Ambasadorul Irlandei: De Ziua Sfântului Patrick „înverzim” Palatul Parlamentului

Pe 19 martie, irlandezii, şi nu numai ei, sărbătoresc Ziua Sfântului Patrick. Într-un interviu pentru „Centrul Vechi”, Excelenţa Sa Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, vorbeşte despre semnificaţia acestui eveniment, dar şi despre manifestările speciale ce vor avea loc, în acest weekend, în Bucureşti.

Cine a fost Sfântul Patrick şi de ce este atât de important pentru Irlanda?

Sfântul Patrick este cel care a convertit Irlanda la creştinism în secolul al V-lea. De atunci este considerat un sfânt naţional, iar sărbătoarea sa a devenit una dintre cele mai importante zile din calendarul irlandez. Sfântul Patrick nu este important doar din motive religioase, ci şi pentru aspecte legate de identitatea naţională. Cultul Sfântului Patrick a prins rădăcini şi în rândul irlandezilor din SUA, în secolul al XIX-lea. Acesta a luat forma unor procesiuni importante, de Ziua Sfântului Patrick, în oraşe precum New York şi Boston. Într-un fel, irlandezii au reimportat ideea şi acum sărbătoresc această zi precum verii lor americani.

Ce alte simboluri sunt asociate acestei sărbători, în afară de trifoi şi spiriduşi?

Probabil cel mai important simbol al Irlandei este harpa fiindcă, în trecut, era cel mai important instrument folosit în muzica tradiţională irlandeză. Harpa este emblema oficială a statului. Suntem mândri să avem un astfel de simbol, şi nu vreun animal fioros sau arme.

De ce sărbătoarea Sfântului Patrick a devenit cea mai populară zi naţională din întreaga lume?

Este adevărat că această sărbătoare a trecut graniţele Irlandei şi ale Americii de Nord. Poate că acest lucru se datorează modului cordial şi expansiv în care noi sărbătorim acest eveniment.

Ce părere aveţi despre evenimentele organizate în Bucureşti, în special în Centrul Vechi, cu ocazia acestei zile?

Numărul de manifestări dedicate acestei sărbători a crescut constant în Bucureşti, iar Ziua Sfântului Patrick a devenit o dată importantă în calendar. Centrul Vechi este locul ideal pentru o astfel de sărbătoare, fiind o zonă pietonală, plină de puburi unde pot avea loc festivităţi.

Tinerii români percep această zi ca pe o ocazie de a consuma alcool în baruri cu specific irlandez. Este această interpretare corectă?

Este posibil ca Ziua Sfântului Patrick să se fi îndepărtat puţin de originile religioase. Totuşi, pentru mulţi, în special în Irlanda, continuă să aibă o puternică semnificaţie religioasă. Cele două abordări pentru celebrarea acestei zile pot coexista.

 Vă rugăm să le recomandaţi cititorilor noştri produsele pe care trebuie să le încerce în acest an cu ocazia sărbătoririi Sfântului Patrick.

Cel mai cunoscut preparat tradiţional este, probabil, tocana irlandeză, preparată din carne de oaie şi cartofi. Asezonată şi aromată corespunzător, este delicioasă. Dar dacă vreţi o experienţă culinară irlandeză excepţională, încercaţi friptura noastră. Este imbatabilă!

În Chicago, apa râului Michigan este colorată în verde în această zi. Este posibil să vedem în viitorul apropiat acest lucru şi la Bucureşti, cu râul Dâmboviţa?

Este un obicei american. Anul acesta am ajuns la o înţelegere cu preşedintele Camerei Deputaţilor să „înverzim” Palatul Parlamentului, la fel cum se întâmplă şi cu alte clădiri importante din lume, precum Turnul Eiffel sau Empire State Building.

Ce evenimente pregăteşte Ambasada Irlandei în acest an pentru Ziua Sfântului Patrick?

În afară de „înverzirea” Palatului Parlamentului, vom organiza, duminică, o paradă de St. Patrick’s Day pe Calea Victoriei. După aceea, de la ora 17.00, vom avea un concert în aer liber pe strada Lipscani. În afară de artişti irlandezi sau trupe locale, vor cânta Vunk şi Antonia. Cititorii voştri probabil îşi aduc aminte că piesa lor, „Pleacă”, a fost un hit al anului 2012. Concertul de duminică va fi una dintre rarele ocazii în care publicul le va putea asculta piesa live. De asemenea, vom aduce la Bucureşti muzica celor de la U2, prin intermediul tribute band-ului „U2 Zen Garden”.

Ce alte evenimente mai organizează ambasada în afară de cele din data de 17 martie?

Sâmbătă, de la ora 19.00, la ArCuB, va avea loc „Irish Music & Dance Gala”, un spectacol care îi reuneşte pe cei mai talentaţi interpreţi de muzică tradiţională irlandeză şi dansatori din România. Luni, tot de la ora 19.00, talentata Vyvienne Long va susţine un concert la Biserica Anglicană (str. Xenopol nr. 2). Pentru că spaţiul este restrâns, intrarea se va face în ordinea venirii (fiecare dintre participanţi va trebui să doneze câte 10 lei). Marţi, de la ora 19.00, Patricia Brady (“The Irish Nightingale”/“Privighetoarea irlandeză”) va susţine, la Cercul Militar, concertul de închidere. În cadrul evenimentului va cânta talentatul tenor român Florin Ormenişan, acompaniat de Orchestra Cercului Militar, programul fiind compus din muzică irlandeză. Intrarea este liberă. De asemenea, cititorii pot accesa pagina festivalului, www.stpatrickfestival.ro, pentru mai multe informaţii.

„Centrul Vechi este locul ideal pentru o astfel de sărbătoare, fiind o zonă pietonală, plină de puburi unde pot avea loc festivităţi.”- Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti

„Sfântul Patrick nu este important doar din motive religioase, ci şi pentru aspecte legate de identitatea naţională.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial