Vaticanul, în căutarea următorului papă

Benedict al XVI-lea şi-a încheiat, joi, pontificatul şi a părăsit Vaticanul cu destinaţia Castel Gandolfo, unde va rămâne până când succesorul lui va fi înscăunat. Noul papă va fi ales în cel mult 20 de zile de la plecarea lui Benedict al VXI-lea.

După aproape opt ani în care a condus Biserica Catolică, papa Benedict al XVI-lea a renunţat, joi, la această funcţie, aşa cum a anunţat pe 11 februarie. În aceeaşi zi, el a şi părăsit Vaticanul şi a plecat la Castelul Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor, o vilă somptuoasă situată la 30 deilometri de Roma, care îi va permite să se îndepărteze de tumultul mediatic ce va înconjura alegerea succesorului său. De asemenea, odată cu părăsirea funcţiei, el va fi numit “Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, papă emerit” sau „Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, pontif roman emerit”. Odată cu plecarea sa, scaunul papal a fost preluat, interimar, de cardinalul şambelan Tarcisio Bertone. El a fost însărcinat cu administrarea Bisericii până la alegerea noului Suveran Pontif, având însă puteri limitate.

Alegerile, devansate 

Cu doar o zi înainte de a părăsi Vaticanul, Benedict al XVI-lea a emis  un decret numit “motu proprio” pentru a oferi “posibilitatea organizării anticipate” a Conclavului cardinalilor, unde va fi ales succesorul său. Actul le permite cardinalilor să organizeze conclavul înaintea termenului obişnuit, de 15 zile. Totuşi, aceştia nu au voie să întârzie procesul cu mai mult de 20 de zile.

Un scaun, 117 pretendenţi

Conclavul în urma căruia se va alege următorul papă va fi organizat în cel mult 20 de zile de la demisia lui Benedict al XVI-lea şi va reuni 117 cardinali din toate colţurile lumii. Deşi, teoretic, oricare dintre aceştia ar putea fi ales al 266-lea papă, doar nouă dintre ei sunt consideraţi favoriţi. Printre ei se numără doi italieni, un ungur, un ganez, un brazilian şi un filipinez, acesta din urmă fiind şi cel mai tânăr dintre favoriţi, 55 de ani. Pentru a fi ales papă, un cardinal are nevoie de votul a două treimi din participanţi.

“Aş vrea ca toată lumea să simtă bucuria de a fi creştini, de a fi iubiţi de Dumnezeu, care L-a dat pe propriul Său Fiu pentru noi.” – Ultimul mesaj al papei Benedict al XVI-lea postat pe Twitter

7 ani şi 315 zile este perioada în care papă Benedict al XVI-lea a condus Biserica Catolică.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial