Explicaţiile lui Liviu Negoiţă pentru „tunul” de 110 milioane de euro nu l-au convins nici pe Leonard Orban

În 2009, Primăria Sectorului 3, condusă de pedelistul Liviu Negoiţă, acorda un contract de 110 milioane de euro mai multor firme, iar după ce licitaţia a fost anulată a făcut pe dracu-în patru ca, până la urmă, tot acele firme să câştige. La începutul acestui an, Comisia Europeană a avertizat România că vom avea probleme cu banii comunitari din cauza acestei „afaceri dubioase”. Ieri, Mediafax a intrat în posesia unui document cuprinzând explicaţia primăriei, dar în care se arată că ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, are reţineri că vom scăpa de penalizări.

 

Autorităţile române insistă la Bruxelles ca România să nu fie sancţionată pentru neregulile constatate de CE la o licitaţie a Primăriei Sectorului 3 din 2009, câştigată de aceeaşi asociere de firme chiar şi după sesizarea făcută la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi fără ca detaliile achiziţiei să fie publicate în Jurnalul Uniunii Europene. Primăria Sectorului 3 a trimis mai departe o serie de argumente prin care încearcă să acopere „şmenul”, dar toată afacerea este cusută cu aţă albă încât nici măcar ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, nu crede că România va scăpa basma curată. Ministrul ia serios în calcul posibilitatea condamnării României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) sau a anulării cu întârziere a contractului incriminat.

 

La început a fost contractul
Încălcarea legislaţiei achiziţiilor publice a fost semnalată de Comisia Europeană (CE), la sfârşitul lunii ianuarie, în cazul unui contract de reabilitare a infrastructurii din sectorul 3 în valoare de aproximativ 110 milioane de euro, atribuit de primăria condusă de Liviu Negoiţă firmelor Axela Construcţii, AB Construct, Tehnologica Radion şi Pro Cons XXI, care, de-a lungul anilor, au câştigat numeroase contracte cu administraţia locală.

 

Şi ce dacă au contestat…
Procedura de licitaţie a fost contestată atunci la CNSC  de societăţile de construcţii Mari Vila şi Straco Grup, iar Consiliul a dispus modificarea criteriilor de admitere la licitaţie. Prin alte mijloace nu tocmai ortodoxe – spre exemplu, au lăsat doar trei zile la dispoziţia firmelor interesate să depună documentaţia, primăria a reuşit să atribuie contractul aceloraşi firme „de casă” ale lui Liviu Negoiţă. Comisia Europeană s-a sesizat şi a atenţionat autorităţile române că licitaţia încalcă normele UE privind achiziţiile publice prin faptul că modificările operate pe parcurs au fost comunicate numai la nivel naţional, nu şi prin intermediul Jurnalului Oficial al UE pentru a se asigura un tratament egal tuturor firmelor din Uniune, şi nici nu le-a acordat candidaţilor un termen suficient pentru pregătirea ofertelor, aceştia având la dispoziţie doar trei zile.

 

Comisia Europeană: preţurile relevă o „anomalie”
Un document oficial obţinut de Mediafax relevă, totodată, că oficialii UE consideră că firmele câştigătoare şi-au asumat un termen “fantezist” de doar două zile pentru finalizarea documentaţiei tehnico-economice, criteriu de atribuire a contractului cu o pondere de 15%, ceea ce arată că oferta nu a fost, de fapt, evaluată obiectiv, precum şi că acestea au ofertat preţuri care indică o “anomalie”, deoarece nu acopereau nici măcar materialele necesare pentru realizarea lucrărilor. “În plus, există diferenţe mari de preţuri între lucrări similare”, se arată în document.

 

Liderul PSD din PE: „Guvernul trebuie să înceteze să-şi mai apere corupţii”

Potrivit lui Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, din moment ce Ministerul Român al Afacerilor Europene şi-a exprimat rezervele faţă de argumentele pe care Primăria Sectorului 3 le-a transmis UE, sancţiunea din partea partenerilor europeni este iminentă. ,,Problemele licitaţiei în valoare de 110 milioane de euro, desfăşurată de Primăria Sectorului 3, au fost semnalate cu mult timp în urmă de Comisia Europeană. De atunci, Primăria Sectorului 3 şi ceilalţi responsabili nu au făcut nimic pentru a repara această situaţie. Tot ce au făcut autorităţile a fost să-l protejeze pe primarul Liviu Negoiţă. Din cauza lui, întreaga Românie riscă să fie acum sancţionată de Comisia Europeană”, susţine Ivan. El apreciază că “până şi Ministerul Afacerilor Europene recunoaşte că argumentele pe care Primăria Sectorului 3 le-a trimis comisiei nu sunt solide şi România riscă să fie condamnată la Curtea de Justiţie a UE”. “Guvernul trebuie să înceteze să-şi mai apere corupţii. Afacerile suspecte întreprinse de oameni precum Liviu Negoiţă nu numai că dăunează imaginii României în Europa, dar poate aduce după sine sancţiuni drastice pentru statul român, pentru care vom plăti cu toţii”, susţine Cătălin Ivan.

 

,,Numărul mare de motive invocate de Comisie şi faptul că este suficient să fie admis unul singur ar reduce şansele ca România să obţină o hotărâre favorabilă şi ar creşte posibilitatea ca România să fie condamnată pentru încălcarea Directivei CE.” – Document oficial

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Niciun comentariu adaugat

|  Tu poti fi prima persoana care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu


GetSocial