Florin Piersic: „În tinereţe, Iurie Darie a fost idolul meu”

Ion Dichiseanu, Florin Piersic şi regizorul Lucian Giurchescu s-au aflat printre numeroasele personalităţi care au ţinut să-l conducă pe ultimul drum pe regretatul Iurie Darie.

Cei trei artişti şi-au exprimat, pentru „Centrul Vechi”, gândurile despre actorul şi omul de care i-a legat o prietenie de-o viaţă.

 

 

 

Ion Dichiseanu

Domnule Dichiseanu, cât de greu a fost pentru cei care l-au îndrăgit pe Iurie Darie să-l vadă în ultima perioadă atât de bolnav?

Pentru noi, cei care am fost mai apropiaţi de sufletul lui şi ca om, şi ca artist, a fost dificil. Am fost şi la spital la el când era la reanimare. Atunci nu putea să comunice cu noi. Eram cu Anca şi îl strângeam de mână, dar nu răspundea. A fost în voia lui Dumnezeu. Medicii nu i-au mai putut face nimic, poate de aceea l-au şi trimis acasă.

 

Aţi încercat totuşi să mai vorbiţi cu dânsul în această perioadă?

Nu s-a mai putut comunica deloc cu el. N-a mai putut vorbi nici cu băiatul lui, cu Ducu, adică să zici, dom’le, este chemarea sângelui… Nu se putea. Îl strângea de mână, dar nu mai putea să vorbească. Păcat, s-a stins când putea să mai dea viaţă multor roluri. Era un om foarte tonic, optimist, era unul dintre actorii plini de viaţă, era spiritul întruchipat al binelui, al frumuseţii. De fapt, asta este menirea noastră, a actorilor.

Această cădere a lui Iurie Darie, din punct de vedere al sănătăţii, s-a petrecut într-un timp destul de scurt…

El s-a chinuit mult după operaţie, vreo şase luni. A avut şi a doua operaţie după aceea. Înainte de acestea, nu ştiu să fi avut probleme. Niciodată nu s-a văitat, nici măcar celor apropiaţi. Mi-ar fi spus dacă îl durea ceva sau dacă ar fi avut nişte stări ciudate, dar niciodată nu s-a văitat.

Nu a fost, aşadar, o persoană bolnăvicioasă…

Nu, deloc. A căzut ca un brad, s-a prăbuşit efectiv. Păcat, s-a stins un mare suflet. Am jucat alături de el. Am început cu „Post-restant”, am continuat cu „Mofturi 1900”, „Muschetarul român”, am mai jucat împreună şi în „Triunghiul morţii”. Ăsta a fost ultimul film pe care l-am făcut cu el.

Lucian Giurchescu

Domnule Giurchescu, ce amintiri aveţi cu regretatul Iurie Darie?

Iurie Darie a fost un mare actor, dar în primul rând a fost un mare om. Ăsta este lucrul cel mai important, după părerea mea. Eu l-am cunoscut foarte bine de când era încă student. A fost un mare actor şi a făcut în teatru lucruri poate chiar mai bune decât în film. Sigur că lumea îl cunoaşte mai mult din film, însă în teatru l-a jucat, de exemplu, pe Rică Venturiano, şi pot să spun că nu a mai fost un Rică Venturiano atât de bun.

Era un actor complet?

Putea să joace dramă sau comedie la fel de bine. A făcut foarte multe roluri bune. N-a jucat atât de mult teatru cât film, pentru că era chemat la filmări. Dădea bine pe ecran, dar dădea bine şi pe scenă. Ăsta a fost un avantaj. Întotdeauna un actor care are un fizic bun este avantajat.

Ce fel de om era?

Foarte important este că, deşi a fost o vedetă, nu s-a purtat ca atare. Dacă mie îmi rămâne în minte, pot să spun că, din generaţia asta din care acum s-au cam dus toţi, el era unul dintre cei mai buni. Era unul dintre cei mai interesanţi actori.

A fost o generaţie de neegalat…

Da, erau atunci la Teatrul de Comedie Cornel Vulpe, Aurel Giurumia, Silviu Stănculescu, Mihai Pălădescu, Vasilica Tastaman. A fost o echipă de tineri, la vremea aceea, foarte bună. Bine, toate generaţiile sunt strălucite dacă ştii pe cine să „pescuieşti”. El a fost la fel de bun actor în film ca şi în teatru. Mie mi se pare că lucrurile pe care le-a făcut în teatru au fost mai importante, dar sigur că filmul l-a făcut mai cunoscut. Un actor bun, în general, este bun şi în teatru, şi în film, şi în televiziune, şi oriunde. El a fost bun în tot ce a făcut.

„Am fost tot timpul alături de Iurie Darie şi de Anca Pandrea”

Actorul Florin Piersic, care a stat tot timpul la căpătâiul bunului său prieten, a spus că a fost o bucurie să-l aibă coleg de platou pe Iurie Darie. „A fost un om extraordinar, bun, modest, talentat, frumos. O dată nu a zis cuiva „dă-te mai încolo». O nebunie de om! L-am adorat. Am filmat cu el, a fost o bucurie pentru mine lucrul acesta. Când am debutat în teatru, el era idolul meu, era simbolul meu. Mă gândeam întotdeauna să ajung şi eu ca Iurie Darie, şi când am ajuns să joc cu el mi-am dat seama că e un om mai drăguţ, mai modest, mai bun decât mine. Am fost tot timpul lângă Anca Pandrea, am fost la spital la el. Mi s-au trimis mie bani din străinătate ca să-i duc Ancăi, deoarece oamenii văzuseră la televizor că îl vizitez des. Am fost tot timpul alături de ei şi am ştiut ce se întâmplă. Am fost legat de «Iura», l-am dus la Cluj, am prezentat filme cu el. A fost unul dintre actorii care mi-au fost cei mai dragi în toată România asta”, a spus Florin Piersic.

„Iurie Darie era spiritul întruchipat al binelui şi al frumuseţii.” – Ion Dichiseanu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial