Centrul Vechi, sub lupa designerului: Catinca Roman, despre moda străzii, cu bune şi rele

Odată cu venirea sezonului cald, Centrul Vechi devine, an de an, cel mai populat loc din Bucureşti, transformându-se în kilometrul 0 al distracţiei indiferent de oră sau zi. Mai bine de jumătate de an, Centrul Vechi este, totodată, şi un imens catwalk pe care poţi vedea oameni cool, sexy sau kitsch. Catinca Roman îţi spune cum să fii parte din peisajul locului după regulile modei din acest sezon…

Suntem în plină primăvară, cel puţin calendaristic. Ce se poartă în acest sezon?

Imprimeurile geometrice sunt must have-ul sezonului. Combinaţiile alb-negru sunt şi ele foarte în vogă. Se poartă mult culoriile vii, materialele cu luciri metalice sau cu forme geometrice simple, ca în anii ’60. Stilul rock se menţine şi în primăvara 2013, ceea ce se traduce în ţinute accesorizate cu ţinte, capse sau capete de mort. O altă tendinţă importantă este inspirată din stilul anilor ’70 reinterpretat şi adus în actualitate, hippy chic.

Pentru că piesele de bază din garderoba oricărei femei sunt rochiile, fustele şi pantalonii, voi detalia puţin ideile principale ale sezonului. Rochiile trebuie să urmeze linia corpului, cu geometrii simple sau, dimpotrivă, cu volum gen trapez sau cu partea de sus supradimensionată. Fustele au, în general, un volum gen trapez. În ceea ce priveşte pantalonii, elementul de noutate al acestei primăveri este lungimea lor: se poartă cei până deasupra gleznei.

“Poţi ţine pasul cu moda şi cu bani puţini”

Din punctul tău de vedere, ce nu trebuie să lipsească în acest sezon din garderobă?

Piesele vestimentare în combinaţie alb-negru, cizmele de vară, clasica rochie neagră care te scoate din încurcătură indiferent de situaţie. Bineînţeles, nu purtate împreună!

Unul dintre regretele femeilor, adesea şi o justificare pentru lipsa de stil, este faptul că nu au suficienţi bani de investit în haine. Poţi să fii la modă cu bani puţini?

Da, pentru că acum şi în România găseşti produse la preţuri mici. Chiar există multe magazine unde găseşti lucruri foarte în trend la preţuri accesibile tuturor. Important este însă cum combini hainele şi să-ţi găseşti stilul propriu. Nu e neapărată nevoie să urmăreşti un trend exact ca la carte, ci este chiar indicat să îl adaptezi stilului şi personalităţii tale.

„Tinerii se îmbracă la extreme”

Care sunt greşelile frecvente pe care le observi în moda străzii?

După părerea mea, în România greşeala cea mai frecventă este overdressingul. Nu ştiu de ce femeile ţin să se îmbrace mult prea elegant şi strident în contexte în care nu este necesar acest lucru, dimpotrivă, este indicat un look relaxat.

Ce recomanzi ca ţinute pentru ieşirile la cafea sau la bere în Centrul Vechi?

Îmi place să mă întâlnesc cu prietenii la cafea în Centrul Vechi, aşa că, mergând destul de des în această zonă, am observat că tinerii se îmbracă în general la extreme. Pe de-o parte, fetele se îmbracă precum în club, indiferent de momentul zilei, adică poartă fuste mini şi încălţăminte cu platforme de 14 centimetri, absolut nepotrivite pentru localurile din zonă, dar şi pentru străzile neasfaltate. La cealaltă extremă sunt băieţii şi fetele îmbrăcaţi foarte cool, hipsteri foarte în trend, de exemplu, şi tineri care au deja un stil vestimentar foarte bine conturat, sunt originali şi relaxaţi.

Şi pentru cluburi?

Chiar şi pentru clubbing în Centrul Vechi recomand ţinutele all black sau cele în genul eclectic în care se îmbină elemente casual precum jeanşii cu piese vestimentare mai de seară precum bluzele cu paiete, chiar bustiere, sau cu un tricou mai deosebit ori un şort din paiete cu o bluză din mătase, de exemplu. Exclus stilul Barbie!

„Poţi fi elegantă şi în jeanşi dacă ai atitudinea corespunzătoare”

Cum se traduce corect în vestimentaţie ideea de a fi sexy? Dar elegantă?

A fi sexy nu înseamnă în niciun caz să fii vulgară, aşa cum, din păcate, consideră unele fete. Sexy poţi fi în primul rând prin atitudine şi apoi, eventual, prin contrastul de a fi foarte îmbrăcată, dar având un accesoriu gen pantofi roşii cu toc foarte înalt.

Şi eleganţa ţine tot de atitudine, de felul în care te mişti, cum vorbeşti, cum mănânci. Sunt detalii care construiesc o persoană. Poţi fi elegantă şi în jeanşi, de exemplu, dacă ai atitudinea corespunzătoare.

 Din moda străzii: extensii sau meşe, gene false, tocuri înalte, pantaloni scurţi purtaţi cu dres… Pro sau contra?

Contra, dacă sunt toate la un loc. Separat se poate, dar depinde ce pui pe lângă.

“Atelierul Mecanic e un loc foarte fashion”

Care este, după părerea ta, cel mai fashion local din Centrul Vechi?

Greu de răspuns, pentru că acest loc din Bucureşti este într-o continuă schimbare; se deschid, se redecorează, se reinventează localuri. Mie îmi place să merg la Atelierul Mecanic. E foarte fashion din cauza persoanelor care îl frecventează, a muzicii, a felului în care este decorat, un stil industrial-urban. E foarte frumoasă atmosfera de acolo, făcută chiar de persoanele care frecventează acel loc.

 “Poate mai mult decât hainele contează să ai un aspect îngrijit: părul curat, chiar dacă nu mergi neapărat la coafor, manichiura făcută, machiaj discret… sunt lucruri minime pe care ar trebui să le facă orice persoană.” -  CATINCA ROMAN

“Nu ştiu de ce femeile ţin să se îmbrace mult prea elegant şi strident.” – CATINCA ROMAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial