Plimbare prin Bucureştii lui George Potra

Istoric, publicist şi pasionat de fotografie, George Potra a lăsat, în afară de cărţile sale, şi excepţionale mărturii fotografice în care au fost imortalizate diferite ipostaze ale Bucureştilor de odinioară. Se poate vorbi, iată, de o capitală „marca George Potra”, imaginile pe care ni le-a lăsat reprezentând o adevărată comoară pentru cei care, azi, vor să cunoască etapele dezvoltării acestui oraş.

 

 

Poza nr. 1

Vedere din Piaţa Universităţii a anului 1940. În stânga este blocul „Creditul Minier”, clădirea „lipită” de acesta fiind în construcţie. Toate celelalte clădiri din imagine au dispărut, aici fiind ridicate ulterior Hotelul Intercontinental şi Teatrul Naţional.

 

 

 

Poza nr. 2

Imagine din Piaţa Amzei, în iunie 1939. Potrivit însemnării lui George Potra de pe spatele fotografiei, apar „în dreapta localul Primăriei de Galben, iar în stânga, Biserica Amzei”. Ar mai fi de adăugat că pe una dintre firmele de pe clădirea primăriei stă scris „CONSUM AMZEI. Coloniale & delicatese”.

 

 

Poza nr. 3

Puţini ne putem imagina că Piaţa Romană arăta astfel în octombrie 1937. Şi totuşi, George Potra o spune răspicat: „Piaţa Romană, vedere înspre noul blochaus Paladium, ce se construieşte de Societatea Creditul Minier”. Blocul Paladium (sau Palladio) avea să fie avariat la cutremurul din 1977, după refacerea faţadei, construcţia nemaiavând acelaşi aspect.

 

Poza nr. 4

George Potra a imortalizat aici Casa Mandy (după numele proprietarului Franz Manda, fotograful Curţii Regale), la parterul căreia s-a aflat celebra berărie Gambrinus din Piaţa Teatrului. În dreapta este „decupat” un colţ din blocul SOCOMET-Adriatica, iar în stânga (nu apare în poză) se afla Teatrul Naţional.

 

Poza nr. 5

Ipostază din octombrie 1935, luată de pe bulevardul Brătianu (colţ cu strada Regală). Tot George Potra a dat lămuriri pe spatele fotografiei: „Casele dărâmate sunt fosta proprietate a Dr. Staicovici (…). Pe locul lor s-a construit Blocul Carlton. În fund, Baia Centrală, iar la dreapta, Casa Vizanti”. Blocul Carlton avea să se prăbuşească la cutremurul din 10 noiembrie 1940.

 

„Istoria vie a Bucureştiului nu poate fi cunoscută şi recunoscută numai pe calea contactului direct.”  – George Potra

Sursa foto & explicaţii: http://cutiacuvechituri.wordpress.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial