Sfârşit de septembrie în Cişmigiu

Ştim de la Colonel Popescu-Lumină că Cişmigiul era „o baltă împrejmuită cu trestie, păpuriş, sălcii, aşa că trecătorul abia se putea strecura prin această podoabă dumnezeiască”.

Astăzi este, poate, una dintre cele mai frumoase grădini ale Capitalei, acest loc având „abilitatea” de a se face admirat indiferent de anotimp. Şi cum toamna este pe cale de a-şi intra pe deplin în drepturi, „Centrul Vechi” vă invită să vedeţi câteva instantanee din locul numit odinioară „grădina şi balta negustorului Dura”.

 

Lebăda neagră din imagine pare că face o reverenţă în momentul în care a fost imortalizată. Fie că este aşa sau nu, cert este faptul că această minunată pasăre îşi are originile în Tasmania şi Australia, unde este protejată prin lege – aşa cum ne informează panoul montat în apropierea ţarcului special amenajat pentru păsările exotice.

 


Toamna a adus cu sine nu numai o vreme un pic mai mohorâtă, ci şi deschiderea anului şcolar. Şi cum primele zile sunt de acomodare, după ore, elevii fac o binemeritată plimbare prin Cişmigiu, la „efortul” depus în băncile şcolii adăugându-l pe acela de a „escalada” movila din Cişmigiu, locul fiind unul plăcut şi retras.

 

 

 

Fântâna din mijlocul lacului pare că împroaşcă o jerbă de apă înspre Palatul Primăriei Capitalei. Pare, de asemenea, o „repetiţie” înaintea venirii ploii, fenomen meteorologic care i-a ţinut departe de lac pe aceia care şi-ar fi dorit o plimbare cu barca. Nu mai este mult timp până când aici îşi vor face apariţia patinatorii…

 

 

O îndeletnicire care alungă plictiseala: hrănitul porumbeilor. Aflat pe o bancă în apropierea zonei de fitness, bătrânul din imagine preferă să le asigure masa de prânz blândelor zburătoare, în loc să facă mişcare cu ajutorul aparatelor speciale din apropiere. Chiar şi aşa, toată lumea pare mulţumită…


 

Odinioară, în acest loc, cei care voiau să aibă noroc sau să-şi îndeplinească o dorinţă aruncau o monedă în apă. Azi nu mai sunt bani pe fundul apei, însă din „străfunduri” pare să fi apărut această delicată nimfă, întruchipare a frumuseţii şi a delicateţii într-un loc romantic, umbrit de sălcii plângătoare.

 

 

 

Este aproape ora prânzului. Toamna nu pare să-şi fi făcut apariţia încă, deşi unele semne şi-au făcut simţită prezenţa: culorile vii ale parcului sunt mângâiate de o lumină mai blândă, cerul e pictat cu ghemotoace alburiu-vineţii – semn că vine ploaia – iar florile de toamnă par că se simt deja în anotimpul lor.

 

 

 

A venit toamna pe „Aleea Primăverii” din Cişmigiu. Prevăzători, oamenii au schimbat garderoba, unii preferând deja gecile ceva mai călduroase. Câteva frunze ruginii şi galbene împrăştiate ici-colo nu mai lasă nicio îndoială cu privire la faptul că toamna e deja aici. Cişmigiul se pregăteşte de o schimbare (cromatică) la faţă…

 

 

„Toamna este o a doua primăvară în care fiecare frunză este o floare.”   – Albert Camus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial