Alex Rotaru: „O cultură despre care nu se vorbeşte riscă să fie marginalizată”

Una dintre vocile campaniei „Români pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia „Sergiu Celibidache”, Alex Rotaru, este documentarist de prim rang de la Hollywood şi singurul cineast român care regizează şi produce filme în circuitul hollywoodian.

Odată cu includerea sa în programele culturale ale Departamentului de Stat american, sub direcţia lui Hillary Clinton şi a lui John Kerry, acesta a devenit Ambasador Cultural al SUA.

De ce aţi ales să vă alăturaţi campaniei „Român pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia „Sergiu Celibidache”?

Pentru că o cultură despre care nu se vorbeşte riscă să fie marginalizată şi pentru că fiecare tânăr are dreptul să i se spună: „Poţi” şi „Încearcă”.

Prin „vocea” dvs., în această campanie, se doreşte încurajarea românilor să îşi urmeze visul, inspirându-se din exemplul pe care activitatea dvs. profesională îl oferă. Ce sfaturi aveţi pentru cei care doresc să vă calce pe urme?

Călătorului îi şade bine cu drumul, iar artistului cu riscul. Vorba lui Woody Allen: „80 percent of success is showing up” (80 la sută din succes înseamnă să fii prezent).

Care consideraţi că vor fi criteriile care îi vor diferenţia, dintre cei înscrişi, pe cei care vor trece de preselecţii şi vor ajunge în finala concursului din etapa a treia a campaniei?

Forţa ideilor şi capacitatea de a le pune în practică.

În ultimii ani, cu precădere în România, educaţia pare să aibă un rol tot mai secundar în formarea unui individ. Pe cine găsiţi dvs. răspunzător pentru acest fapt?

Ce întrebare cu multe tăişuri… O parte din răspundere o poartă cultura de consum, care proiectează către tineri mesajul aparent că în viaţă nu contează decât faima şi averea. În realitate însă, şi acest mesaj are învelişurile sale, şi trebuie căutată valoarea artistică din spatele imaginii şi contextualizată în noua cultură globală, cu simbolurile şi semnificaţiile ei care transcend culturile naţionale. O parte din vină o are societatea, care nu răsplăteşte corelat nivelul de educaţie cu nivelul de potenţial câştig financiar sau avans social. În cele din urmă însă vina se răsfrânge şi asupra familiei şi individului – răspunderea e ca gripa, toţi o poartă şi nimeni n-o vrea.

Burse de studiu în străinătate

Campania „Români pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia „Sergiu Celibidache”,  reprezintă un omagiu marilor personalităţi româneşti care au adus mândrie şi glorie României. Finalitatea acestei campanii constituie organizarea unui concurs naţional on-line, pe www.romanipentruolume.ro,  şi pe pagina de Facebook „Români pentru o lume”, în cadrul căruia se vor acorda  burse de studiu în România şi în străinătate.

„Răspunderea e ca gripa, toţi o poartă şi nimeni n-o vrea.” – Alex Rotaru

„Vorbe pot fi spuse multe. Singurul lucru ce ar încuraja cu adevărat formarea individului ar fi implementarea dictonului «După faptă, şi răsplată».” – Alex Rotaru, Ambasador Cultural al SUA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial