Iren Arsene, manager Curtea Veche Publishing: Membrii Casei Regale sunt scriitori de succes

Cărţile cu sau despre Casa Regală a României s-au vândut ca pâinea caldă, iar interesul faţă de regalitate se află pe o traiectorie ascendentă. „ring” a stat de vorbă cu managerul Curtea Veche Publishing, editura care a tipărit volume  „cu sânge albastru”.

 

Ce înseamnă, la ora actuală, în România, un tiraj bun?
Bestsellerul ar trebui să fie peste 10.000 de exemplare, pe termen lung, pe un an sau doi poate urca la peste 50.000, dar toate aceste cifre rămân modeste raportate la numărul de locuitori. Între trei-patru euro pe an pe cap de locuitor cheltuiţi pe carte, deci un pachet de ţigări. Deci, dacă ai renunţa la un pachet de ţigări pentru o carte, piaţa s-ar lărgi. Iar tirajele medii declarate de Ministerul Culturii sunt sub 1.000 de exemplare, dar editurile nu ar prea putea exista dacă nu ar fi 2.000 tirajul mediu. Profitul se pierde în timp la acest tiraj pentru că se întoarce foarte încet banul şi în timp pierzi. Şi editurile o duc foarte greu pentru că tirajele sunt foarte mici. Gândiţi-vă că 2.000 de persoane cumpără un titlu important. Vorbesc despre o carte care face tiraje mari în lume. Este aproape o enigmă. Cum de am ajuns până aici, pentru că dezavantajele sunt foarte mari. Există şi o idee a editurii să ne îndreptăm mai mult către copii, să încercăm să înfiinţăm un program de lectură şi am pornit cu unul pentru un grup de vârstă de până la 14 ani. Vor exista peste 20 de titluri până la sfârşitul anului din literatura universală, cărţi repovestite, pe scurt, în 100 de pagini, la nivelul de percepţie al celor mici în aşa fel încât să existe acea primă întâlnire cu autorul mare sau cu personajele importante din literatura universală. Şi să naştem o primă curiozitate în tânărul cititor care, mai apoi, după 14 ani, să dorească să reia lecturile in extenso.

 

Cât câştigă un autor dintr-o carte?
Din preţul de vânzare al unei cărţi se scade TVA-ul şi de acolo se stabilesc drepturile de autor, care sunt între 7 şi 10%, în funcţie de contract. Din preţul întreg, 50% rămâne în librărie. Din ce îţi rămâne, plăteşti traducerea, redactarea, regia, tiparul, care reprezintă o sumă foarte mare pentru că tirajele sunt foarte mici şi uneori autorul câştigă mai bine decât editura. Deci se poate trăi din scris, există câţiva autori. Şi din tradus se trăieşte. Şi editurile trăiesc din cărţi deşi nu fac avere.

 

„Iar industria noastră este o industie nedezvoltată la nivelul vecinilor noştri sau în raport cu o piaţă europeană unde concurăm.”

 

Pregătim pentru luna următoare „Ana. Portretul unei regine”
Aţi fost decorată de Casa Regală şi există o serie de cărţi publicate de Curtea Veche Publishing…
Este o bucurie şi o onoare să lucrăm cu Casa Regală, este un proiect de trei ani şi sper să continue încă pe atât măcar. Pregătim pentru luna următoare „Ana. Portretul unei regine”, de ASR Principele Radu, următoarea carte care va apărea din această colaborare. Am debutat cu volumul principesei Margareta „Carte regală de bucate”. Este un instrument de comunicare excelent pe care Casa Regală l-a descoperit împreună cu noi şi prin care comunică foarte bine cu publicul. Există foarte multe lansări de carte, turnee prin ţară unde mergem să lansăm una dintre cele aproape 10 cărţi pe care le avem publicate. Avem un public interesat, viu, prezent. A existat această nevoie, am găsit forma şi de atunci este doar o problemă de imaginaţie când şi câte volume să apară, să prezinte membrii Casei Regale, obiceiurile. Este o Casă Regală deschisă, vie, cu putere, iar publicul apreciează acest altceva în societatea noastră suficient de haotică. Este o bucurie pentru public să poată reacţiona la câte un volum apărut pentru că sunt suficient de încărcate cu suficientă bucurie, curăţenie, bun-simţ.

 

Bestselleruri?
Da. „Anul Regelui” a fost şi ediţie de chioşc, la aniversarea celor 90 de ani ai regelui Mihai. Cartea s-a vândut în 80.000 de exemplare. „Muzica Regelui” a fost un alt dar public făcut care a ajuns la o cifră de peste 50.000 de exemplare. „Maşinile Regelui” a încheiat deja primul tiraj, peste 3.000 de exemplare. Sigur, în timp se vor mai adăuga vânzări. Publicul reacţionează la o personalitate atât de mare şi neutră, o personalitate pe care o poate admira. Indiscutabil, membrii Casei Regale sunt scriitori de succes.

 

Ce alte surprize pregătiţi?
Da, venirea a doi autori. Între 12 şi 15 martie va vizita ţara un autor mexican, Juan Pablo Villalobos, autorul volumului „Fiesta în bârlog”. Iar în noiembrie ne vizitează Şişkin, autorul volumului „Scrisorar”, de asemenea un autor foarte bine vândut de editură şi lansăm atunci noul său volum. Sunt momente frumoase pentru care merită să depui efort îndelungat.

 

Ce aţi schimba în legile care se referă la activitatea dvs.?
TVA-ul este mult prea mare, 9%. Ar fi mai bine între 1 şi 3%. Aş schimba modul de a deconta cheltuielile. Noi nu avem voie să decontăm cheltuiala cu tipografia decât în momentul vânzării cărţii. Destul de mulţi bani blocaţi. Este o greutate în plus. Aş mai lupta puţin împotriva pirateriei. Nu aş schimba neapărat legile. Legea pirateriei există, dar nu e aplicată. Aş aplica legile care există, uniform, apoi aş corecta câteva.

 

„O învăţătoare dintr-o şcoală bucureşteană a spus că ora de lectură este pierdere de vreme şi că în locul ei fac matematică.”

 80.000 de exemplare s-au vândut din volumul „Anul Regelui”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial