Preţioasele litografii ale lui Preziosi

Renumitul artist plastic Amedeo Preziosi (născut în Malta, în 1816) a venit în Bucureşti la sfâşitul lui iunie 1868. Anterior, în 1864, îl cunoscuse pe Carol Popp de Szathmari la Istanbul, cunoscutul fotograf făcând parte la acea vreme din suita domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Preziosi a surprins, cu talentul său inconfundabil, mai multe aspecte dintr-un Bucureşti aflat încă la graniţa dintre patriarhal şi modernism.

Amedeo Peziosi a pus data de 1 iulie 1869 pe această litografie care înfăţişează o vedere generală a Bucureştilor de la acea vreme, privind dinspre Dealul Filaret. Se poate observa lesne că oraşul era dominat, din punct de vedere al înălţimii clădirilor, de biserici. Aici se pot observa, în stânga, Biserica Mitropoliei, iar în mijloc, Biserica Sf. Spiridon Nou.

 

 

 

Vedere din Turnul Colţei, litografia fiind datată 22 iulie 1868. Cum este şi firesc, tot turlele bisericilor domină împrejurimile, aici putându-se distinge Bărăţia, cu turnul ei inconfundabil, Biserica Sf. Gheorghe Nou, precum şi, în plan depărtat, Biserica Sf. Spiridon Nou.

 

Biserica Stavropoleos, aşa cum arăta la 24 iulie 1868, dată înscrisă de Amedeo Preziosi pe această lucrare. Faţă de înfăţişarea din ziua de azi se poate observa lipsa turlei. În dreapta este cel mai probabil că artistul a reprodus o parte din fostul Han Stavropoleos, demolat după 1871 deoarece primăria considera construcţiile „şubrede şi insalubre”.

Aşa arăta, la 2 iunie 1869, Biserica Sărindar şi zona aferentă acesteia. Astăzi, aici se află Palatul Cercului Militar Naţional. Acest lăcaş de cult a fost considerat cel mai vechi din Bucureşti, George Potra afirmând că „pisania sa (…) atribuie zidirea mănăstirii unui anume Vlad, ban al Severinului şi al Făgăraşului la 1361-1362”. Biserica Sărindar fost dărâmată între 1894-1896.

„Preziosi a fost unul dintre remarcabilii plasticieni ai secolului al XIX-lea.” – Adrian-Silvan Ionescu

 

Surse:

Adrian-Silvan Ionescu, „Preziosi în România”, Ed. Noi Media Print, 2003

George Potra, „Istoricul hanurilor bucureştene”, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1985

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial