Dan Badea: „În stand-up, nu ne ferim de subiectele tabu, ba chiar sunt foarte apreciate”

Unul dintre cei mai de succes artişti de stand-up comedy de la noi, Dan Badea, a stat de vorbă cu reporterii „Centrul Vechi”.

El povesteşte pentru cititorii noştri cum a ajuns să facă stand-up, despre ofertele pe care le-a avut, dar şi despre munca din spatele textelor cu care încearcă să-şi surprindă, de fiecare dată, publicul.

 

 

De când există fenomenul stand-up în România?

Nu de foarte mult timp, de prin anul 2006. Pe atunci, Radu Gheorghe venea la Dan Chişu cu ideea de a deschide un club de comedie şi uite aşa s-a născut Cafe Deko. Uşor, uşor s-a format o echipă de oameni pasonaţi de stand-up comedy care s-au avântat într-un domeniu nou de comedie, nou la noi în ţară, dar foarte apreciat de public.

 

Tu de când îl practici?

În anul 2007, la propunearea lui Florin Grozea, de la formaţia HI-Q, am început o rubrică video pe site-ul EOK.ro, unde făceam un fel de stand-up, dar într-un studio, având ca public doar câţiva prieteni. Apoi a urmat Urban Cafe, unde am fost văzut de cei de la HBO, pentru care, ulterior, am realizat 12 episoade pentru show-ul Stand-Up Cafe. Apoi au urmat Cafe Deko şi Club 99, unde mă puteţi vedea şi acum.

 

Se poate trăi doar din stand-up? Dacă nu, tu cu ce te mai ocupi?

Se poate trăi doar din stand-up dacă îl faci bine, dar această meserie îţi lasă destul timp liber în care mai poţi face şi alte lucruri, în funcţie de talentul şi de pasiunile tale. Eu, în prezent, pregătesc câteva proiecte pentru TV, dar am şi câteva proiecte muzicale în plan.

 

Românii preferă umorul care îi surprinde

 Care este tipul de umor pe care îl preferă românii?

Românii sunt atraşi de umorul bun, care îi surprinde. Noi suntem foarte direcţi, foarte sinceri şi personali în abordarea oricărui subiect, dar, mai ales, foarte curajoşi în demontarea multor prejudecăţi. De asemenea, noi nu ne ferim de subiectele tabu, ba chiar le abordăm cel mai des şi sunt foarte apreciate.

 

Cât timp îţi ia să scrii un scatch pe care îl interpretezi într-o jumătate de oră pe scenă?

Depinde de foarte multe lucruri. Există o preocupare permanentă pentru naşterea unor noi glume. Cel mai important este că mi-am dezvoltat un stil de gândire şi un mod anume de a privi viaţa. Scrierea unui scatch de 30 de minute poate să dureze chiar şi 10 minute, timp în care pot să-l fac pe tot, cap-coadă. Dar această performanţă poate veni doar după câteva luni de observaţii şi gânduri, deci realizarea lui îmi ia mult mai mult. Şi ăsta e doar începutul pentru că materialul se perfecţionează permanent.

 

Te ajută cineva la realizarea scatch-urilor? Sau le faci singur?

Mă ajută mai toată lumea. Mai ales pentru că am prieteni foarte haioşi şi cu care pot fi eu însumi. De aceea, pot aborda subiecte sensibile pentru alţi oameni, fără nicio apăsare. Trebuie să o pomenesc aici şi pe iubita mea soţie, care mă ajută foarte mult pentru că are un umor fantastic prin care mă uimeşte întotdeauna.

 

„Foarte important este să nu se vadă munca din spatele materialului”

Te-ar tenta o carieră actoricească?

Mi-ar plăcea să joc într-un sitcom, dar este un domeniu în care nu prea sunt scenarişti la noi în ţară, dar, cine ştie, poate o să mă apuc chiar eu de scris. Sunt fascinat de comedii şi sitcomuri, iar despre oamenii care participă la realizarea lor cred că sunt absolut fantastici.

 

Ai primit vreo ofertă să joci în vreun sitcom?

Au fost unele oferte, dar nu s-au concretizat. Minunat în meseria asta este că totul e foarte vizibil, aşa că o să vă daţi seama când se va concretiza vreuna din oferte.

 

Ai avut vreodată probleme cu publicul din cauza glumelor, care uneori devin destul de acide?

Nu, niciodată. Eu am un stil foarte prietenos şi nu mă iau niciodată de persoanele din public. Cred că oamenii vin acolo să râdă, să se simtă bine, în niciun caz nu vin ca să-i punem în vreo postură incomodă.

Chiar dacă au mai fost unii prin public care nu aveau ce căuta acolo, am încercat să-i conving că stand-up-ul e cool şi am reuşit acest lucru.

 

Ce calităţi trebuie să ai ca să fii un bun comediant?

Trebuie să ai câteva simţuri puţin mai dezvoltate. Spre exemplu, simţul umorului, simţul penibilului şi simţul publicului. Fără acestea nu poţi face stand-up. De asemenea, foarte important este să nu se vadă munca din spatele materialului, adică publicul să aibă impresia că tot ce faci pe scenă este foarte uşor.

 

Unde putem să îţi vedem spectacolele?

Oricine vrea mă poate vedea în fiecare săptămână în Bucureşti. Vă aştept cu drag în Club 99 (Bulevardul Dacia, numărul 99), miercuri şi joi, de la 19.30, şi joi şi de la 21.00. Vineri şi sâmbătă vă aştept de la 20.00 şi de la 23.00 în Cafe Deko (Strada Covaci, numărul 1) aici, în Centrul Vechi.

„Iubita mea soţie mă ajută foarte mult pentru că are un umor fantastic prin care mă uimeşte întotdeauna.” – Dan Badea, comediant

„Mi-ar plăcea să joc într-un sitcom, dar este un domeniu în care nu prea sunt scenarişti la noi în ţară, dar, cine ştie, poate o să mă apuc chiar eu de scris.” – Dan Badea, comediant

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial