Alina Dumitru: M-am pregătit pe „Drumul Oaselor” pentru Olimpiada de la Londra

După ce a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing, Alina Dumitru vrea să „lovească” din nou, la Londra. Acum, la mai puţin de o lună până la marele concurs, celebra judoka ne-a dezvăluit culisele unei cariere de succes.

Pe 27 iulie încep Jocurile Olimpice. Cum decurg antrenamentele?
Bine. Am fost trei săptămâni în cantonament la Poiana Braşov, iar acum am revenit la Cluj, unde avem centrul de pregătire. Sper să nu intervină nicio accidentare pentru a mă pregăti la capacitate maximă pentru Londra.

 

Care au fost cele mai dure antrenamente de până acum?
De obicei au loc sâmbăta. Atunci fac acel antrenament numit centru. Atunci mă pregătesc timp de 30 de minute continuu. Am adversari încontinuu în aceea jumătate de oră. E groaznic pentru că fac efort maxim atunci. Şi în celelalte zile este greu… Spre exemplu, când am fost în Poiană, am făcut mult alergări pe munte, în pantă, apoi am lucrat mult în sala de forţă. Am făcut „Drumul Oaselor”, în Braşov, o distanţă de aproape 15 kilometri pe care am parcurs-o în 52 de minute. Apoi în sală sunt multe procedee speciale. Cum ar fi corzile: te legai de calorifer şi trăgeai. Pe urmă urcarea pe frânghie numai în mâini. Aşa, în general, pot spune că această pregătire este cea mai dură din toată cariera mea de sportivă. Poate şi din cauza vârstei resimt astfel, la 30 de ani nu mai e ca la 20 de ani. Înainte îmi reveneam mai uşor, dar acum mă recuperez mai greu.

Nu poate dormi înaintea unui concurs

De ceva timp, suferi de insomnie, cum te simţi în prezent?
După toate tratamentele făcute, nu pot spune că am scăpat de insomnie. Chiar la Moscova, unde am avut recent un concurs, nu am putut dormi deloc în noaptea de dinaintea concursului. Dar am început să mă obişnuiesc şi sunt conştientă că şi la Londra voi avea aceeaşi problemă. De obicei înaintea unui concurs mi se întâmplă, pentru că mă gândesc foarte mult la ce o să se întâmple şi cum o să fie în timpul competiţiei. Stresul este, cu siguranţă, un motiv. La mine conta foarte mult odihna pentru că puteam gândi mult mai limpede, aşa, acum este altceva, însă, după cum am spus, m-am obişnuit să pierd câte o noapte, două.

Ai un regim alimentar strict?
Mănânc orice simt nevoia, noi ne facem meniul. Acum bem foarte multă apă din cauza căldurii. Am avut o problemă cu ventilaţia sălii de la Cluj în care ne pregăteam. A fost defectă şi ne-am antreant aşa… Erau 30 de grade Celsius şi noi cu chimonourile pe noi şi luptând… a fost groaznic. De aceea spun că la capitolul mâncare chiar îmi permit orice pentru că mă epuizez la antrenamente şi nu am cum să acumulez în greutate. Acum s-a reparat ventilaţia şi este mai bine în sală.

Pentru prima dată în capitala Regatului Unit

Ai mai fost la Londra?
Nu, este prima dată şi sper ca vremea să fie frumoasă. Am fost în Birmingham o dată, dar la Londra, nu.

O să vizitezi oraşul?
Da, dar după concurs, pentru că înainte nu o să am timp. O să intru în competiţie chiar pe 28 iulie şi o să mergem la Londra cu două zile înainte. Dacă o să reuşesc să cuceresc o medalie, o să am chef să ies. Vreau să vizitez Big Bang, Palatul Buckingham şi muzeele mari de acolo. În primul rând să-mi apăr aurul olimpic şi după aceea o să am destul timp, pentru că mai rămânem câteva zile în Londra.

Cum este ziua dinaintea competiţiei?
Păi, de obicei mă trezesc la 5.00, dacă pot dormi, bineînţeles. La 6.00 avem cântarul, apoi la 9.00 va începe competiţia. Prima dată sunt preliminariile, unde sper să am adversari mai uşori pentru a nu mă forţa prea mult. Apoi se intră în grupe şi de acolo începe marea bătălie pentru a ajunge în semifinale şi, sper, în finală. O să iau fiecare meci în parte.

Care este teama ta înainte de Olimpiadă?
Sper să pot dormi, insomnia este cea mai mare teamă care o am înaintea Olimpiadei. În rest, nimic.

Doar limonadă… în Centrul Vechi

În Centrul Vechi mergi?
Când ajung în Bucureşti, merg în Centrul Vechi pentru că îmi place. Îmi plac terasele, cafenelele. De obicei stau puţin. O dată sau de două ori am rămas până la 2 dimineaţa. Sunt obişnuită cu programul din cantonament şi atunci organismul nu mă lasă să rămân prea mult prin oraş.

Ce băuturi preferi când ieşi în Centrul Vechi?
Limonadă, atât. Nu îmi plac băuturile alcoolice. Aşa am fost învăţată de mică şi nu am schimbat nimic în acest sens.

Ce faci în timpul liber?
Merg la shopping, la ştrand, la un film. Depinde ce simt în acea zi, nu îmi programez de dinainte. Mai merg la pescuit când am ocazia. Chiar pe 1 mai am reuşit cea mai mare captură de până acum, la Tâncăbeşti, am prins un crap de trei kilograme. Până acum era de un kilogram şi ceva, am bătut bine recordul.

7  titluri europene are Alina Dumitru în palmares la categoria 48 de kilograme.

„Voi da tot ce am mai bun pentru a recuceri aurul olimpic, este cea mai însemnată medalie din cariera unui sportiv.” – Alina Dumitru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial