Moş Gerilă vs. Moş Crăciun

Ne place să credem că povestea Moşului care vine de la Polul Nord cu o sanie încărcată de cadouri, trasă de reni, vine din timpuri imemoriale. Povestea lui Moş Crăciun este mult mai pământeană, având ca sursă de inspiraţie legenda Sfântului Nicolae şi ajungând, de-a lungul timpului, să reprezinte marca definitorie a unei băuturi răcoritoare.

 

Ochiul consumatorului modern este de mult timp familiarizat cu imaginea lui Moş Crăciun, bătrânelul durduliu şi bonom îmbrăcat în costum roşu, care călătoreşte într-o sanie trasă de reni. Dar cum a început povestea acestei reprezentări? Este probabil bine cunoscută istoria Sfântului Nicolae din Myra, care a trăit în secolul IV şi a fost un episcop creştin care împărţea cadouri sărmanilor. Un alt izvor al existenţei lui Moş Crăciun provine din credinţa popoarelor nordice în zeul Odin, care era prezentat în legendele Islandei secolului al XIII-lea zburând pe un cal cu opt picioare numit Sleipnir. Legenda cea mai apropiată de ceea ce se întâmplă în prezent este cea a zeului păgân Yule.

 

Sinterklaas, Sfântul Nicolae în Olanda
Yule este o sărbătoare precreştină care marchează solstiţiul de iarnă, „prima zi a iernii, noaptea cea mai lungă a anului şi naşterea Noului Soare care va lumina Pământul în anul care urmează”. În ajunul zilei de 21 decembrie, copiii îşi umpleau ghetuţele cu legume, iar zeul le oferea în schimbul lor dulciuri. În secolul al XVII-lea, olandezii au fost cei care au dus acest obicei în Statele Unite, Sinterklaas fiind versiunea batavă a Sfântului Nicolae. Acesta era îmbrăcat în haine bisericeşti, se urca pe acoperişurile caselor şi le trimitea copiilor cadouri prin horn. De la Sinterklaas până la Santa Claus nu a mai fost decât un pas.

 

Thomas Nast, creatorul imaginii lui Moş Crăciun
Mitul lui Moş Crăciun a fost pus pe hârtie de pastorul american Clement Clarke Moore, care a publicat, pe 23 septembrie 1832, în ziarul „Sentinel”, din New York, un poem ce-l prezenta pe Sfântul Nicolae drept un personaj binevoitor care-şi împarte cadourile dintr-o sanie trasă de reni. Imaginea lui Moş Crăciun, aşa cum o cunoaştem în ziua de azi a fost consacrată odată cu apariţia în 1860, în cotidianul „Harper’s Illustrated Weekly”, a unui desen semnat de Thomas Nast, în care moşul apare într-un costum roşu ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele. Acelaşi artist a promovat, 25 de ani mai târziu, ideea că reşedinţa lui Moş Crăciun se află la Polul Nord. În 1931, Moş Crăciun a devenit imaginea unei campanii publicitare desfăşurate de Coca-Cola, desenator fiind Haddon Sundblom.

 

Moşul de pe plaiuri mioritice
Tradiţia de Moş Crăciun la noi este explicată de etnologul şi scriitorul Romulus Vulcănescu. „Mitul arhaic al unui cioban-zeu-moș este transfigurat în mitul unui cioban demonic care refuză s-o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui. Soția lui Crăciun (Crăciuna sau Crăciuneasa, în studiul lui Pericle Papahagi) o primește într-ascuns și îl moșește pe Isus, faptă pentru care Crăciun îi taie mâinile, dar Fecioara Maria i le lipește la loc. Minunea îl convertește pe Crăciun la creștinism. De bucurie că nevasta lui a scăpat de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde un rug de cioate de brad în curtea lui și joacă hora cu toate slugile sale. După joc, împarte Fecioarei Maria daruri păstorești (lapte, caş, urdă, smântână) pentru ea și fiul ei”.

 

De la „baubau” la Moş Gerilă
În perioada comunistă, autorităţile l-au scos practic din calendarul sărbătorilor pe Moş Crăciun, acesta fiind înlocuit cu Moş Gerilă, personaj mitic asemănător moşului tradiţional, care aducea daruri copiilor în ultima zi a anului, pe 31 decembrie. Interesant este că Moş Gerilă, în cultura slavă, se trage dintr-un vrăjitor rău şi crud căruia îi plăcea să-i transforme pe oameni în statui de gheaţă şi să-i răpească pe cei mici băgându-i în sac. În schimbul copiilor, părinţii erau nevoiţi să-i dea „zeului vântului şi al vremii urâte” daruri drept răsumpărare. De-a lungul timpului, imaginea acestui zeu a fost schimbată de literatura fantastică, Moş Gerilă devenind un sinonim al lui Moş Crăciun. În ciuda popularităţii sale din perioada comunistă, Moş Gerilă a pierdut lupta pentru supremaţie în preferinţele copiilor (şi nu numai) în favoarea bonomului Moş Crăciun.

 

„Îl voi onora pe Moş Crăciun şi voi încerca să-l păstrez în inima mea tot timpul anului.”  – Charles Dickens

 

Surse:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mo%C8%99_Cr%C4%83ciun

http://en.wikipedia.org/wiki/Ded_Moroz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial