Statistica: numai 81 de infracţiuni în Centrul Vechi în 2011

Evaluarea activităţii Poliţiei Capitaleipe 2011  arată că Centrul Istoric a devenit o prioritate  în privinţa siguranţei. După suplimentarea numărului de oameni ai legii, infracţiunile au scăzut, anul trecut, cu 27% faţă de 2010.

 

Este zona frecventată cel mai des de turiştii care ne vizitează Capitala şi unul dintre locurile în care o mare parte din tinerii bucureşteni îşi petrec timpul liber. Totodată, în astfel de locuri populate îşi fac apariţia şi infractorii, fie „găinari” care fură din poşete sau buzunare, fie spărgători de magazine şi case. Dezvoltarea comercială a zonei l-a pus pe gânduri pe şeful Poliţiei Capitalei, Vasile Viorel, care a considerat că Centrul Istoric trebuie să fie mai bine protejat. Astfel că, după aplicarea propriei strategii de siguranţă, s-au văzut şi rezultatele: în 2011 au fost sesizate 81 de infracţiuni, cu 20 mai puţine decât în 2010. Dintre acestea, poliţiştii Capitalei au constatat 27 de acţiuni în flagrant.

 

Ajutor de la primarul Capitalei
În lupta împotriva infracţionalităţii, chestorul Vasile Viorel a primit şi sprijinul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. „Centrul Vechi a devenit una dintre priorităţile mele încă de când am ajuns la Capitală. Împreună cu primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, am făcut o analiză mai amplă şi am stabilit o serie de măsuri comune pentru siguranţa locului şi a cetăţenilor. Pe lângă poliţiştii care au activat în Centrul Istoric, există un plan de măsuri prin care s-a suplimentat numărul de poliţişti de siguranţă publică prin aducerea unor poliţişti de la alte secţii în vederea întăririi dispozitivului de siguranţă publică. Primăria Capitalei ne-a ajutat cu poliţişti locali care au asigurat locurile de intrare în Centru”, ne-a spus Vasile Viorel.

 

Acţiuni de intimidare a infractorilor
Pe lângă suplimentarea numărului de agenţi, în Centrul Vechi au apărut şi maşinile de „mascaţi” parcate în spatele Băncii Naţionale a României. „Au fost introduşi în acest plan şi poliţişti specializaţi în furturi din buzunare şi genţi care acţionează în civil în Centrul Vechi şi poliţişti de la Serviciul Special de Intervenţie Rapidă care au acţionat în uniformă atât pentru descurajarea eventualelor persoane certate cu legea şi aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, cât şi pentru a interveni urgent în cazul unor scandaluri. Consider că măsurile au fost bune şi am ca argument tocmai scăderea criminalităţii în zonă şi faptul că nici nu au mai fost scandaluri de mari proporţii”, a afirmat chestorul Viorel.

 

Suporterii străini, puşi pe scandal în centrul Capitalei
Singurele momente dificile pe care poliţiştii Capitalei le întâmpină în Centrul Istoric sunt apariţiile suporterilor de fotbal străini. „Trebuie să avem şi o mai bună colaborare cu jandarmeria atunci când sunt meciuri de fotbal sau concerte mari. Suporterii străini vin în Centru şi este bine să fim mai prudenţi. Au fost unele probleme cu suporterii polonezi la meciul Rapid-Legia Varşovia. Atunci au fost unele tulburări precum îmbrânceli, ţipete şi refuzarea plătirii consumaţiei, însă poliţia a intervenit prompt, iar situaţia s-a detensionat. Au şi ei huliganii lor…”, a afirmat şeful Poliţiei Capitalei.

 

„Poliţistul de Centrul Vechi”, cunoscător de istorie şi engleză
Inspirat din ţările „mai evoluate”, chestorul Vasile Viorel şi-a propus ca oamenii legii care sunt răspunzători de Centrul Istoric să treacă şi câteva teste. Astfel, aceştia vor fi obligaţi să cunoască engleza şi să fie chiar ghizi atunci când este cazul. „Ceea ce este de făcut în continuare pentru acea zonă ţine de continuarea instruirii poliţiştilor în cunoaşterea limbilor străine şi a istoricului Centrului Vechi pentru a fi la dispoziţia cetăţenilor. Totodată, cred că ar trebui să mai umblăm puţin la atitudinea lor pentru a fi mult mai deschişi la dialog”, a spus Vasile Viorel.

 

„Din investigarea incendiilor din Centrul Vechi, nu s-au descoperit intenţii de a provoca acele evenimente. În urma colaborării noastre cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti, s-a dovedit că a fost vorba doar de neglijenţă.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial