De ce a plecat Minculescu din Iris?

Lumea muzicii s-a trezit, ieri-dimineaţă, cu o veste-şoc. Solistul şi, totodată, simbolul legendarei trupe Iris, Cristi Minculescu, a decis să se despartă de colegii săi.

Despre motivele care au stat la baza despărţirii s-a speculat şi o să se mai speculeze mult timp. Unii au spus că la mijloc ar fi fost banii, alţii că ar fi fost diferenţe ireconciliabile cu privire la viitorul trupei.

 

 

Realizatorul TV Doru Ionescu, una dintre persoanele care cunosc cel mai bine situaţia din trupa Iris, o somitate în rândul cunoscătorilor de rock  autohton, crede că explicaţia este mult mai simplă: Cristi Minculescu s-a retras din motive de sănătate.

Fin cunoscător al scenei rock din România, dar şi confident al lui Cristi Minculescu, pe Doru Ionescu îl leagă o prietenie de peste două decenii cu ex-solistul celor de la Iris. Ca semn al preţuirii pe care o poartă trupei, Doru Ionescu a organizat, în recent inaguratul Muzeu al Rockului din Club A, o expoziţie dedicată acesteia. Plin de fotografii unicat şi afişe ce nu au apărut niciodată în presă, locul îmbibat de istorie rock capătă o mai mare însemnătate zilele acestea, când epoca Cristi Minculescu – Iris pare că a apus definitiv.  „Iris a însemnat, practic, un simbol al protestelor anticeauşiste, chiar dacă niciodată nu au avut texte care să blameze în mod explicit regimul. De exemplu, piesa «Strada ta» era interzisă pentru că avea un vers care spunea «Şi soarele se tot juca/ Când apărea, Când dispărea». Comuniştii spuneau că, pentru adepţii regimului, soarele era o singură persoană (n.r. – soarele era considerat Nicolae Ceauşescu) şi aceste versuri îi deranjau. (…) Cariera lor a fost plină de lucruri neplăcute pe vremea lui Ceauşescu. Îmi povestea Minculescu, atunci când vorbeam despre acea perioadă, că, dacă ei ar fi făcut ce a făcut Phoenix – fuga în Germania, probabil că ar fi fost decapitaţi dacă erau prinşi”, ne-a povestit Doru Ionescu despre fenomenul social reprezentat de Iris.

 „Cristi pleacă de două ori pe an în Germania, la tratamente”

Legat de motivul despărţirii lui Cristi Minculescu de colegii săi, Doru Ionescu crede că lucrurile sunt mult mai simple decât se vehiculează. Nu e vorba despre bani sau despre vreun scandal în interiorul grupului; ruptura a fost cauzată în principal de starea precară de sănătate a lui Cristi Minculescu. „Eu cred că vocea e sunetul cel mai perisabil.

 

De exemplu, la chitară poţi să cânţi până la adânci bătrâneţi, în cazul vocii nu e aşa. În afară de acest lucru, sunt vizibile problemele de sănătate ale lui Cristi, care de două ori pe an pleacă pe banii lui în Germania, pentru tratamente. După revenirea lui în trupă, imediat dupa operaţie, Iris a avut peste 100 de concerte. Vorbind cu Cristi acum o lună, recunosc că l-am simţit mai obosit. Eu cred că ăsta a fost motivul retragerii lui, nicidecum speculaţiile care apar în presă, cum că ar fi fost lucrat de colegii de trupă”, ne-a mărturisit Doru Ionescu.

 

Costi Sandu („Damigeană”) – urmaşul de drept al lui Minculescu

Imediat după anunţul plecării lui Cristi Minculescu, a apărut şi numele înlocuitorului său: Toni Şeicărescu (Direcţia 5). Varianta nu este văzută cu ochi buni de Doru Ionescu, care este de părere că noul solist Iris este potrivit pentru balade, dar are lipsuri la interpretarea pieselor mai hard. “Toni Şeicărescu este foarte bun pe baladele Iris, într-adevăr. Însă, după părerea mea, mult mai potrivit în locul lui Minculescu ar fi fost Costi Sandu, zis şi «Damigeană», care este considerat urmaşul lui Cristi.” a adăugat Doru Ionescu.

 

 

 Cosmin Nicoară: „Nu a existat vreo persoană de rezervă pentru Cristi”

Impresarul trupei Iris a mărturisit, pentru “ring”, că nu a reuşit să îl convingă pe Minculescu să rămână în trupa Iris. “Cristi Minculescu ne-a anunţat, în mod oficial, că pe 2 septembrie se retrage din Iris. Motivele le ştim, dar am vrea să le spună el. Oficial, aceasta e poziţia grupului: Cristi Minculescu se retrage, nu-l dă nimeni afară, din contră, tuturor celor din formaţie ne pare rău. Am sperat că va reveni asupra acestei hotărâri, la fel cum toată lumea se aşteaptă să se întoarcă în Iris. Însă Cristi Minculescu e destul de hotărât şi nu vrea sub nicio formă să se întoarcă”, ne-a povestit Cosmin Nicoară. Apoi a precizat că nu există vreo persoană de rezervă pentru a-l înlocui pe Cristi Minculescu, varianta actuală fiind una de ultim moment. „Nu a existat vreo persoană de rezervă pentru Cristi la formaţia Iris. La Tony Şeicărescu s-a ajuns când Cristi Minculescu a zis că sub nicio formă nu-şi schimbă poziţia şi ceilalţi au decis aşa”, a mai spus acesta.

 

“Am rămas toţi surprinşi. Îl cunosc pe Cristi (Minculescu – n.r.) de ani de zile. Ne-a chemat într-o zi şi ne-a spus că nu mai vrea să cânte. A spus că în ţara asta nu se poate cânta aşa, că el are nevoie de bani mulţi şi că nu e mulţumit de ce câştigă.” -  Nelu Dumitrescu, bateristul Iris

„Vorbind cu Cristi acum o lună, recunosc că l-am simţit mai obosit. Eu cred că ăsta a fost motivul retragerii lui, nicidecum speculaţiile care apar în presă.” – Doru Ionescu

„Cristi Minculescu e destul de hotărât şi nu vrea sub nicio formă să se întoarcă.” – Cosmin Nicoară, impresarul Iris

35  de ani a activat Cristian Minculescu în trupa Iris.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial