Expo despre Elena Cuza, la Muzeul Cotroceni

Publicul va putea admira, la Muzeul Naţional Cotroceni, obiecte care i-au aparţinut primei doamne a României, Elena Cuza: brăţara de aur şi sigiliul cu iniţialele E.C., o mantie, copia unei rochii purtate după moartea domnitorului Al. I. Cuza, casete de înfrumuseţare şi pentru lucru de mână, trusa de scris, trusa de voiaj, evantaiul din baga cu monograma H.C. şi coroana domnească, batiste, şaluri, dar şi portretul doamnei Elena Cuza, pictat de Theodor Aman în 1863.

Mai sunt expuse servicii de masă din porţelan de Sèvres care au aparţinut familiei Cuza, farfurii, fructiere, pahare din cristal de Baccarat, tăvi argintate cu monogramă, furculiţe, linguri, cuţite cu stema Principatelor Unite, bomboniera din cristal de Bohemia cu devizele “Toţi în unu” şi “Cu puteri unite”, serviciul pentru ceai şi cafea din argint, feţe de masă, servete şi ştergare cu monogramele domnitorului şi doamnei etc.

Doamna Elena Cuza a desfăşurat şi ample acţiuni de binefacere: a fondat în 1862 “Azilul Elena Doamna” de la Cotroceni pentru fetele orfane, lucru ilustrat în expoziţie prin expunerea medaliei “Azilul Elena Doamna, 1862″ din bronz patinat şi aurit, medalia “50 de ani de existenţă a Azilului Elena Doamna, md. 1912″ din bronz, iconiţe brodate de elevele ezilului.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial