De la Vârful cu Dor la Gambrinusul lui Caragiale

Bucureştiul, cu toate modificările forţate făcute după al Doilea Război Mondial, este un oraş care mai păstrează încă multe dintre caracteristicile ce i-au adus comparaţia cu Parisul. Unele clădiri, reprezentative pentru acea perioadă, au dispărut. Altele au rămas mărturie unor vremuri când arhitectura era o adevărată artă. „Centrul Vechi” vă invită la episodul trei al plimbărilor la pas prin Capitala de odinioară.

 

 

O clădire emblematică pentru zona Căii Victoriei, dintre Piaţa Naţiunile Unite şi bulevardul Elisabeta, este Grand Hotel Lafayette, cunoscut şi ca Hotel de France sau, după război, Hotel Victoria, opera arhitectului George Rosnovanu. La parterul acestui edificiu monumental s-a aflat, în epocă, o foarte îndrăgită berărie numită Vârful cu Dor. Hotelul a fost avariat grav la cutremurul din 1977, o latură dinspre intersecţia străzilor Lipscani cu Domniţa Anastasia prăbuşindu-se. Ulterior, autorităţile comuniste au dispus demolarea acestora.

 

 

Hotelul Athenee Palace, construit între anii 1912 şi 1914, este opera arhitectului francez Theophile Bradeau. Este prima construcţie de proporţii din Bucureşti cu schelet de beton armat. În această poză-document a fost imortalizată atmosfera foarte pestriţă din Piaţa Palatului de la acea vreme, cu tramvaiul pe care scrie „Antreposite”, cu trăsurile şi cu automobilele specifice vremii. Dintre firmele aflate la parterul hotelului sunt vizibile următoarele: „Mutzner”, „Librăria Atheneu” şi „Fiat Automobile”.

 

 

Blocurile cu gloriete din Piaţa Naţiunile Unite (fostă Piaţa Senatului sau Piaţa Operetei) au fost construite între anii 1928-1930. Cel din stânga era denumit Agricola Fonciera, iar cel din dreapta, Adriatica-Trieste, planurile ambelor clădiri aparţinând celebrului arhitect Petre Antonescu. La parterul blocului Agricola Fonciera, unde în anii ’70-’80 a funcţionat o agenţie ONT, se pot distinge în această poză, printre altele, o tutungerie, o farmacie şi un coafor.

 

 

Aici apare o latură a Fundaţiei Universitare Carol I, edificiu construit între 1891 şi 1893 după planurile arhitectului Paul Gottereau şi inaugurat pe 14 martie 1895 în prezenţa regelui Carol I. Cealaltă clădire, care a adăpostit Academia Comercială şi celebra cafenea High-Life, din cauza căreia nu se poate vedea hotelul Athenee Palace, a fost demolată în 1939 pentru lărgirea Pieţei Palatului. Aici şi-a avut sediul şi faimosul Jockey Club, un loc exclusivist unde se întâlneau vârfurile protipendadei bucureştene.

 

 

O clădire cu o poveste foarte interesantă, aflată lângă blocul Socomet-Adriatica din Piaţa Teatrului, de lângă fostul Teatru Naţional. La parterul acestei case de pe strada Câmpineanu, cunoscută drept Casa Mandy (după numele proprietarului, Franz Mandy, fotograful Curţii Regale), s-a aflat cunoscuta berărie Gambrinus, cea care avea să fie preluată în locaţie în 1901 de I. L. Caragiale. Foarte multe personalităţi culturale, actori, ziarişti sau scriitori, veneau aici atrase de numele marelui nostru dramaturg, care din când în când îşi servea el însuşi clienţii însetaţi.

 

Surse poze nr. 4 şi 5: George Potra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial