Chef David Contant: „A mânca bine în Bucureşti este destul de elitist”

David Contant este unul dintre cei mai buni bucătari din România. A venit în ţară în 2006 şi acum, îndrăgostit de aceste plaiuri, încearcă să revoluţioneze bucătăria românească.

Să plecăm de la categorisirea grosieră a alternativelor noastre pentru hrană: restaurantul, fast-foodul şi gătitul acasă. Fiecare soluţie are, inevitabil, avantaje şi neajunsuri. Te rog să le disecăm pe rând.

 

Când mergi într-un restaurant, îţi doreşti să găseşti lucruri deosebite, care să te surprindă – poate chiar nu aceleaşi pe care le-ai putea găti acasă. Ar trebui să fie o sărbătoare a simţurilor şi o plăcere de a te găsi într-o ambianţă plăcută. Despre fast-food – no comment! Este extraordinar să găteşti acasă, să ai invitaţi şi casa plină de arome îmbietoare.

 Ce faci acum, după ce a afacerea cu Bistrot David Contant nu a mers?

După o cercetare de trei ani, am lansat proiectul „100%.ro – gastronomie” cu produse naturale româneşti. Este un concept nou, lansat în luna decembrie a anului trecut, iar acum îl pun în practică sub formă de proiecte culinare. Din atelierele de creaţie, acum la GB Bistrot!

„Pentru 80% din bucureşteni, prânzul nu este foarte bine aspectat”

Unde ne situăm, noi, românii, pe o scară în ceea ce priveşte luatul mesei în oraş?

În ceea ce-i priveşte pe oamenii care se găsesc în timpul zilei la birou, oferta este destul de săracă – mâncare fără conţinut nutritiv, înconjuraţi de fast-food, kebab. Pentru 80% din bucureşteni, prânzul nu este foarte bine aspectat. A mânca bine în Bucureşti este destul de elitist. Ar trebui să fie o preocupare şi a autorităţilor publice – dar deja poate deveni o poveste foarte lungă, aşa că mă opresc aici.

Gastronomia românească: plictisitoare, mimetică, savuroasă, grea, conservatoare? Ce surprize ai avut în ceea ce priveşte mâncarea noastră tradiţională?

Eu cred că adevărata bucătărie românească se găseşte în Transilvania, în Maramureş şi în Moldova, şi e pregătită în cazane vechi, cu fundul înnegrit de fum, un fum produs de focul făcut cu lemne, care, de altfel, dă un gust unic mâncării. Această experienţă mi-a reamintit de copilăria mea în Lozère, pământ în care îmi am rădăcinile. Pentru a fi sincer până la capăt, ce am mâncat în călătoria mea prin România nu am mai regăsit niciodată la Bucureşti.

„Nu există un segment de presă specializat pe acest domeniu”

Emisiunile culinare au un rating din ce în ce mai mare, blogurile şi site-urile de specialitate s-au înmulţit. Cum explici interesul crescut al românilor pentru acest domeniu?

Este, cred, un fenomen de modă, unde toată lumea poate deveni cronicar, critic gastronomic şi specialist. Din păcate, nu există un segment de presă specializat pe acest domeniu.

 Există o vârstă la care să îţi dai seama că a găti este o ocupaţie interzisă? Bucătarii se nasc sau devin? Când ar trebui să fim cu adevărat descurajaţi?

Aş spune că o vârstă mai fragedă este mai potrivită dacă vrei să ajungi în lumea chef-ilor, când cunoştinţele şi aromele te pot fascina mult mai uşor; şi, în acelaşi timp, disciplina, programul de lucru prelungit şi situaţiile dificile – vorbind acum despre brigada de cuisine. Dacă este vorba doar de pasiune şi hobby, nu este niciodată târziu.

Avem nevoie, pentru bucătăreala de acasă, de gadgeturi? E musai să folosim termometrul (cu sondă şi, eventual, cu infraroşii) sau cântarul?

Personal, nu fac parte din această generaţie de chefi plin de gadgeturi. Putem să ne folosim simţul tactil, vizual, mirosul. Şi în lumea profesională experienţa te învaţă, cu atât mai mult acasă.

Cât de importante sunt tigăile? De ce pentru sotat folosim una, iar pentru prăjit alta?

Calitatea materialelor din bucătarie este importantă. Dacă vreţi să pregătiţi mâncare bună, aveţi nevoie şi de tigăi bune – nu este un secret aici. Eu sugerez fonta şi cuprul, bun conductori de căldură.

 „Recomand mixul de uleiuri”

Avem nevoie acasă de alte uleiuri în afară de cel de floarea-soarelui şi cel de măsline?

Sugerez, dacă este posibil, să existe un mix de uleiuri: floarea-soarelui, măsline, nuci, struguri etc., etc. Sunt un element de bază. Eu lucrez cu 10 tipuri diferite de ulei.

 „Dacă vreţi să pregătiţi mâncare bună, aveţi nevoie şi de tigăi bune.” – Chef David Contant

 „Pentru mine, bucătăria marocană este una dintre cele mai bune şi este considerată într-adevăr la modă. Fiind francez, am preluat şi eu influenţe marocane în creaţiile mele.”

 „Nu se bea niciodată un soi de vin care nu are decât trei ani. Lăsaţi-l să se învechească în pivniţă ca să ajungă la maturitate.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial