Emil Viciu (Sarmalele Reci): Când cânţi „Eu vara nu dorm”, trebuie să te ajute faţa

În vremurile în care topurile radio încep cu Ina şi Connect-R, chitaristul formaţiei Sarmalele Reci dezvăluie motivele pentru care adult-rock-ul nu îşi mai găseşte locul în formatele emisiunilor muzicale, dar şi secretul celor 18 ani de concerte.

 

De ce nu mai vedem Sarmalele Reci în emisiunile muzicale?
Cu televizorul, lucrurile sunt clare. Emisiunile promovează un anumit gen de divertisment unde noi nu ne mai potrivim. Emisiunile muzicale sunt foarte puţine. În formatele de divertisment nu mai suntem prezenţi pentru că acum toţi sunt interesaţi în a promova formaţii care cântă melodiile altora, ceea ce pe noi nu prea ne interesează. Noi suntem interesaţi să cântăm muzica noastră, nu coveruri.

 

La fel se întâmplă şi în radio?
Stilul ăsta de găseşte în foarte puţine formate radio. Avem Rock FM, care într-adevăr dădea şi astfel de piese, dar până în 1995, şi, având în vedere că noi am debutat în 1994, ne prinde cu două piese pe care le dau foarte rar. Ei au ca target oamenii de 30-40 de ani care au ascultat AC/DC, Scorpions şi alte formaţii grele. Interesul în România pentru muzica de calitate este foarte mic şi aici nu mă refer la public. Publicul nostru se reîmprospătează tot timpul, însă acum are o medie de vârstă de 30 de ani. Dar şi acesta vine din ce în ce mai puţin la concert pentru că sunt ocupaţi cu familia, serviciul, copiii…

 

Ce părere aveţi despre hiturile artiştilor precum Connect-R şi Inna?
Şi eu ascult Connect-R pentru că vreau, nu vreau se aude peste tot. Nu mi se pare o porcărie şi chiar apreciez muzica lui. De la bun început când am auzit piesa „Eu vara nu dorm” am spus că este o piesă cinstită, un raggae alb. Este cântat cu bun-simţ, este balansat, are calităţi… este o piesă bună. Una ca asta dacă făceam şi noi ne bucuram, deoarece este frumoasă chiar dacă nu-i pe stilul nostru.

 

De ce trupe de genul acesta nu mai sunt în vogă?
Din cauza interesului redus pe care îl au radiourile. Aşa că mi se pare normal ca muzica de discotecă să fie la discotecă şi, în plus, două posturi de radio care să dea permanent muzică disco aşa… că poate vrea cineva să facă un party şi înlocuieşte DJ-ul cu radioul.  Dar acum, că toate posturile de radio dau muzică disco, mi se pare puţin deplasat. Din nefericire, nu ştiu niciunul care să difuzeze melodii noi atât naţionale, cât şi internaţionale. Aşa că dacă nu ai în radio un suport, nu ai cum să prinzi publicul decât pe internet.

 

Concert „eşuat” din cauza distribuirii artiştilor
Se mai poate trăi din muzică?
Absolut! Dar trebuie să fii activ şi interesat. Noi din asta trăim. Nu mergem cu Mercedes sau cu Audi, dar se poate trăi.

 

Au fost concerte în care au cântat şi formaţii de alt gen?
Am cântat la concerte unde organizatorii au făcut erori de distribuire a trupelor. De exemplu, am cântat într-un concert la Cluj cu Semnal M şi cu Paraziţii. Şi majoritari erau cei care veniseră pentru Paraziţii şi erau foarte radicali. Aşa că nu a avut nicio relevanţă acel concert pentru că noi am cântat şi ei ne-au înjurat. Apoi au venit Paraziţii şi toată lumea a fost mulţumită. Acesta a fost un caz extrem.

 

„Sfidarea cetăţeanului ne-a deranjat în fiecare zi”
Ce proiecte aveţi pentru viitor?
Trebuie să promovăm noul nostru album care are şi piese cu tentă politico-socială. Noi am încercat să nu ne poziţionăm de nicio parte a zonei politice pentru că toţi politicienii au aceeaşi atitudine faţă de oameni. Sfidarea cetăţeanului ne-a deranjat în fiecare zi. Cântăm şi două piese de dragoste şi două de nervi că… aşa e viaţa.

 

Cum vedeţi situaţia politică din România?
Cred şi sper în schimbare doar dacă vine din sufletul şi raţiunea fiecăruia. Eu cred că putem duce o viaţă mai bună dacă fiecare încearcă să facă oarece pentru el şi să nu aştepte nimic de la clasa politică. Noi încercăm, prin melodiile noastre, să dăruim acest mesaj tuturor oamenilor pentru că o lume mai bună începe cu fiecare individ în parte şi atitudinea poate schimba răul în bine.

 

V-aţi gândit să vă schimbaţi stilul de dragul topurilor?
Niciodată, pentru că nu ne ajută. Dacă vrei să cânţi „Eu vara nu dorm” şi să te ia în serios va trebui să îţi faci codiţe şi să umbli cu maiou din acela. Dacă vrei să cânţi hip-hop, nu poţi apărea în sacou şi cu ochelari, că nu te crede nimeni. Cu feţele noastre nu putem să cântăm muzică dance. E ca şi cum vine AC/DC şi cântă raggae.

 

„Nici măcar prostul gust nu s-a inventat la noi”
Ce părere aveţi despre showbizul din România?
Aceste lucruri nu au fost inventate în România pentru că nici măcar prostul gust nu s-a inventat la noi. Însă proporţia este prea mare şi nu cred că este cazul. Sau cel puţin ar fi trebuit să existe o balanţă în ceea ce priveşte emisiunile pentru oameni care au o cultură, anumite pretenţii şi alţii care preferă emisiunile cu băgat mâna la şerpi.

 

Să aduci Sarmalele Reci la nuntă nu este mai costisitor decât alte formaţii
Aţi cântat la nunţi?
Am cântat şi la nunţi şi mi se pare minunat. Să aduci Sarmalele Reci la nuntă nu este mai costisitor decât alte formaţii. Am cântat la nunţi la care aveau în program şi cântăreţi de alt gen, precum Adrian Copilul Minune. La petreceri private cântăm piese mai cunoscute. Este important să fii alături de miri în cea mai frumoasă zi din viaţa lor.

 

„Cine ascultă Sarmalele Reci nu ascultă şi Andreea Bănică.”  Emil Viciu (Sarmalele Reci)

 

„Este puţin anormal ce se întâmplă pentru că eu, dacă dau drumul la radio, vreau să ascult muzică, nu să dansez.” Emil – Viciu (Sarmalele Reci)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial