Călin Peter Netzer: Mulţi se vor regăsi în „Poziţia copilului”

Cel mai aclamat regizor român al momentului, Călin Peter Netzer se pregăteşte, cu emoţie în suflet, pentru întâlnirea cu publicul din ţară. Recompensat la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Aur, filmul „Poziţia Copilului” va ajunge, astăzi, pe marile ecrane din ţară.

Ce aşteptări aveţi de la premieră? Cum credeţi că va întâmpina publicul din România filmul dumneavoastră?
Eu cred că o să fie bine. Cred că oamenilor o să le placă filmul, pentru că e un subiect universal, nu unul pur românesc. Mulţi se vor regăsi întrucât e vorba despre relaţia mamă-fiu. Cu toţii ne poziţionăm de-o parte sau de cealaltă – fie suntem părinţi, fie copiii cuiva.

Dacă am scoate din ecuaţie Ursul de Aur, interesul publicului ar mai fi acelaşi? Uneori, pentru români, brandul este singurul lucru care contează…

Cu siguranţă că interesul nu ar fi fost atât de mare cum, probabil, este acum, dar nu ar fi fost rău nici fără Ursul de Aur. Această oportunitate ne onorează şi ne bucură. Sperăm să fie o rampă de lansare foarte bună pentru piaţa românească de film.

Întoarcerea în ţară: ,,Am fost privit ca un copil de bani gata”
Aţi regretat vreodată faptul că v-aţi întors în România?
Nu, n-am regretat. În schimb, mi-a fost destul de greu să mă reintegrez. Asta s-a întâmplat după câţiva ani. Lumea mă privea ca şi cum ,,Uite, vine neamţu’ din Occident, are bani”… Eu am făcut ATF în calitate de cetăţean străin şi a trebuit să-mi plătesc studiile. Eram privit ca un copil de bani gata, care nu trebuie să dea examen de admitere şi aşa mai departe. Oricum, asta a trecut după câţiva ani, iar acum mă simt foarte bine în România.

De ce regie şi nu altceva? Ce v-a atras spre acest domeniu?
Mergeam foarte mult la cinema în Germania, ori de câte ori aveam timp. Evadam din mediul de acasă şi din cel ostil de la şcoală. Neavând prea mulţi prieteni, îmi cream o lume a mea, închipuiam tot felul de poveşti. Când mergeam la cinema în weekend, mă duceam la două, trei filme şi, astfel, am dezvoltat o pasiune. Primul îndemn a venit de la tatăl meu, care mi-a spus: ,,De ce n-ai face asta dacă-ţi place aşa de mult?”.

,,Actorii din vechea gardă sunt mai profesionişti”
Din experienţa dumneavoastră se lucrează mai uşor cu actorii din vechea gardă sau cu cei tineri?
Acum, în ultima vreme, am făcut filme cu actori din vechea gardă care, paradoxal, sunt mai dornici. Sunt şi mai profesionişti pe platou decât cei tineri, care aleargă şi trebuie să-şi câştige existenţa între alte filme, spoturi etc. Acum, pe de o parte, să lucrezi cu Rebengiuc, care este un profesionist excepţional şi un superactor, e un lucru unic, la fel şi cu Luminiţa Gheorghiu…

În încheiere, ce mesaj aveţi pentru publicul larg? De ce ar trebui să vină să vizioneze ,,Poziţia copilului”?
Să facă un efort şi să vină la film! O să le facă bine pe termen lung. Să nu se aştepte la un ,,good movie”, de relaxare. Nu o să le schimbe vieţile, dar o să le ridice semne de întrebare şi poate chiar, pentru unii, o să aibă un impact benefic în timp. Asta chiar pot să o garantez!

,,Toată povestea pleacă de la Puiu şi Rădulescu”
Dintre regizorii români, apreciaţi pe cineva în mod special?
Nu există cineva anume. Cred că fiecare are lucruri bune, pe care alţii nu le posedă. Îi apreciez şi îi admir pe aproape toţi cei din „noul val”. Toţi au o fixaţie şi o obsesie, cum ar fi problemele de familie şi aşa mai departe, şi fac filme despre asta. Alţii sunt mai deschişi la schimbări şi realizează filme care nu au neapărat legătură cu ei înşişi, dar sunt bune. Consider că toată această poveste pleacă de la Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu şi cred că mulţi dintre noi, majoritatea, ne-am inspirat de acolo.

„«Poziţia copilului» nu o să le schimbe vieţile (n.r. – spectatorilor), dar o să le ridice semne de întrebare şi poate chiar, pentru unii, o să aibă un impact benefic în timp.” -  Călin Peter Netzer, regizor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial