Luna Francofoniei: filme, concerte şi spectacole de teatru

Bucureştenii vor putea participa, în următoarea perioadă, în cadrul Lunii Francofoniei, la numeroase evenimente artistice de excepţie. Printre aceastea se numără Gala Francofoniei, Zilele Filmului Francofon, dar şi numeroase concerte şi spectacole de teatru.

Programul cultural al Lunii Francofoniei, publicat detaliat pe site-ul Institutului Francez, www.institutfrancais-roumanie.com, va fi bogat în manifestări, spectacole de teatru, concerte, expoziţii, seri tematice, în care va fi subliniată diversitatea culturală a francofoniei. Pe 9 şi 10 martie, de la ora 15.00, bucureştenii pot vedea, în premieră,  proiecţia filmului despre Holocaust, “Shoah”, al lui Claude Lanzmann, la Sala Elvira Popescu, situată pe Bd. Dacia nr. 77. Apoi, între 22 şi 27 martie, tot la Sala Elvira Popescu, au loc Zilele Filmului Francofon. Bucureştenii vor putea viziona, printre altele, premierele “Rebelle”, de Kim Nguyen, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin 2013, şi “La Pirogue”, de Moussa Touré, nominalizat la Cannes 2012, intrarea costând 10 lei.

Festival cu artişti din Africa şi Caraibe

Între 11 şi 13 martie, Institutul Francez va organiza Festivalul Frankolorés. Trupa Frankolorés, compusă din artiști din Africa, Caraibe și Antile, se va opri la București pentru a prezenta lecturi, a susţine concerte şi nu numai. Doritorii se vor putea delecta cu reprezentaţia a două piese de teatru, “Et si je les tuais tous, Madame” şi “Ida”, concertul afrobeat al trupei Faso Kombat, cu un duo de hip-hop din Burkina Faso şi cu documentarul “Io la Lubumbashi”.

Spectacole la Odeon şi Rapsodia

La Teatrul Odeon va fi pusă în scenă marţi, de la ora 19.30, piesa “Cabaret de l’impossible”.  De asemenea, pe 15 martie, Sala Rapsodia va găzdui, de la ora 19.00, spectacolul “On le badine pas avec l’amour”, de Alfred de Musset, intrarea fiind liberă. Pe 20 martie, la ora 21.00, va avea loc un spectacol despre cariera şi viaţa actorului Patrick Dewaere, la Sala Elvira Popescu.

Jazz în biserică, rock în club

Pe 15 martie, de la ora 22.00, în Club Control va concerta grupul francez de electro rock “Poni Hoax”. De pe 21 până pe 22 martie, de la ora 19.00, şi pe 23 martie, de la ora 18.00, se desfăşoară primul festival de jazz în biserică. Gazdă va fi Biserica Luterană. Festivalul va include atât proiecte de jazz, cât şi muzică contemporană sau proiecte de muzică veche. Preţul unui bilet este de 60 lei pe seară, sau 200 de lei pentru toate cele patru seri.

Documentare, în premieră

Cea de-a şasea ediţie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului, One World, se va desfăşura în perioada 11-17 martie. În total, vor rula 50 de documentare recente, majoritatea în premieră, printre care “Planeta melcului”, “Revoluţionar fără voie”, “Fotomodelul”, “Lecţia argentiniană” la cinematografele Eforie, Union, Corso, Studioul “Horia Bernea”. Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.oneworld.ro.

Gala Francofoniei, la Casa Radio

Pe 21 martie, Casa Radio va găzdui Gala Francofoniei. Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Societatea Română Radio. Gala va cuprinde şi ceremonia de premiere a unor personalităţi române cu merite deosebite în sfera francofoniei, organizată de Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor francofone de la Bucureşti.

Expoziţie cu fotografii de arhivă

Pe 4 aprilie, de la ora 17.00 va avea loc vernisajul “1993-2013 – Repere francofone în România”, la Biblioteca Naţională a Romaniei. Aici vor fi prezentate documente şi fotografii de arhivă referitoare la aderarea şi apartenenţa României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

 Va fi inaugurată Piaţa Francofoniei

Tot în această lună va fi inaugurată, în Bucureşti, şi Piaţa Francofoniei. Aceasta se va afla la intersecţia Bdului Libertăţii şi Calea 13 Septembrie, iniţiativa aparţinând Ministerului Afacerilor Externe.

20 de ani se împlinesc, în 2013, de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial