Imagini dintr-un Bucureşti dispărut

În anii ’70-’80, România a fost aproape o ţară închisă. Cu toate acestea, au existat şi turişti din „lumea liberă” care ne-au vizitat în acea perioadă.

Unul dintre ei a fost Hans Oerlemans, un pasionat fotograf care ne-a lăsat imagini extraordinare cu mijloacele de transport din acei ani, obiectivul aparatului surprinzând, din fericire, şi aspecte ale Bucureştilor de atunci.

 

Imaginea ne arată centrul Bucureştilor din anii ’70. În stânga se poate vedea o latură din blocul Dunărea, prăbuşit la cutremurul din 4 martie 1977. De asemenea, se vede turla Bisericii Enei, demolată imediat după seism pe motiv că avea structura afectată. Puţin mai sus, tot pe stânga, se află blocul Wilson (cel mai înalt), a cărui faţadă a fost grav afectată la cutremur.

 

Piaţa Operei, în dreptul Bisericii Elefterie. Linia troleibuzului 84, care traversa practic Bucureştiul de la un capăt la celălalt, nu mai există. Frumosul pavaj din granit, care dădea locului un aspect aparte, a fost înlocuit cu bitum. Din fericire, casele ale căror ziduri se întrevăd prin desişul copacilor au scăpat de furia demolărilor din acele vremuri.

 


 

Piaţa Unirii, zonă foarte îndrăgită de bucureşteni, este astăzi, prin comparaţie, de nerecunoscut. Magazinul Cocor are o cu totul altă înfăţişare, iar Biserica Sf. Ioan Nou a fost translată în anii ’80, în prezent fiind mascată de un bloc. Tramvaiele nu mai circulă de multă vreme pe aici, iar tarabele vechii pieţe care se întrevăd în stânga mai există doar în imaginile din epocă.

 

 

Tot la Piaţa Unirii, dar pe latura cealaltă. În stânga se poate vedea o mică parte din fostul Spital Brâncovenesc, ctitorie a Saftei Brâncoveanu, care avea, în anul demolării (1984), o vechime de aproape 150 de ani. În dreapta imaginii se pot vedea turlele Bisericii Domniţa Bălaşa, lăcaş de cult ascuns azi în spatele blocurilor construite aici după sistematizarea din anii  ’80.

„Dispar, zi de zi, urmele trecutului Bucureştilor.” – Henri Stahl

Sursa foto:  Hans Oerlemans: http://tramclub.org/viewtopic.php?t=5344

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial