Hanul Gabroveni va avea o nouă înfăţişare

 

Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei au demarat lucrările de recondiţionare a Hanulul Gabroveni, edificiu cu o istorie de aproape trei secole. Ultima încercare de restaurare a clădirii datează din anul 1977, când lucrările au fost întrerupte de autorităţile comuniste.

 

 

www. gabroveni.ro
Prima etapă a proiectului va consta în consolidarea şi restaurarea Hanului Gabroveni, lucrările fiind preconizate a se desfăşura pe o perioadă de trei luni. A doua etapă prevede construirea, pe o parcelă alăturată, a unei clădiri care va fi, practic, o extensie a hanului şi în care va funcţiona o sală de spectacole cu o capacitate de 200 de locuri. Hanul Gabroveni va adăposti birourile Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei Capitalei (ArCub). Proiectul este realizat în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare România, investiţia ridicându-se la 5 milioane de euro, din care 2.550.000 reprezintă finanţare nerambursabilă.

 

Aici trăgeau negustorii bulgari din Gabrovowww. gabroveni.ro
Hanul Gabroveni a fost construit în 1739 de negustorul Hagi Teodosie Gabroveanu pe o parte din fostul teren al Curţii Vechi de pe Uliţa Gabroveni. Pe lângă negustorii bulgari, care vindeau postavuri fabricate în oraşul Gabrovo, mai trăgeau la Hanul Gabroveni negustori sârbi şi turci veniţi din întreaga Peninsulă Balcanică. Hanul a fost afectat de-a lungul timpului de mai multe incendii, însă a fost reparat repede deoarece afacerile negustorilor nu sufereau întârziere. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, Hanul Gabroveni era unul dintre cele mai importante ale Bucureştilor. A fost renovat de mai multe ori, iar după 1900 a fost transformat în Hotel Gabroveni Universal.

 

„Nu era un han prea mare şi nici dintre cele cu prăvălii; era mai mult un han de popas, mai ales pentru negustorii şi călătorii care veneau din sud.” – George Potra

 

foto:

www.lorylex.wordpress.com

www. gabroveni.ro

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial