Interviu cu un caricaturist: Lady Diana şi Eric Clapton au apreciat o lucrare de-a mea

Ovidiu Stanciu sau Ovidiu M.S. cum îi place să se semneze pe lucrările sale, ne-a spus, sincer, că nu se poate trăi din caricatură în România. Chiar dacă a caricaturizat politicieni, actori şi oameni de televiziune celebri în lume, ne-a spus că meseria sa este cea de ilustrator.

Ce înseamnă pentru tine caricatura?

Pentru mine e doar un hobby, câştig şi nişte bani din asta, dar nu se poate trăi doar din caricatură. Meseria mea este de ilustrator şi ca să o practic trebuie să ştiu să desenez cam orice. În principal, eu fac storyboarding pentru filme (o tehnică prin care cadrele ce urmează a fi filmate sunt, în prealabil, desenate pentru ca regizorul să îşi facă o idee despre cum va arăta scena respectivă).

Pentru ce filme ai lucrat?

Pentru filmul lui Caranfil „Restul de tăcere”, unde chiar a fost o secvenţă de trei minute de desen în care am ilustrat Parisul. Apoi storyboard am făcut pentru „Willam and Kate”, o producţie româno-americană despre povestea de dragoste din familia regală.  În rest am desenat şi pentru diferite firme, etichete pentru Tedi, Mr. Proper, Delma.

A desenat pentru Playboy

Mai este valorificată caricatura în România?

Da, e valorificată până întrebi cât costă. Se merge mai ales pe caricatura de situaţie. Cu toate acestea, am făcut caricaturi şi pentru presă. De exemplu pentru revista „VIP”, dar şi pentru „FHM”, „Playboy”. Îmi amintesc o perioadă, acum 10 ani, când caricatura era la modă în România şi în „Playboy” se publica chiar o pagină. L-am desenat atunci pe Michael Schumacher. Mie mi-ar plăcea ca lumea să prefere să dăruiască o caricatură decât un cadou clasic. În Occident, caricatura este apreciată. Adică în locul unei invitaţii de nuntă cu miri care se sărută se pot face caricaturile celor doi şi rezultatul este unul inedit. Şi dacă faci un cadou cuiva o caricatură transmiţi prin ea şi părerea ta despre acel om, pentru că eu desenez potrivit informaţiilor pe care mi le dă clientul despre persoana respectivă.

Şi nu s-a supărat nimeni după ce şi-a văzut caricatura?

De obicei reuşesc să găsesc o cale de mijloc. Adică am exagerat trăsăturile, dar fără să ajung să supăr. Mai ales la femei evit să scot în evidenţă anumite trăsături, că sunt foarte sensibile cu astfel de lucruri.

„Sir David Frost are o caricatură făcută de mine”

Ce personaje celebre ai caricaturizat?

I-am făcut, în 1998, o caricatură lui Sir David Frost (n.r. – jurnalist cunoscut pentru un celebru interviu cu preşedintele american Richard Nikon despre scandalul Watergate). Împlinea 60 de ani şi a fost un cadou din partea directorului firmei Saatchi & Saatchi, care lucrase cu Frost. Şi am desenat un set de opt caricaturi cu Frost în ipostazele cele mai cunoscute ale sale: la interviu cu Margaret Theacher, Richard Nixon, dar şi cu personalităţile care şi-ar fi dorit să realizeze un interviu, cum ar fi John Lenon cu Charles de Gaulle. Ştiu că a fost chiar foarte impresionat, că am primit o scrisoare de mulţumite chiar de la David Frost. Oricum, am înţeles că o are acasă pe perete şi acum. În plus, am aflat că şi cei pe care i-am desenat alături de Frost au văzut caricatura, printre care şi Lady Diana, Eric Clapton, Elton John. I-am făcut o caricatură şi actorului Steven Seagal când a venit în România şi a ajutat oamenii la inundaţie. Eram de faţă când a văzut-o şi s-a distrat, apoi a revenit brusc la faţa lui serioasă. De asemenea, i-am făcut o caricatură şi mamei actorului Ethan Hawke, Leslie, cunoscută în România pentru gesturile ei caritabile.

Victor Ponta şi Mircea Geoană, printre “victimele” lui Ovidiu M.S.

Dar personalităţi româneşti?

Nu cred că există om important în România să nu aibă o caricatură făcută de mine. Spre exemplu, Victor Ponta, Mircea Geoană, Ion Ţiriac, Ilie Năstase, Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Puiu Călinescu.  Şi lui Băsescu i-am făcut, însă nu o are acasă ca ceilalţi.

Cum ai caricaturiza un traseist politic, un oportunist?

Îmi vin în minte două variante, una ar fi să îl desenez cum face cu mâna la maşini de genul “Ia-mă nene” sau la aeroport cu un carton pe care să scrie “Alege-mă”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial