1944, an negru în istoria Bucureştilor

Capitala de odinioară nu a trăit doar perioade faste. Au fost şi momente de disperare, de groază, când locuitorii ar fi vrut să se afle în oricare alt loc decât aici.

Bombardamentele din 1944 au semănat teroare pe străzile Bucureştiului, victimelor alăturându-li-se, în urma distrugerilor, şi numeroase clădiri reprezentative.


În aprilie 1944, Palatul Universităţii a fost atins de bombele aviaţiei anglo-americane. A fost una dintre „victimele” colaterale, intenţia aliaţilor fiind aceea de a distruge Palatul Telefoanelor, aflat în apropiere. În dreapta se poate observa statuia lui Mihai Viteazul.

 


 

O altă clădire atinsă de bombe este cea a Palatului Societăţii de Asigurări „Generala”, aflată vizavi de Universitate. Latura de sub cupola din dreapta a fost grav avariată, în rest clădirea nu pare să fi fost afectată. Astăzi, aici îşi are sediul o cunoscută bancă comercială.

 


 

Strada Academiei, vedere dinspre Pasajul Victoria. În dreapta de află Biserica Sf. Nicolae Dintr-o Zi, iar în faţă, în plan depărtat, se pot vedea clădirile cunoscutelor hoteluri Union şi Stănescu de pe strada Regală (azi, Ion Câmpineanu).

 

 


Faţada Şcolii de Arhitectură (azi, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”), vedere dinspre strada Biserica Enei. Clădirea, construită între 1912-1927 după planurile arhitectului Grigore Cerchez, a fost afectată grav de bombardamentele din aprilie 1944.

 

 

 

Vedere de pe Calea Victoriei, în dreptul Hotelului Athenee Palace, care a ars în timpul bombardamentelor. În stânga se poate vedea o mică parte din Hotelul Splendid, şi el aproape distrus de aviaţia aliată. Puţin mai sus este Blocul Nestor (care avea la parter cofetăria cu acelaşi nume), prăbuşit trei decenii şi ceva mai târziu, la cutremurul din 4 martie 1977.

 


 

Una dintre clădirile dispărute de pe harta Bucureştilor după bombardamentele din august 1944. Teatrul Naţional (azi se află aici Hotelul Novotel) era o emblemă a acestei zone foarte frecventate de protipendada bucureşteană interbelică. A fost demolat după război, deşi au existat multe voci care au spus că putea fi recondiţionat.

 

 Surse foto:

http://roncea.ro/2011/04/04/4-aprilie-1944-nu-trebuie-uitat-bombardamentele-salbatice-asupra-capitalei-azi-ziua-nato/

http://urbanismul.blogspot.ro/2011/04/bucurestiul-bombardat-1944.html

http://www.landesarchiv-bw.de/web/48823

2.942  de oameni au murit în urma bombardamentelor aliate din 4 aprilie 1944.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial