Modernizarea Hanului Gabroveni, gata în decembrie

Peste 40% din lucrările de consolidare şi restaurare a Hanului Gabroveni au fost finalizate, a afirmat, recent, primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Hanul, a cărui modernizare va fi încheiată în decembrie, se va transforma într-un veritabil centru cultural-artistic de nivel european.

Reabilitarea monumentului istoric Hanul Gabroveni a început în februarie 2012. În timpul unei vizite pe şantier, edilul-şef Sorin Oprescu s-a arătat mulţumit de modul în care se desfăşoară lucrările de restaurare. “Peste 40% din aceste lucrări sunt deja realizate, iar la sfârşitul anului proiectul va fi finalizat. Vorbim despre o restaurare şi o reconstituire cât mai fidele ale originalului. Aici va fi un centru cultural-artistic de nivel european”, a declarat Oprescu.

Săli de spectacole şi de expoziţii

Lucrările cuprind conservarea, consolidarea şi restaurarea hanului şi a pasajului comercial, dar şi extinderea clădirii existente cu un nou corp. Noul centru cultural-artistic va avea săli de spectacol şi repetiţii, de expoziţie, seminar şi săli educative (şcoală de balet). Vor putea fi organizate activităţi legate de arta reprezentării scenice, arte plastice, formare profesională continuă şi informare culturală şi turistică.

“Mall” pentru bucureştenii de altădată

Cu toate că data construirii Hanului Gabroveni nu este cunoscută, istoricii pot certifica faptul că acesta nu a fost ridicat înainte de 1847, în acel an aproape un sfert din suprafaţa Bucureştiului fiind devastată de un incendiu. Hanul oferea spaţii comerciale pentru negustorii străini care voiau să îşi expună marfa în inima oraşului, dar şi locuri de cazare şi mâncăruri de tot felul. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, hanul a fost modernizat după cerinţele vremii, fiind transformat în Hotelul Gabroveni-Universal.

 Ce monumente istorice mai intră în restaurare

Primarul Sorin Oprescu a anunţat că anul acesta vor intra în restaurare, cu fonduri europene, Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic, Casa „Cesianu” şi Muzeul „Mina Minovici”. Cel mai repede vor începe lucrările de consolidare şi renovare a Arcului de Triumf, unde edilul-şef ar dori să se amenajeze şi o trecere pietonală care să ducă până la monument. Oprescu a declarat că Municipalitatea ar putea expropria câteva clădiri de patrimoniu neglijate de proprietari, pentru a fi refăcute, cum ar fi Hotelul Concordia şi casa în care a locuit “Miţa Biciclista”.

21 de milioane de lei, dintre care aproximativ 14 milioane de la Primăria Capitalei şi restul din fonduri europene, costă lucrările de restaurare a Hanului Gabroveni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial