acceptat să jucaţi scena interogatoriului din „Basic Instinct”?
Nu se pune problema aşa, cu astfel de supoziţii. Am jucat, de pildă, în „A şaptea cameră”, filmul Martei Meszaros, în care personajul pe care-l interpretam, Edith Stein, mergea către camera de gazare cu trupul absolut gol şi aşa, tunsă – am suferit mai tare când m-au tuns zero. În fine, nici nu are rost să facem astfel de supoziţii. Nu aşa se pune problema. Cred că am depăşit faza de cenzură comunistă, în care dacă se vedea un colţ de umăr era o mare chestie.

„Andy Garcia e un om conştient de valoarea şi de talentul lui, care se cuvine să lucreze. Şi când ai de lucru, nu încap nici fiţe, nici fumuri.”  – MAIA MORGENSTERN

„O anumită zonă a presei este agresivă, obraznică, defăimătoare. Am încercat să am întotdeauna o relaţie civilizată, dar se pare că nu se poate.” – MAIA MORGENSTERN

„Cred că am depăşit faza de cenzură comunistă, în care dacă se vedea un colţ de umăr era o mare chestie.” – MAIA MORGENSTERN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial