Cum a devenit fasolea cu ciolan mâncarea tradiţională de 1 Decembrie!

Fasolea a fost dintotdeauna una dintre legumele preferate de români. Mâncarea de fasole verde sau uscată a devenit, în timp, tradiţională, ajungându-se chiar ca, de Ziua Naţională, 1 Decembrie, fasolea cu ciolan să fie principalul fel în meniul zilei.

 

Se spune că fasolea există în farfuriile românilor din vremuri imemoriale. Totuşi, pe vremea dacilor, o altă varietate de legumă, asemănătoare cu fasolea, adusă tocmai din Palestina, constituia una dintre sursele importante de hrană: lintea. Fasolea, în schimb, a pătruns pe plaiurile mioritice „importată” din cele două Americi, deci este o delicatesă care a apărut relativ târziu în Europa. A fost adusă de corăbierii care traversau Atlanticul spre Lumea Nouă, ducând în schimbul „mirabilelor boabe” tocmai lintea care-i hrănise odinioară pe daci, dar şi populaţiile din Orientul Mijlociu.

 

Un aliment… bombă al armatei române

Iahnia de fasole (care vine de la turcescul yahni) a fost şi probabil este unul dintre felurile de mâncare cele mai apreciate în armată. Se spune chiar că, fiartă la cazan, fasolea are un gust inconfundabil, care nu poate fi obţinut atunci când este gătită în cantităţi mai mici. Fasolea a hrănit, de-a lungul timpului, multe generaţii de răcani din armata română, inclusiv în perioadele de restrişte ale ţării, când România era angajată în conflictele mondiale. La iniţiativa unei televiziuni din România, fasolea cu ciolan a devenit, de câţiva ani, mâncarea tradiţională pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională.

 

Curiozităţi din lumea… fasolei

În ciuda a ceea ce se credea, Brazilia – considerată pe mapamond „ţara cafelei”, este şi principala producătoare a altui fel de boabe: fasolea. Locul doi în această ierarhie este ocupat de o ţară care, prin definiţie, este sinonimă cu îndepărtatul şi exoticul tărâm al mirodeniilor: India. De asemenea, China, care se confundă, practic, cu termenul „orez”, ocupă în acest clasament un surprinzător loc patru, pe locul trei aflându-se Birmania.

 

Mii de porţii de mâncare, împărţite de Ziua Naţională

Joi, Primăria Sectorului 2 a împărţit peste 16.000 de porţii de fasole cu afumătură şi pahărele cu  ţuică fiartă imediat după ce parada poliţiei locale s-a terminat şi românii au dansat Hora Unirii. În parcurile Crângaşi şi Moghioroş, din sectorul 6, fanfara a întreţinut atmosfera încă de la ora 11.00 şi autorităţile au împărţit aproximativ 5.000 de porţii de iahnie.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial