Dan Silviu Boerescu: „Democratizarea extremă a Centrului Vechi poate conduce şi la kitsch”

Dan Silviu Boerescu a devenit cunoscut marelui public din postura de redactor-şef al „Playboy” România, de unde a lansat în showbiz zeci de femei frumoase. Dar este şi un împătimit al gastronomiei şi un fin cunoscător al vinurilor. După 11 ani în slujba „Iepuraşului”, Boerescu a renunţat la postul său pentru propriul proiect, bucatarescu.ro, un site ce îmbină toate aceste trei „vicii”: femeile frumoase, mâncarea gustoasă şi băutura bună. Exact ca-n Centrul Vechi.

 

Vi se pare că Centrul Istoric de acum a reînviat ceva din parfumul de odinioară?
Parţial, da, dar, mă rog, într-un context cu totul şi cu totul schimbat, cu oportunităţile şi riscurile de rigoare, fiindcă a început să se investească şi se simte lucrul ăsta. Democratizarea extremă a Centrului Vechi poate conduce însă şi la kitsch, iar de asta ne cam lovim des.

 

Obişnuiţi să mergeţi la restaurantele de aici?
Prin natura preocupărilor mele culinare, în general sunt invitat. (…) Şi eu, la rândul meu, mi-am dus prietenii şi cunoştinţele aici. Chiar şi pe soţia mea am scos-o la un restaurant aici.

 

Ce locuri unde se mănâncă bine ne-aţi recomanda?
Nu ştiu, mai există “St. George”? Ăla unguresc? E pe lângă fostul IATC. Am mai fost cu un prieten la “Malagamba”. Un restaurant-butic unde se mănâncă bine, aflat lângă Teatrul de Comedie.

 

În Centrul Vechi se bea mai mult bere decât vin, chiar dacă parfumul locului te-ar duce cu gândul la ceva mai “boem”?
Există o serie de iniţiative din partea colegilor mei de la vinuri.ro. (…) Din păcate, în România, într-adevăr, tendinţa este ca berea să copleşească vinul. Păcat că se întâmplă asta într-o ţară cu vinuri atât de bune şi într-o ţară care a avut cultura vinului, un cult care s-a pierdut tot în perioada comunismului. Din păcate, da, se bea preponderent bere, bine, din păcate, este greşit spus, în toată lumea se întâmplă asta. (…) Am fost cu doi ani în urmă în Scoţia şi Irlanda, invitat de două firme producătoare de whisky, Chivas şi Jameson. Când mă duceam în barurile de acolo, tot bere se bea. Acolo, atmosfera e alta, însă lumea socializează imediat şi începe să cânte. E foarte plăcut. Nu există noţiunea de scandal.

 

La noi, de unde credeţi că vine asta? Din mentalitatea românului?
Din amestecarea, din talmeş-balmeşul făcut de Ceauşescu în anii industrializării forţate, când a adus foarte multă lume de proastă calitate în Bucureşti. (…) Când am reeditat “Dictatura gastronomică” a lui Bacalbaşa din ’34, el spunea acolo că Bucureştiul este un oraş în care se întâlnesc mititeii şi şampania. Deci, două tipuri de cultură; acest “fusion” era posibil pe vremea aceea. Oamenii se puteau bucura în egală măsură şi adesea concomitent de stilul high class şi de cel popular. Ar putea fi valabil şi azi, însă, după părerea mea, nu mai sunt oamenii care să guste şi să valorizeze cum trebuie lucrul ăsta.

 

Pentru că ştiu că sunteţi şi un împătimit al gastronomiei, vreau să vă întreb ce părere aveţi despre fascinaţia românilor pentru shaorma?
Mie nu îmi place, mai ales cum este făcută aici. Am fost la Istanbul la o shaormerie tradiţională. N-are nicio legătură cu ceea ce se găseşte la noi. În gastronomie, cel mai mult trebuie să te fereşti de locurile comune, iar la noi shaorma a devenit un loc comun odios.

 

bucatarescu.ro, un proiect născut „dintr-o joacă”
Cum a luat naştere proiectul bucatarescu.ro?
Dintr-o joacă. Eu scriam de ani de zile cărţi de gastronomie şi vinuri. Un coleg mi-a spus acum un an şi jumătate într-o seară: ,,Dacă tu ai pune la un loc toate articolele tale din domeniul ăsta, am avea materie să ţinem un site trei ani de zile. M-a apucat râsul şi i-am zis: “Fă o structură de site şi eu ţi-o umplu până mâine seară.” A doua zi dimineaţă îmi făcuse structura şi până seara o umplusem cu texte vechi la început. În seara aia găsisem şi numele, era o paronimie Boerescu-Bucătărescu şi asta trebuia să fie: conform numelui, un site preponderent orientat spre arta culinară. Eram redactor-şef “Playboy” de 11 ani şi am renunţat, dar materialul din “Playboy” n-a renunţat la mine, în sensul că multe fete au venit după mine. La început m-am jucat şi am făcut pictoriale tematice.

 

 

 Sfaturi de la ,,connaisseur”

Românul nu e un “connaisseur” când vine vorba de vin. Îl bea, în general demisec, cu apă minerală. Ce sfaturi le puteţi da când vine vorba de a bea un vin bun?
Niciodată nu poţi să amesteci vinul cu apa minerală. Este un păcat! Nu pot să le dau eu sfaturi, pot să le dau nişte sugestii. Nu există o reţetă prestabilită. Contează foarte mult contextul, atmosfera şi mai ales compania, cu cine bei vinul. Vinul este o fiinţă vie, care are propria personalitate de care nu poţi să îţi baţi joc. Şi atunci contează foarte mult să respecţi un set mare de reguli de genul “niciodată să nu pui Red Bull în vin roşu”. Sunt şi parametrii tehnici care trebuie respectaţi, sunt unele vinuri care trebuie decantate. Trebuie lăsate în carafe o oră, două să se aerisească, să se pună în valoare întregul potenţial aromat. Sunt vinuri speciale, roz sau albe, care trebuie răcite cum se cuvine. Păstorel spunea că sarmalele cele mai bune sunt acelea care sunt fierte prima oară în zeamă de varză şi a doua oară în vin de Cotnari. (…) Când bei un pahar cu vin nu bei doar lichidul din acel pahar, ci bei un crâmpei de istorie. Asta spune ceva despre vin, despre nobleţea lui, să spunem, ca lichid iniţiatic. Pe de altă parte, ştim că vinul are şi conotaţii liturgice. Ştim că vinul este asociat sângelui lui Hristos şi are rostul său în împărtăşanie. Nu e orişice băutură şi trebuie să ai o doză de respect faţă de acesta şi să încerci să te apropii de cultura lui.

 

 Nu rataţi numărul de luni al ziarul „ring”, în care veţi găsi un alt interviu cu Dan Silviu Boerescu, de data aceasta despre femeile frumoase pe care le-a lansat în showbiz. Aflaţi cine nu a lăsat-o pe Andreea Marin să pozeze în „Playboy”, care dintre „iepuraşi” găteşte cel mai bine şi de ce a refuzat-o Boerescu pe Monica Gabor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial