SRI: Evitaţi conectarea la reţelele wireless publice

Câteva secunde îi sunt suficiente unui hacker pentru a vă fura pinurile de la carduri sau a vă copia agendele telefonice. Odată ce accesaţi o reţea wirelles dintr-o cafenea sau o pizzerie, există toate şansele să deveniţi ţintele unor atacuri informatice.

Creşterea criminalităţii informatice, sub toate formele, a determinat Serviciul Român de Informaţii (SRI) să le dea câteva sfaturi utilizatorilor de internet. Unul dintre cele mai importante se referă la cei care utilizează conectarea la reţelele wireless publice fără să ştie la ce riscuri de supun. „La conexiunea în regim de wireless trebuie avută în vedere evitarea conectării la Wi-Fi publice, întrucât există hackeri care clonează locaţii de tip free Wi-Fi şi accesează datele personale”, informează SRI. Deşi se poate accesa orice fel de device, ţinta principală o reprezintă smartphone-urile care, în cele mai multe cazuri, nu au sisteme de securitate. ”Smartphone-urile sunt predispuse la aşa ceva. Se poate întâmpla să se blocheze telefonul în timpul în care cineva încearcă să vă fure date”, ne-a declarat o sursă din serviciu.

Cum acţionează

Deşi pare greu de crezut, agenda ta poate apărea pe computerul hackerului în câteva momente. „Dacă te conectezi la o reţea WI-Fi publică, unul care s-a conectat la aceeaşi reţea poate intra în device-ul tău şi lua de acolo tot ce doreşte. Nu contează ce fel de device foloseşti. Nu îţi dai seama când un kacker intră în aparatul tău dacă nu ai niciun fel de protecţie. Sunt nişte programe speciale care te ajută să îţi dai seama când intră cineva. Poate fi afectat oricine se duce la un restaurant, întreabă de reţea wirelles şi apoi se conectează. Atunci poate sta cineva lângă tine, la masă, şi poate copia toată agenda telefonică de exemplu, sau contul de bancă… Acestea nu sunt nişte sfaturi teoretice, ele vin în urma unor cazuri concrete”, ne-au declarat surse din SRI.

„Ne-am confruntat cu două atacuri cibernetice majore şi am evitat prejudiciile. Aceasta va rămâne preocuparea noastră majoră şi va trebui să ne adaptăm resursele.” – George Maior, directorul SRI

„Reţeaua wireless nu oferă o siguranţă foarte mare chiar dacă are nu ştiu câte parole.” – Sorin Sava, şeful Biroului de presă  al SRI.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial