Imagini ale unui Bucureşti de poveste

Ipostaze ale vechiului Bucureşti, mărturii ale unor vremuri apuse, vii totuşi prin înseşi dovezile lăsate de fotografii vremii pentru posteritate. Imagini ale unor clădiri dispărute, modificate sau, pur şi simplu, ascunse în spatele blocurilor Epocii de Aur, mărturii ale inventivităţii arhitecţilor de odinioară şi ale bunului-gust care poate fi remarcat indiferent de perioada pe care generaţiile o parcurg. Într-un cuvânt, frumuseţe şi nostalgie.

 

Imagine care poate stârni multe nostalgii iubitorilor Bucureştiului de odinioară, cu atât mai mult cu cât include fosta clădire a Teatrului „Regina Maria”, cunoscută mai ales cu denumirea „Opereta”. Demolată în 1986, pe locul Operetei au fost construite blocurile gemene Sitraco. Undeva, în plan depărtat, se poate întrevedea clădirea Arhivelor Naţionale, demolată, de asemenea, în anii ’80.

 

 

Anii ’80 au fost fatali pentru multe clădiri reprezentative ale Bucureştilor. Dintre cele care au fost „iertate” de regimul comunist, Biserica Sf. Ioan Nou are o istorie aparte prin faptul că a fost translatată, fiind, practic, ascunsă în spatele blocului Intersport. Puţin mai sus, pe aceeaşi parte, se pot vedea magazinul Cocor, în forma lui iniţială, şi turnul Bisericii Bărăţia.

 

 

Vedere spectaculoasă a bulevardului Elisabeta, cu monumentala clădire a Cercului Militar Naţional în dreapta (cu o celebră terasă foarte frecventată în perioada interbelică) şi cu o mică latură din Grand Hotel du Boulevard, stabiliment construit în 1871 (cu numele iniţial Hotel Herdan). Sunt de remarcat tramvaiele de pe bulevard (vagonul al doilea al celui din dreapta are o porţiune decopertată prin care se pot vedea doi pasageri şezând pe bancă), precum şi o trăsură solitară care parcă urmăreşte pe şine tramvaiul din stânga.

 

Încă o imagine spectaculoasă, de data asta a fostului bulevard Brătianu (actualul Nicolae Bălcescu). În prim-plan, în stânga, se poate vedea o mică latură a blocului Carlton (prăbuşit la cutremurul din 10 noiembrie 1940), iar în plan depărtat, pe aceeaşi parte, blocul Wilson aşa cum arăta în forma iniţială (a fost parţial distrus la cutremurul din 4 martie 1977, faţada fiindu-i refăcută într-o formă mai puţin estetică). De asemenea, în dreapta se află blocul Creditul Minier, la parterul căruia se pot desluşi denumiri de firme precum Aerostaal, Rieber sau Mercedes-Benz.

 

Podul Rahova, astăzi dispărut, făcea legătura între strada Şelari şi vechea Cale a Rahovei. În stânga imaginii se pot observa Halele Centrale sau Hala Unirii (demolată ca urmare a lucrărilor de sistematizare din anii’80), iar în dreapta, în plan depărtat, se poate desluşi o mică parte din Spitalul Brâncovenesc, şi el dispărut în aceeaşi perioadă. În imagine nu apar Biserica „Domniţa Bălaşa” şi Palatul de Justiţie, clădiri aflate în planul apropiat, în dreapta imaginii.

 

 

Vedere din Piaţa Rosetti, cu Palatul Societăţii de Asigurări Astra în stânga, în prim-plan, aflat la intersecţia bulevardelor Carol I şi Hristo Botev (fost Domniţei). Puţin mai sus, înspre Universitate, tot pe stânga, se vede acoperişul ţuguiat al Ministerului Domeniilor (actualul Minister al Agriculturii), iar mai departe, după intersecţie, clădirea Palatului Academiei Comerciale. Chiar în intersecţie se poate desluşi celebrul monument al lui Ion I.C. Brătianu, distrus de comunişti după cel de-al Doilea Război Mondial.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial