Locul verde de după blocuri: Parcul Crângaşi

Cartierul Crângaşi, deşi are o istorie veche, este unul destul de „tânăr” judecând după configuraţia actuală. În toată aglomerarea de blocuri standard şi de străzi care nu mai respectă traseele vechilor uliţe, a apărut un parc despre care se poate spune că este unul dintre cele mai frumoase din această zonă. Parcul Crângaşi, pentru oricine nu-l cunoaşte, poate fi o reală surpriză, îndeosebi pentru faptul că oferă un deosebit spectacol cromatic în predomină verdele.

 


 

Amintiri foarte interesante despre cum arăta cartierul Crângaşi în anii ’50 are actriţa Stela Popescu, mai cu seamă că sunt dominate de o nostalgie cum numai cei care au cunoscut acele locuri şi au trăit acele timpuri pot avea. „Când am venit în Bucureşti la facultate am locuit tocmai în Crângaşi. În mahalaua asta din Crângaşi – stăteam pe o străduţă mică –, la colţ era o cârciumioară. În fiecare seară cânta un taraf acolo. Miros de mititei şi muzică românească! Şi era muzică frumoasă, lăutarii de atunci cântau poveşti, texte adevărate, nu prostioare, luate din viaţa reală. Cântece ţigăneşti, cu oful ţiganului, care era sărac, şi cântece pentru oameni cu bani. Era splendid!”, şi-a amintit Stela Popescu.

 

La început au fost… cinci gospodării
Până la acest moment, zona a fost una mai mult decât marginală. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, Crângaşiul era „un cătun neînsemnat, cu maximum cinci gospodării”, iar la începutul secolului al XX-lea „reprezenta o mică zonă locuită din apropierea râului Dâmboviţa (…) la graniţa dintre Bucureşti şi comuna Marele Voievod Mihai, ulterior comuna 16 Februarie”. După ce, în 1923, o parte din cătunul Crângaşi a fost inclusă în teritoriul Capitalei, abia în perioada interbelică Crângaşiul a făcut parte din Sectorul de Negru al Bucureştilor. După cel de-al Doilea Război Mondial, în această zonă au început să fie ridicate locuinţe modeste, din chirpici, în jurul cărora s-au dezvoltat frumoase gospodării.

 

Comuniştii au demolat vechiul cartier
Blocurile au apărut în Crângaşi abia prin anii ’60, când exista o cerere mare de locuinţe pentru muncitorii de la întreprinderile din apropiere, cum ar fi, spre exemplu, fosta uzină de utilaje agricole Semănătoarea. În anii ’80, zona a intrat în procesul de sistematizare forţată la care a fost supus Bucureştiul în ultimul deceniu al dictaturii comuniste. Anul 1986 a reprezentat sfârşitul pentru orice a însemnat vechiul cartier Crângaşi de-a lungul timpului. Buldozerele au demolat sute de case, însă cea mai mare dramă au trăit-o oamenii care au trebuit să-şi mute morţii din Cimitirul Crângaşi, dezafectat în totalitate pentru a lăsa loc lucrărilor de amenajare a Lacului Morii.

 

Asfalt, beton şi multă verdeaţă
Reconfigurarea cartierului a însemnat, în general, crearea unei copii fidele a ceea ce se numea în acea vreme „cartier muncitoresc”, în speţă o aglomerare de blocuri cu apartamente standard, „plantate” de-a lungul unor străzi ceva mai largi numite pompos, pentru a da un exemplu concret, „Bulevardul Constructorilor”. Aici, lângă Lacul Morii, cumva vizavi de Piaţa Crângaşi, s-a aflat mult timp un teren a cărui destinaţie a fost destul de incertă. În ultimii ani însă, autorităţile au amenajat un parc care vine să înfrumuseţeze, întrucâtva, aspectul auster de beton şi asfalt al cartierului, transformându-l într-un loc plin de verdeaţă, unde cetăţenii din preajmă (şi nu numai) pot veni să se relaxeze. Există spaţii riguros amenajate pentru diverse opţiuni, zonă de fitness, terenuri de fotbal, locuri de joacă pentru copii şi, nota bene, pentru sezonul călduros, chiar o piscină. A fost, de asemenea, construită o scenă unde, cu diferite ocazii, sunt organizate spectacole de divertisment în aer liber.

 

„Era la capătul lumii Crângaşiul, aproape detaşat de Bucureşti, era mahalaua mahalalelor.” STELA POPESCU

Surse:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A2nga%C8%99i

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

1 Comentariu

  1. andrada says:

    Stiu cartierul ,am stat un an cu chirie si are oameni cu traditie muncitoreasca,seriosi si la locul lor ;se vede ca ii afecteaza situatia actuala si se descurca ,cum pot ,isi cresc nepotii ,isi platesc facturile si se plimba prin parc !

Lasa un comentariu


GetSocial